Veracrypt - gratis kryptering

Med dette gratisprogrammet kan du hindre at dokumenter og bilder havner i gale hender.

INGEN TILGANG: Med dette gratisprogrammet kan ikke PC-tyven få tilgang til de private filene dine. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
INGEN TILGANG: Med dette gratisprogrammet kan ikke PC-tyven få tilgang til de private filene dine. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten alle PC-er som selges til privatpersoner i Norge, er utstyrt med Windows 10 Home.

Og i motsetning til nesten alt av mobiltelefoner og nettbrett som selges, er det lekende lett for en tyv å hente ut dokumenter, bilder, e-post og andre personlige data fra en stjålet PC.

Årsaken er at dataene ligger ukryptert på harddisken/SSD-en på en PC med Windows 10 Home.

Selv med BIOS-passord og Windows-passord, er det bare å skru ut disken og koble den til en annen PC - og vips, så har tyven tilgang til absolutt alt.

LES OGSÅ: Verre enn å miste lommeboka

Gratis krypteringsverktøy

Heldigvis finnes det gode løsninger for deg som ikke liker tanken på at uvedkommende skal få tilgang til private data på PC-en din.

VeraCrypt er en glimrende løsning, som til og med er gratis.

Det fungerer både på Windows-maskiner, Mac-er og maskiner som kjører Linux, og passer derfor bedre i blandede miljøer enn Microsofts egen Bitlocker, som kommer som standard i Windows 10 Professional.

VeraCrypt er basert på TrueCrypt, et åpent kildeprogram som ikke lenger vedlikeholdes. Programmet kan kryptere en hel disk, minnepinne, en partisjon eller kan også lage virtuelle, krypterte disker, og så kan du lagre dataene dine der.

HOVEDVINDUET: Veracrypt har et enkelt kontrollpanel der du kan opprette, montere og avmontere krypterte disker og partisjoner.
HOVEDVINDUET: Veracrypt har et enkelt kontrollpanel der du kan opprette, montere og avmontere krypterte disker og partisjoner. Vis mer


LES OGSÅ: Slik beskytter du dokumentene dine med passord

Saftig kryptering

For å lese dataene, kreves det et passord som du selv definerer - og uten dette er tyvene sjanseløse. De krypterte dataene vil rett og slett fremstå som uleselige uten dette.

Blant krypteringsalgoritmene som støttes, finner du blant annet AES-256, Blowfish (448-bit key), CAST5, Serpent (256-bit key), Triple DES, og Twofish (256-bit key). Den støtter også kombinasjoner som AES-Twofish-Serpent.

SIKKERT: VeraCrypt byr på en rekke forskjellige krypteringsmetoder å velge mellom.
SIKKERT: VeraCrypt byr på en rekke forskjellige krypteringsmetoder å velge mellom. Vis mer


VeraCrypt har et ganske enkelt grensesnitt, og alle oppgaver er veiviserbaserte. Du bør likevel ta deg tid til å lese teksten på alle steg, og eventuelle advarsler som dukker opp.

Ta også godt vare på passord og gjenopprettingsnøkler.

Den enkleste bruken er å opprette en virtuell disk (encrypted file container), og montere denne som en egen stasjonsbokstav i Filutforsker. Alt dette kan du gjøre direkte fra hovedvinduet. Start med å trykke Create Volume, og følg veiviseren.

VEIVISERE: Husk å lese all teksten før du trykker Next. Hvis du er ustødig i engelsk, kan du faktisk velge nynorsk(!) språkdrakt - men oversettelsene er litt mangelfulle.
VEIVISERE: Husk å lese all teksten før du trykker Next. Hvis du er ustødig i engelsk, kan du faktisk velge nynorsk(!) språkdrakt - men oversettelsene er litt mangelfulle. Vis mer


Etterpå må du montere den virtuelle disken som en stasjon i Filutforsker. Trykk på Select File i hovedvinduet, marker filen med etternavn .hc, og Åpne. Klikk på en stasjonsbokstav i hovedvinduet, og trykk Mount.

Nå blir du bedt om å taste passordet du satte da du opprettet den virtuelle disken.

VELG PASSORD MED OMHU: Velg et passord som er vanskelig å knekke. Hele setninger er fint, det kan gjøre det enklere å huske - uten at det går på bekostning av sikkerheten.
VELG PASSORD MED OMHU: Velg et passord som er vanskelig å knekke. Hele setninger er fint, det kan gjøre det enklere å huske - uten at det går på bekostning av sikkerheten. Vis mer


Trykk OK, og etter få sekunder dukker den opp som en egen stasjon i Filutforsker. Her kan du lagre alle filene du ikke ønsker at tyver og snokere skal få tilgang til:

FOR YOUR EYES ONLY: Innholdet i den krypterte disken vil fremstå som den rene krimskrams for alle som ikke kjenner passordet.
FOR YOUR EYES ONLY: Innholdet i den krypterte disken vil fremstå som den rene krimskrams for alle som ikke kjenner passordet. Vis mer


LES OGSÅ: Lag enkle passord som er nesten umulig å knekke

Gode råd til slutt

En god regel er å avmontere (Dismount) den virtuelle disken når den ikke er i bruk. Den vil uansett bli avmontert når du skrur av PC-en.

Husk dessuten alltid på å ha viktig data lagret mer enn ett sted, for eksempel i nettskyen i tillegg til den krypterte, virtuelle disken. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Du finner mer informasjon om VeraCrypt og kan laste ned programmet fra denne siden.

Programmet finnes i versjoner for både Windows XP og nyere, OS X og Linux.

LES OGSÅ: Toucan gjør minnepinnen trygg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer