Emotet tatt ned

Verdens mektigste datakrimverktøy stengt

Internasjonalt politi har stengt det som Europol kaller verdens farligste datakrimverktøy. Verktøyet har blitt brukt av kriminelle for å ta kontroll over PC-er.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verktøyet Emotet ble drevet som et såkalt «botnettverk», det vil si programvare som infiserer et nettverk med datamaskiner og tar kontroll over dem.

Politi i Storbritannia, Canada, Tyskland, Litauen, Nederland, Ukraina og USA slo seg sammen for å infiltrere infrastrukturen i Emotet.

– Verdens farligste skadelige programvare, er Europols beskrivelse av verktøyet, som nå er satt ut av spill.

Løsepengekrav

– Emotet ble brukt av nettkriminelle til å infiltrere tusener av selskaper og millioner av maskiner verden rundt, uttaler britiske National Crime Agency.

Emotet, som først dukket opp i 2014, ble leid ut til kriminelle på høyt nivå, som deretter brukte døråpneren til å installere andre typer skadelig programvare.

Som eksempler trekker Europol fram trojanere som stjeler bankdetaljer, og løsepengekrav som låser brukerne ute fra sine egne systemer.

Lurt av epost

Ofrene har blitt lurt ved at de åpnet e-post som så ut som regninger, opplysninger om pakkesporing og covid-19-informasjon.

Alle e-postene inneholdt skadelige Word-dokumenter, enten som vedlegg eller ved at brukeren har klikket på en lenke i e-posten for å laste dem ned. Makroer skjult i dokumentene kjørte deretter en kode som installerte Emotet på ofrenes datamaskiner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer