Verdens største minneplugg?

Små minneplugger basert på flashminne ser vi over alt, men krever du stor kapasitet blir prisen høy. Nå har det dukket opp andre og langt rimeligere løsninger.

Verdens største minneplugg?
Publisert
Sist oppdatert

Minne i form av en USB-plugg har blitt et populært produkt i mange sammenhenger. Mange bruker dem til å transportere data mellom jobb eller skole og hjem, andre bruker dem til sikkerhetskopier av viktige data.

Men kapasiteten er et problem, ihvertfall når man tar prisen med i betraktning. Etter hvert som mange får bredbånd, er det størst behov for minnpluggen når det er så mye data som skal transporteres at det blir i overkant for kjapp nedlastning over Internett. Da begynner prisene å bli svært høy, en 512 MB plugg koster rundt 1500 kroner og en på 1024 MB koster rundt 3000.

Men det finnes en annen løsning - en "minneplugg" med micro-harddisk i stedet for flashminne.

Verdens største minneplugg?


MPIO HS100 1,5 GB på USB 2.0

Her snakker vi om halvannen gang så stor kapasitet som dagens minneplugger, til halve prisen!

Selve enheten er omtrent dobbelt så bred som en flash-basert minneplugg, målene er 43,6 x 84,5 x 14,8 mm og vekten er 56,5 gram.

Den har en hempe til å feste en liten bærestropp, og et lokk som beskytter selve USB-kontakten. Det er også en lysdiode som viser status på disken, den lyser grønt når den er klar til bruk eller frakobling, og rødt når det er skriveaktivitet.

Disken kommer opp i Windows utforsker som en harddisk, ikke som en flyttbar enhet, men dette hadde ingen praktisk betydning. Klikker du på ikonet for frakobling av enheter i oppgavelinjen nederst på skjermen, så finner du USB-disken der.

Verdens største minneplugg?


Vi plugget den likevel inn og ut, uten å bry oss om å fjerne den på "forsvarlig" måte, men passet på at det var grønt lys og ingen aktivitet. Det gikk helt fint.

Rask!

Vi sammenlignet MPIO HS100 med vår PlexFlash på 256MB, og fant at lesehastigheten var omtrent den samme. PlexFlash var jevnere, med et gjennomsnitt på 5020 KB/sekund, mens MPIO var mer variabel, men noe raskere i gjennomsnitt med 5077 KB/sekund.

Verdens største minneplugg?


På skriving var derimot MPIO klart raskere, med 3546 KB/sekund, mens PlexFlash bare klarte 2918 KB/sekund.

Vi testet selvsagt med USB 2.0 og skrivebufferen på begge enhetene var aktivert i Windows XP.

Konklusjon

Minneplugg med mikro-harddisk er altså både billigere og raskere enn selv raske flash-baserte plugger. Her er det likevel større rom for forbedringer på de minnebaserte, enn på diskbaserte. Men prisen på enda raskere minnbaserte blir enda høyere, i hvertfall i nær framtid.

Så MPIO HS100 er en klar vinner når det gjelder pris/ytelse.

Men hva med robustheten?

Vi kan bevitne at vår PlexFlash tåler både kulørtvask på 40 grader, sentrifugering med 2300 omdreininger/min, samt tørk i tørkeskap. Vi hadde glemt den i bukselomma...

Vi har ikke kjørt denne testen på MPIO, og generelt er enheter med bevegelige deler mer ømtålige enn enheter uten. Men er du normalt forsiktig (ikke som oss, med andre ord) så burde det gå greit. Vi har enda ikke klart å ødelegge en annen micro-harddisk vi har brukt i tre år...

Pris og levering

MPIO HS100 koster 1890 kroner inkl mva og selges av www.asono.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer