Verdt å vite om CD-ROM

Vi har over de siste månedene før lanseringen av DinSide testet de fleste CD-ROM leserne på markedet. Selv om CD-ROM snart vil merke konkurransen fra DVD som er neste generasjons CD-plater, er CD mediet i dag det mest utbredte mediet for distribusjon av programvare. CD-ROM leseren har blitt standardutstyr i alle PCer.

Publisert

CD-ROM står for "Compact Disc Read-Only Memory", dvs ikke skrivbare plater av samme størrelse som musikk-CDer. CD-ROM plater kan inneholde opptil 650 MB med data. Kombinert med den lave produksjonsprisen har dette gjort CD-ROM til det foretrukne mediet for distribusjon av programvare, spill og multimedia applikasjoner.

Slektskap til musikk-CD

Musikk-CDen var den aller første CD varianten og ble introdusert allerede i 1982 som et resultat av et samarbeid mellom Sony og Philips. Mot slutten av 80-tallet hadde det rukket å bli det ledende musikk mediet. På denne tiden gjorde også CD-ROM leserne sitt inntog. Til å begynne med leste CD-ROM enhetene platen med samme hastighet som de leste musikk-CDer - altså 1X. NEC var først ut med en CD-ROM leser som doblet rotasjons-hastigheten. NEC CDR-84 introduserte begrepet Multispinn som NEC sikret seg rettighetene til. Multispinn gikk ut på at leseren spant i 2X hastighet når den leste data, men fortsatt roterte i 1X for musikk-CDer. Litt senere kom Pioneer med sin DR-U104X som var den første med 4X. Nå var kappløpet i gang og vi fikk 6X, 8X, 10X, 12X, 16X og 24X. Innimellom kan vi huske NEC 3xi og Sony med 2,4X. Toshiba hadde 3,7X. Epson og Philips hadde 5X før Hitachi kom med 7X. I den mer nære fortid hadde Toshiba en 15X leser. Mange av disse enhetene introduserte praktiske detaljer. NEC 3xi hadde knapper for å spille musikk-CDer direkte og en liten LCD-skjerm som viste melodi og medgått tid. Toshiba var først ute med lesere som kunne starte lesingen før CDen nådde full fart og Pioneer var blant de første som kombinerte CAV og CLV teknikkene i den aller første 10X leseren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer