Verdt å vite om GPS

GUIDE: Å navigere etter menneskapte stjerner blir stadig mer populært - og utstyret er blitt både billig, brukervennlig og utrolig nyttig. Men hva er egentlig GPS?

Verdt å vite om GPS
Publisert
Sist oppdatert

GPS (Global Positioning System) er kort fortalt et navigasjonssystem basert på satellitter i verdensrommet. Det kan blant annet hjelpe deg med å finne ut hvor du er, i hvilken retning du beveger deg, og hvilke veier du må gå for å komme til destinasjonen.

Litt historikk

I 1978 ble den første GPS-satellitten skutt ut. Satellitten, som målte ca 5 meter i diameter og veide rundt 900 kg, var den første av totalt 24 satellitter som skulle benyttes av amerikansk militært personell for å kalkulere posisjon, hastighet og tid - uansett hvor de befant seg på kloden.

I 1993 ble systemet gjort allment tilgjengelig, og ble snart et populært verktøy for blant andre skipsfart, redningsselskaper og etter hvert også private. Snart dukket navigasjonsløsninger opp i biler, håndholdte mottakere og etter hvert laptoper, håndholdte PCer og mobiltelefoner. Systemet var, og er fortsatt helt gratis å bruke.

Nøyaktig

De mest populære GPS-mottakerne bruker detaljerte kart for å synliggjøre posisjonen din, og har etter hvert blitt svært nøyaktige, med en feilmargin på noen få meter. Når mottakeren får signaler fra tre eller flere satellitter samtidig, kan den kalkulere ikke bare posisjonen din, men også høyde, retningen du beveger deg i, hastigheten din, og hvor lang tid det vil ta før du når destinasjonen - bare for å nevne noe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer