Verdt å vite om harddisker

I DinSides testlab er vi ferdig med de 15 første diskene i vår omfattende harddisktest. I første omgang tester vi EIDE-disker som er beregnet på volummarkedet, men vi skal etter hvert teste disker i alle klasser.

Foto: Torvald
Foto: Torvald Vis mer
Publisert

Dagens priser på harddisker er så lave at mange av produsentene ikke lenger tjener penger på alle modeller. Derfor ser vi et stadig større press for å få brukerne over på de største diskene hvor fortjenestemarginene for produsentene er litt bedre. Alt dette kommer selvfølgelig deg som bruker til gode.

Nesten helt siden PCens barndom har harddisken vært standardutstyr i alle PCer. Vi har sett en enorm utvikling fra IBM PC XT med "hele" 10 MB harddisk frem til dagens standarddisk på ca. 4 GB. Kapasiteten har altså økt 400 ganger og er nå så stor og så rimelig at tradisjonelt analoge medier som lyd, bilde og video nå utmerket godt kan lagres digitalt på din PC.

En harddisk skiller seg fra en diskettstasjon ved at både magnetskiver og lese/skrive-hoder er innelukket i en boks som bare høyt spesialiserte service-verksteder bør åpne. Når produsenten har full kontroll over miljøet som inne i en harddisk, er det mye enklere å øke kapasiteten og hastigheten enn på utskiftbare medier.

Likevel er selv ikke dagens disker ufølsomme for slag og støt, spesielt når de er i drift. I motsetning til det mange tror, er harddiskene heller ikke helt lufttette. Selv om de har et meget finmasket luftfilter, vil f.eks. sigarettrøyk slippe igjennom. Over tid kan dette skade disken, og røyking bør derfor være bannlyst i datarom med servere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer