Verdt å vite om høyttalere

Når vi forsøker å gjenskape lyd ved å sende vekselstrøm til trakter av papp som har en spole med kobbertråd limt fast i bunnen - da sier det seg selv at resultatet må bli noe annet enn utgangspunktet, selv om mange produsenter prøver å innbille oss noe annet.

Publisert

Lyd skapes av at gjenstander beveger seg og setter luften i svingninger. Disse gjenstandene kan være alt mulig, fra stemmebånd til kampesteiner, fra strenger på trekasser til finurlig formede messingrør som det blåses inn i. Lyd skapes også i svært forskjellige omgivelser, fra praktfulle konsertsaler til øde strender, så det er et fenomen med uendelige variasjoner og nyanser.

Etter et århundre med utvikling av lydmedia av forskjellige slag, fra voksrull til DVD, har vi laget oss en ny lydverden - lyd som bare eksisterer avspilt gjennom høyttalere. Dette gjelder ikke bare synth- og sample-basert musikk, all moderne lydproduksjon i alle typer media er gjennomsyret av dette. Lydbildet i en innspilling er preget av bruk av en mengde forskjellige teknikker som skal gjøre lyttingen interessant og spennende. Troverdighet - HiFi - i forhold til hvordan fenomener eller instrumenter egentlig låter, er bare en historisk myte.

I dag velger du høyttalere - for PC-bruk eller til annet bruk - etter behov, smak, lommebok og plass.

Forskjellige typer PC-høyttalere

Hvis du bare ønsker litt bakgrunnslyd, enten det er til spill eller multimedia, klarer du deg fint med et sett med ganske små høyttalere. Det du går glipp av er lydstyrke og bass - du får et ganske spinkelt lydbilde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer