Verdt å vite om Web 2.0

Du har hørt uttrykket mange ganger i det siste, har du ikke? Vi forklarer deg hva som ligger bak begrepet Web 2.0 og viser deg noen av de mest populære nettjenestene.(Publisert første gang februar 2007)

Publisert
Sist oppdatert

De siste par årene har det plutselig skjedd en aldri så liten revolusjon i forhold til hvordan vi bruker verdensveven. Mens surfing på nettet tradisjonelt har vært etter ”vi skriver, du leser”-konseptet, har det sprunget frem massevis av nettjenester der alle både skriver og leser, og det er nettopp dette som er essensen i Web 2.0-konseptet: Alle kan bidra, og jo flere som bruker nettjenesten, jo bedre blir den.

”Men dette har vi jo gjort i lang tid?”, sier du, og mimrer tilbake til 1992 da du og dine medinteresserte diskuterte politiske hendelser, anmeldte ukas filmpremierer eller delte oppskrifter på de beste fastelavnsbollene på Usenet. Joda, gode gamle Usenet (som også var/er tilgjengelig på web) har mye til felles med Web 2.0, og web-formen (for eksempel via Deja/Google Groups) kan vel strengt tatt også kalles en Web 2.0-applikasjon. For å forsøke å definere begrepet, mener Tim O’Reilly i O’Reilly Media at Web 2.0 er den nye generasjonen nettjenester, som vektlegger samarbeid og deling mellom brukerne. Dette inkluderer derfor såkalte ”social bookmarking”-tjenester, wikier (oppslagsverk der alle kan redigere), kommunikasjonsverktøy med mer.

Verdt å vite om Web 2.0

  1. Web 2.0 - ti populære nettjenester


Ingen definert standard

Siden Web 2.0 på ingen måte er definiert av et ”offisielt organ”, har bruken av begrepet sklidd litt ut. Allikevel er det en generell oppfattelse om at en Web 2.0-nettside/applikasjon har en eller flere av følgende egenskaper:

  • Funksjonelle tjenester drevet av data generert fra brukerne
  • Åpen kommunikasjon mellom brukerne, ikke-sentralisert ledelse, frihet til å dele og gjenbruke
  • Vektlegger kategorisering og strukturering av informasjon
  • Web-basert, bruk av CSS
  • Et rikt, interaktiv brukergrensesnitt basert på Ajax eller lignende teknologi
  • En felles gode, dvs. som ikke eksluderer ikke-deltakende medlemmer
Andre kjennetegn er at tjenestene ofte opererer med rene, beskrivende URL-er (for eksempel er http://www.dinside.no/data/programvare/ en beskrivende adresse der du "skjønner" hva innholdet er på forhånd), RSS-feeds (levende bokmerker, se denne artikkelen), folksonomi (for eksempel tags og tagclouds, se "ordboka" under), bloggfunksjonalitet og mashups (innsamling av innhold fra flere kilder).

Verdt å vite om Web 2.0


Her var det muligens mange nye ord – vi tar en gjennomgang av ordene du garantert kommer til å høre enda mer av i 2007:

Social bookmarking - De fleste har fortsatt bokmerkene sine i nettleseren, uten at andre (enn de som låner maskinen) har tilgang til dem. Flere nettjenester tilbyr funksjonalitet for å lagre favorittene online og se hva andre har lagret. På den måten kan du finne nye spennende ting og kanskje like viktig: finne brukere som synes å like det samme som deg og følge med på hva de finner på nettet. Les mer om hvordan du bruker en av de mest populære tjenestene i denne artikkelen.

Folksonomi - Dette ordet har vi foreløpig ikke funnet i ordboka, men det er grunn til å tro at dette blir et populærord i 2007. Mens taksonomi, som er et norsk ord, betegner klassifikasjon for eksempel i plante- og dyreriket, representerer folksonomi klassifisering som et resultat av samarbeid mellom folk, med frittflytende kategoribetegnelser og flere dimensjoner av klassifisering. Et bilde av en liten dalmantiner kan både betegnes som ”valp”, ”hund”, ”søt”, ”prikkete” etc.

Tag - Stikkord som forklarer et objekt. I forrige avsnitt kan ”valp”, ”hund”, ”søt” og ”prikkete” være eksempler på tagger relatert til bildet av dalmantineren.

Tagcloud - Populært navigasjonsobjekt. Her er flere stikkord samlet i en bolk der de mest populære stikkordene har større skrift. I tillegg kan fargen på ordene være av betydning – noen tagclouds bruker svakere tekstfarge for eldre stikkord, for eksempel. Under ser du utsnitt fra tagclouden til nettstedet Flickr. Som du ser er "Friends", "Party" og "Japan" populære stikkord:

Verdt å vite om Web 2.0


CSS - Sannsynligvis vet du hva dette betyr hvis du har interesser på det området, men kort fortalt står CSS for Cascading Style Sheets og brukes for å definere hvordan en nettside skal se ut. På denne måten kan innholdet i større grad separeres fra selve designet, som igjen gjør det lettere å tilpasse og endre utseendet på websiden.

Ajax - Forkortelse for Asynchronous JavaScript and XML; en teknikk for å utvikle interaktive nettapplikasjoner. Hovedfordelen er at en liten mengde data kan utveksles mellom nettleser og webtjener slik at du for eksempel kan oppdatere en liten del av en nettside i stedet for hele. Du kan lese mer om Ajax i denne artikkelen.

Fortsatt uklart? På neste side har vi samlet ti populære Web 2.0-nettjenester - kanskje får du noen nye favorittsteder i dag?

Les mer: Web 2.0 - Ti populære nettjenester


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer