Verre å være pirat fra og med i dag

Den nye åndsverkloven gjør det enklere å ta fildelerne.

Snart kan nettsteder som dette bli stengt for norske internettbrukere.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Snart kan nettsteder som dette bli stengt for norske internettbrukere. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 1. juli trer den nye åndsverkloven i kraft, hvilket i praksis betyr at det blir enklere å avsløre folk som laster ned innhold ulovlig på nett her til lands.

Med den nye loven blir det nemlig mulig å registrere IP-adresser i forbindelse med mistanke om ulovlig fildeling uten å søke om konsesjon.

Siden IP-adresser må slettes etter 21 dager, kan alt som lastes ned fra og med 10. juni falle inn under den nye loven, melder Aftenposten.

SAMLESIDE:

Piratkopiering

Må melde fra til Datatilsynet

Rettighetshaverne må likevel sende melding til Datatilsynet om at de har planer om å drive overvåking av IP-adresser. Ifølge Aftenposten må det skje 30 dager i forveien. Om noen har gjort det allerede, er foreløpig uvisst, skriver avisen.

Når en rettighetshaver har IP-adressene til brukere som de mener har drevet piratvirksomhet, må de gå rettens vei for å få utlevert personlige opplysninger fra internettilbyderen. Om de får den informasjonen, kan de eventuelt anmelde forholdet og ta brukerne til retten.

Pirate Bay kan bli stengt

Den nye åndsverkloven gjør også at rettighetshavere skal kunne gå til en domstol og kreve at tilgang til nettsider der opphavsretten krenkes blir stengt. Akkurat dette punktet har vært det mest kontroversielle, og de største motstanderne har kalt det for sensur.

Kulturminister Hadia Tajik presiserte da loven ble fremlagt i april at det skal være veldig strenge vilkår for å sperre en nettside – krenkelsene må være åpenbare og må foregå i et stort omfang. Det gjenstår å se hva resultatet av dette blir.

– I våre øyne er det imidlertid liten tvil om at Pirate Bay og tilsvarende nettsteder byr på åpenbare og omfattende krenkelser av opphavsretten, og vi vil derfor anta at slike nettsteder vil bli forsøkt sperret for norske brukere i fremtiden, skrev vi da lovforslaget ble lagt frem tidligere i år.

Les også: Piratkopiering har ingenting å si for salget

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer