Vi bygger rack-PC

I stedet for å sette PCen på bordet, i hylla eller på gulvet kan man montere den i rack, sammen med andre tilsvarende enheter som forsterkere osv. Men de tilgjengelige rack-kabinettene er både dyre og store - derfor laget vi vår egen variant med enkle midler.

Vi bygger rack-PC
Publisert
Sist oppdatert

PCer i rack er ikke noe nytt, hvis man med PC inkluderer alle de maskinene som kjører som servere av ymse slag, brannmurer osv.

Men disse rack-kabinettene er store og bråkete, og dyre. De er laget for å inneholde mange disker, store hovedkort med masse minne og flere prosesorer, og har gjerne et batteri med vifter som kjører på stadiet før hele kassa letter...

Rackformatet er standardisert, og bredden er 19 tommer. Høyden oppgis i U (for Units) som er 44 mm. Den flateste enheten er da 1 U mens en typisk stor server er 3 U.

Dybden derimot, kan variere voldsomt. Men felles for alle kabinettene vi har sett, er at de er svært dype. Vi har tenkt å ha vår rackPC i et flyttbart rack, sammen med lydutstyr. Disse er ikke så dype at det ikke er plass til selv det minst dype standard ATX-racket vi fant.

Det finnes tomme generelle rack-kasser å få kjøpt, f.eks. hos Elfa. Men disse er ikke dype nok, så da er man like langt, eller faktisk enda kortere...

Vi fant en gammel brannmur som var i et rack-kabinett av passende størrelse, og slaktet den. Men her var det for mange mekaniske utfordringer. Ingen komponenter passet, og det var masse hull til kontakter og knapper på feil steder. Det var dessuten i stål, og det er ikke så stas å jobbe med.

Selvgjort

Derfor gikk vi i tenkeboks og klekket ut en ganske enkel måte å lage et skreddersydd rack-kabinett.

Vi bygger rack-PC


Man trenger følgende:

1 vanlig avstivet blindpanel
2 firkantrør 40x20 mm i riktig lengde
2 aluminiumsplater 2 mm tykke til bunn og lokk
2 vinkler

I tillegg trenger man drill (gjerne på stativ), og bor, og litt varierende festeverktøy. Poptang og 3 mm gjengetapp er greit å ha, samt en forsenker.

Firkantrørene passer perfekt inn under avstivningskanten på frontpanelet. Med 2 mm plater skrudd fast over og under, får vi nøyaktig de 44 mm som er 1U rack-plass!

Se i fotoalbumet hvordan vi bygde rack-kabinettet.

Vi bygger rack-PC


Konfigurasjon og komponentvalg

Denne PCen bruker i utgangspunktet de samme komponentene som vi brukte i koffertPCen. Denne kan du lese om her og her.

Hovedkortet i kofferten var et K7N420PRO, som vi etter hvert byttet med vår sønn og fikk hans Asus A7N266-VM som vi opprinnelig hadde satt opp også til koffertPCen. Det er i mini-ATX format med integrert grafikk og lyd. Det er jo ikke plass til noen tilleggskort i denne maskinen, alt må være integrert eller kobles til med USB.

Prosessoren er en Athlon XP2200+ og det er to 256 MB DDR DIMMer.

Kjøleren er en spesiell lavprofil-type fra EKL, og er kulelagret

Harddisken er en 100 GB WD1000BB fra Western Digital, diskettstasjon har vi glemt hva er, og en CD-ROM/brenner kobles til etter behov med USB.

Strømforsyningen er en spesialversjon for 1U rack på 300 W, og kommer fra Microplex.

Vi vurderer å skifte ut hovedkortet til den nyere varianten A7N8X-VM. Det avhenger først og fremst av om den nye driveren fra nVidia støtter lyddelen i det gamle kortet.

Men i første omgang blir det testkjøring med den eksisterende maskinvaren.

Vi bygger rack-PC


Hvor får man tak i delene?

Frontpanelet som er et vanlig blindpanel for rack, finner du i større musikkforretninger som selger lydanlegg. Hvis de ikke har det, er PA Systemer importør. Pris er under hundrelappen

Vinklene som festes til firkantrørene tok vi fra den slaktede brannmuren vår. Ellers finner du 40 mm høye stålvinkler hos Clas Ohlson, som fint kan brukes. De må riktignok festes i frontplaten, siden de ikke har hull til feste i rack-skinnene. Det finnes også rack-festevinkler til annet utstyr, sjekk i lyd/musikkforretningen.

Aluminiumsrør og plater kjøpte vi hos Astrup Maskin (tidlligere NorRag) på Kalbakken. Det kom på noen hundrelapper, småsalg med kapping er dyrt...

Avstandsstykker for feste av hovedkortet finner du på Elfa.

Se byggingen i fotoalbumet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer