Vi har prøvd Surface Book

Men du må smøre deg med tålmodighet om du får lyst på en.

LANG LEVERINGSTID: Microsoft melder om svært høy etterspørsel etter selskapets første ordentlige bærbare PC, Surface Book. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LANG LEVERINGSTID: Microsoft melder om svært høy etterspørsel etter selskapets første ordentlige bærbare PC, Surface Book. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEATTLE: - Surface Book er i særklasse det mest populære produktet i butikken akkurat nå.

Marge Jones er en av lederne i Microsoft Store i Bellevue, Washington - som ligger bare noen kilometer unna Microsofts hovedkvarter i Redmond.

Hun forteller Dinside om en eventyrlig etterspørsel etter Microsofts første bærbare PC. Ja, for selv om Surface Book er et hybridprodukt som med enkle håndgrep kan gjøres om til et nettbrett, omtaler også betjeningen i butikken den som «Microsofts første bærbare PC».

Les vår forhåndsomtale av Surface Book her

POPULÆR: Marge Jones demonstrerer Surface Book for Dinside. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
POPULÆR: Marge Jones demonstrerer Surface Book for Dinside. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Butikken har utstilt ett eksemplar av Surface Book, og hele tiden mens vi befinner oss her, står folk stimlet rundt og vil prøve.

Prisen på butikkmodellen er 1.499 dollar (ca 13.500 kroner), noe som betyr at det er den rimeligste konfigurasjonen med 128GB SSD og uten dedikert spillgrafikkort i tastaturdelen.

Flere saker om hybrid-PC-er

Våre førsteinntrykk

Vi fikk noen minutter med Surface Book, og førsteinntrykket er omtrent så bra som vi hadde håpet. Spesielt tastaturet imponerte oss, med god ergonomi, fast og støysvak tasting.

Tastatur og pekeplate er bedre enn det meste vi har prøvd på hybridløsninger tidligere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Tastatur og pekeplate er bedre enn det meste vi har prøvd på hybridløsninger tidligere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Måten skjermdelen er dokket i tastaturet, virker også gjennomført. En magnet sørger for å geleide den inn i rett spor, og en elektronisk styrt låsemekanisme sørger for at skjermen sitter bom fast. Den kan forresten settes begge veier, avhengig av hvordan du har tenkt å bruke den. Den sitter uansett like fast.

Låsen sørger for at det ikke er fare for at skjermen løsner fra tastaturet ved et uhell. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Låsen sørger for at det ikke er fare for at skjermen løsner fra tastaturet ved et uhell. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


For å løsne skjermen igjen, må du trykke og holde inne en tast på tastaturet, og så sørger en motor for å fjerne låsen. Vi fant ingen alternativ måte å løsne skjermen på, men vi antar at mekanismen er utprøvd og holdbar.

Den helt spesielle ledd-løsningen skaper en glippe mellom tastaturet og skjermen når Surface Book er klappet sammen, noe som gjør den tykkere enn den hadde behøvd å være med en annen løsning. All den tid at skjermen er beskyttet bak herdet glass, er det vanskelig å se noen fordeler ved dette, og vi blir ikke overrasket om glippen er borte til neste generasjon.

Den mye omtalte ledd-løsningen på Surface Book skaper en glippe mellom skjerm og tastatur. Foto: MICROSOFT
Den mye omtalte ledd-løsningen på Surface Book skaper en glippe mellom skjerm og tastatur. Foto: MICROSOFT Vis mer


Den svært høyoppløste IPS-skjermen (3000 x 2000 piksler) på 13,5 tommer har god berøringsfølsomhet, er lyssterk og byr på god fargegjengivelse og kontrast fra alle vinkler, noe man også bør forvente i denne prisklassen.

Tastaturdelen har også en stor pekeplate. En penn (ses til høyre) kan brukes rett på skjermen til arbeid som krever presisjon. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Tastaturdelen har også en stor pekeplate. En penn (ses til høyre) kan brukes rett på skjermen til arbeid som krever presisjon. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Skjermdelen (brettet) er såpass lett (730 gram) at det ikke får maskinen til å vippe bakover, selv med stor åpningsvinkel. Tastatur og skjerm veier totalt rundt halvannet kilo.

Les også: Dinsides store løpende test av bærbare PC-er

Høye priser

Dyreste konfigurasjon som tilbys i de fysiske Microsoft-butikkene koster 2.699 dollar (rundt 24.000 kroner). Det er ikke nok til å skremme kundene, ifølge Jones.

- Etterspørselen går langt forbi antall tilgjengelige enheter i alle fire konfigurasjonene, sier hun.

Dette stemmer godt overens med rapporter fra en rekke medier de siste ukene. Ifølge CNet var Surface Book utsolgt allerede to uker før lansering.

De over hundre Microsoft Store-butikkene i USA fikk sine eksemplarer 26. oktober. Ifølge en medarbeier vi snakket med, var Bellevue-butikken utsolgt på tre dager.

Les også: Nå kommer proff-iPaden, her er prisene

Lang leveringstid

Paul Thurrott, som sitter tett på kilder i Microsoft, hevder etterspørselen har vært så stor at kundene nå må påregne leveringstid på inntil 8 uker. Topputgaven med 1TB SSD og prislapp på nesten 30.000 kroner, klarer ikke Microsoft å levere før i slutten av januar.

I Norge må vi sannsynligvis belage oss på å vente mye lenger. Ifølge ITavisen vil ikke produktet være i engelske butikker før i mars/april, og det er i såfall det tidligste tidspunktet vi kan forvente å se det i norske butikker.

Fjerdegenerasjon Surface-nettbrett vil imidlertid være tilgjengelig før det, og Dinside venter et eksemplar til testbenken i neste uke.

Les også:
Endelig en svært god hybrid-PC
Gjør PC-lokket om til tavle

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Microsoft. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer