Vi har testet iTunes 8

Hårreisende fra Apple.

Vi har testet iTunes 8
Publisert
Sist oppdatert
Verre er det at iTunes råder oss til å kjøpe musikk vi allerede har.


Apple har nettopp lansert iTunes i ny versjon. Versjon 8 har et par nye store funksjoner, men den beste nyheten er foreløpig forbeholdt USA.

Amerikanerne får nå nemlig muligheten til å kjøpe episoder av populære TV-serier med HD-oppløsning. Ikke er de veldig dyre heller - tre dollar pr reklamefrie episode er slett ikke verst, spesielt med tanke på at det er snakk om store titler som Heroes, The Office og 30 rock.

Debatt: Etter å ha hatt et sant helsike med programvaren på Ipoden og itunes på PC`n min, har jeg nå resignert og kastet driten i søpla. Diskutér nederst i saken

Fremdeles må vi andre sitte på gjerdet og se på, og for undertegnede er det forbausende at vi i 2008 fortsatt må la TV-kanalene bestemme når vi får se hva.

Vel, det var dagens irritasjon. Men det kommer flere.

For oss nordmenn er det "heldigvis" andre ting ved iTunes som er nytt, men etter noen timers prøvekjøring er vi lang fra imponerte. Faktisk vil vi påstå at nyhetene først og fremst handler om at Apple vil tjene mer penger.

iTunes' nye visningsmodus. Det blir ryddigere hvis du har 100% struktur i samlingen.
iTunes' nye visningsmodus. Det blir ryddigere hvis du har 100% struktur i samlingen. Vis mer


Vi har testet iTunes 8


iTunes har blitt "genial"

Den største nyheten er Genius, som er Apples nye anbefalingsmotor. Denne kan du aktivere helt valgfritt, og det som skjer da er at hele sangbiblioteket ditt analyseres før alt sendes til Apples servere. Steve Jobs påpekte i sin keynote at denne informasjonen var 100% anonymisert, og at din bruker-ID i iTunes Music Store aldri kobles med det som lastes opp.

Hva lastes så opp? Informasjon om alle sangene dine, vurderinger (stjerner), spillelister (for å få intelligens om hvilke sanger som passer bra sammen), antall ganger du har spilt sangene og så videre.

Når alle de 65 millioner kundene hos iTunes Music Store så gjør dette, sitter Apple på veldig mye informasjon om hvilke sanger som passer best sammen. Derfor får du tilbake denne informasjonen, slik at iTunes kan anbefale deg sanger basert på hva du hører på.

>> Les også: Slik får du mest ut av iTunes

Dette foregår på to måter: lokalt og i tilknytning til musikkbutikken. Når du spiller en sang, kan du trykke på Genius-knappen, og vips, så har du en spilleliste med "music that goes great together", som Steve sa det i sin tale.

Genius-funksjonen kan også åpnes i en sidestolpe, og da får du anbefalinger om de beste låtene fra samme artist som du ennå ikke har i biblioteket ditt (tilgjengelig for åtte kroner med ett klikk på musa), samt andre anbefalte artister basert på informasjonen brukerne har lastet opp. Dette kommer de selvsagt til å tjene en drøss med penger på.

Men - fungerer den? Nja. Jo. Under tvil.

Vi prøvde en håndfull varianter og resultatene var varierende. Selv om flesteparten av sangene i Genius-spillelista passet fint, var det også en del tøys. Når vi kjører i gang Katy Perrys siste hit, har vi ikke lyst på Fields of Gold, et par låter fra Chillout classics og Wicked Game - vi er på vorspiel, for pokker! Hvis vi allikevel må bort til maskinen og bytte musikk forsvinner liksom litt av poenget.

Forhåpentligvis blir dette bedre når flere bruker tjenesten og Genius får litt mer informasjon å jobbe med.

Verre er det at iTunes råder oss til å kjøpe musikk vi allerede har. På testmaskinen har vi for eksempel flere album fra Kanye West, men når vi drar i gang fjorårets Stronger fikk vi beskjed om at det var godbiter til åtte kroner som vi manglet. Problemet er imidlertid at dette er musikk vi allerede har:

Vi har testet iTunes 8


"Merkelig", tenkte vi og prøvde med andre låter. Sjekk ut denne godbiten, da - fire av sangene er PÅ albumet vi spiller (og den siste har vi OGSÅ)!

Vi har testet iTunes 8


Dette er rett og slett villedende, og for en som ikke har 100% oversikt er det lett å gå fem på.

Ny visningsmodus

Den andre "store" nyheten er at du nå kan se musikk-, TV-show- og film-miniatyrer side om side for å spare på plassen, på samme måte som de vises i iPhoto. Dette krever selvsagt at du har merket musikken din helt riktig, og det kan fort bli mye rot med samlealbum, manglende albumbilder og feilaktig tagging av sjangere, så her bør du i så fall rydde opp først.

>> Les også: Slik får du orden i musikksamlingen

Har du et ryddig bibliotek er det imidlertid en god nyhet - spesielt hendig er det at du f.eks. kan dra muskepekeren over sjangeren "jazz" og få se alle albumene. Igjen - på samme måte som i iPhoto. Det ligger også en snarvei til å spille albumet direkte via ett klikk. Den biten liker vi.

Vi har testet iTunes 8


Ellers er det ikke så veldig mye nytt, med unntak av at Apple nå har gjort iTunes mer tilgjengelig for de med funksjonshemminger i form av dårlig syn, eller som har det vanskelig med å bruke mus. Nå kan du styre iTunes med stemmen - både i Windows og OSX.

En ny visualiserings-sak er også på plass, men...ja.

Konklusjon

Joda, det er gode ideer, Apple, men det fungerer ikke godt nok. Alt i alt sitter vi igjen med en ny visningsmodus og en "genial" funksjon som ikke fungerer så godt som den burde.

Faktisk er den på grensen til katastrofal fordi den narrer oss til å kjøpe musikk vi allerede har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer