Vi monterer PC

De nye delene er kommet, den gamle PCen skal få ny innmat. Vi går gjennom prosessen trinn for trinn.

Vi monterer PC
Publisert
Sist oppdatert

Den gamle PCen har gjort jobben sin, men vi har bestemt oss for å oppgradere i stedet for å kjøpe ny. I dette tilfellet er det bare selve kabinettet og diskettstasjonen som får være med videre, de andre gamle komponentenes skjebne er uviss.

Siden PCen skal stå skjult under skrivebordet koster vi ikke på oss et fancy kabinett, det gamle fungerer helt glimrende. Likevel har vi satt i en ny strømforsyning fra Enermax, som både er kraftigere og mer langt mer stillegående. Vi valgte modellen EG365AX FE(G). Strømforsyningen er festet med 4 skruer fra yttersiden av kabinettet, og er svært enkel å skifte.

For sikkerhets skyld

Når du skal i gang med å håndtere åpne kort med elektroniske komponenter, er det viktig å ikke være fulladet av statisk elektrisitet. La katten være i fred, og ikke skli omkring på teppegulv med lærsåler før du begynner. Gummisåler på tregulv pleier å være trygt, for sikkerhet skyld lader du deg ut ved å berøre en vannkran eller annet som er jordet.

Det finnes antistatiske matter og armbånd med jording, men det er som regel ikke nødvendig, hvis du i hovedsak unngår å ta på alle åpne kontakter og komponentbein. Det er i alle fall vår erfaring etter over 30 år med mekking av elektronisk utstyr.

Vi monterer PC
Vi monterer PC


Utrenskning

Vi har fjernet kablene til alle lagringsenhetene og skal demontere og fjerne det gamle hovedkortet. Det er 6 skruer som må løsnes.

Det er viktig å legge merke til skruefestene, at de stemmer overens med hullene i det nye hovedkortet. Hvis ikke må du løsne disse og plassere dem riktig.

VIKTIG! Det skal ikke brukes flere skruefester enn det er hull på hovedkortet! Hvis du lar ett eller flere stå igjen kan disse kortslutte hovedkortet, og gjøre at det i beste fall ikke virker eller i verste fall blir ødelagt.

Forberedende montering

Før du monterer inn hovedkortet, skal prosessor med kjøler, minne og flatkabler til lagringsenhetene festes på hovedkortet. Dette er ikke bare langt mer praktisk enn å holde på nede i kabinettet, det er i de aller fleste tilfeller helt nødvendig for å ikke brekke hovedkortet!

Plasser hovedkortet oppå den anti-statiske posen det leveres i, på et godt arbeidsbord med godt arbeidslys.

Vi monterer PC
Vi monterer PC
Vi monterer PC


Låsespaken til prosessorsokkelen løftes opp, og prosessoren plasseres riktig vei oppi sokkelen. Sjekk hjørnene på pinnesiden av prosessoren og hullene i sokkelen, den passer perfekt bare en vei. Så dytter du låsepinnen ned og under klemmen.

Kjøleribben kan være vrien å montere, avhengig av hvordan den er konstruert. På dette hovedkortet er det bare mulig å bruke en festeanordning med klemme, det er ingen hull ved siden av prosessorsokkelen. Kjøleren vi valgte, en Igloo Silent Breeze 462 fra GlacialTech, var blant de enklere vi har vært borti. Den kom med ferdig påført varmeledende materiale og et par støtteputer i tillegg.

Sjekk at du monterer kjøleren riktig vei, ellers risikerer du at prosessoren brenner opp!Klemmen var ganske grei å sette på, pass på å få den hektet godt under krokene på sokkelen.

Andre kjølere må du påføre varmeledende pasta (misvisende ofte kalt "kjølepasta"), det er noe griseri og det kan være vrient å påføre passe mengde. Det er nemlig svært lite som skal til, pastaen skal bare fylle de mikroskopiske ujevnhetene i materialet, ikke ligge som pålegget i en sandwich mellom prosessor og kjøleribbe. Det gir dårligere varmeledende egenskaper. Et strøk med et barberblad som sparkel er passe...

Vi monterer PC


Når prosessoren med kjøler er på plass monteres minnemodulen. Du åpner hendlene på hver side av sokkelen, sjekker at modulen står riktig vei og presser modulen ned i sporet til hendlene smekker på plass igjen.

Det er også svært gunstig å sette i flatkablene til lagringsmediene mens kortet ligger på et stødig underlag. Det kan være ganske trangt når både kabler og kontakter er nye. Denne delen av hovedkortet har heller ingen støtte på undersiden, så risikoen for et lite brudd er i stor grad tilstede.

Inn i kabinettet

Så er tiden inne for å plassere hovedkortet i kabinettet. Før du gjør det, setter du panelet rundt tilkoblingene ("i/o shield") på plass rundt kontaktene. Det er best å gjøre dette ved å bikke panelet litt slik at flikene som skal være oppå USB og nettverkskontaktene plasseres først, så vrir du panelet på plass også på undersiden og inn mot kontaktene.

Så setter du det forsiktig nedpå skruefestene og presser panelet inn i åpningen. Så skrur du hovedkortet fast med skruene, uten å trekke alt for hardt til.

Vårt neste trekk var å montere skjermkortet, i dette tilfelle et WinFast GeForce4, i AGP-plassen på hovedkortet.

Vi monterer PC
Vi monterer PC


Så var det tid for brakettene til de forskjellige inn og utgangene, for FireWire, USB, Bluetooth og lyd. Her har MSI gjort en glimrende jobb med kontaktene, som har blitt nærmest idiotsikre. Dette skjer ved hjelp av fargekode, fasong på pluggen og plugging av hull i kontakten. De passer bare ett sted og en vei. Glimrende. De tre FireWire-kontaktene er alle grønne, og hvilken plugg som settes hvor er det samme.

Noe som ikke har forandret seg siden PCens barndom, er kontaktene på kablene fra frontpanelet. Her er det vilt kaos, og du må følge illustrasjonen i manualen nøye. Her kobler du nemlig til bryterne for av/på og reset, samt høyttaler og lysdioder som viser av/på og aktivitet på harddisken.

Her hadde det vært fint med en standard i form av en enkelt kontakt som samlet alle disse funksjonene. Det er jo lov å håpe...

Vi monterer PC


Vi monterte så den nye harddisken, vi valgte en Maxtor DiamondMax 9 som kom ut på topp i vår sammenligning av de tre mest populære 120 GB-diskene. Forgjengeren var også en Maxtor, med en kapasitet på "usle" 11 GB. Det har skjedd mye på harddiskfronten på fire år!

Til håndtering av optiske medier valgte vi to enheter, en 52x CD-brenner fra Asus og en DVD-R brenner fra Pioneer. Begge disse ble satt på samme flatkabel på IDE-kanal 2, mens harddisken får ha IDE-kanal 1 for seg selv. Hovedkortet har også et RAID som krever to Serial ATA disker, og en kontakt for en ATA-133 disk. Dette får stå i fred så lenge, til behovet for mer lagring skulle dukke opp.

Vi monterer PC


Så koblet vi til strømkabler til alle lagringsenhetene, og til slutt strømkabelen til hovedkortet.

Neste skritt var oppsett av BIOS og installasjon av operativsystem.

De myke verdier

Før installasjon av operativsystem er det gunstig å sette opp riktige parameterverdier i BIOS. Moderne hovedkort har gjerne et par varianter av ferdige oppsett, som kalles Setup Defaults og Hi-performance, men det tryggeste er å gjøre det manuelt. Gå gjennom alle sidene og velg relevante parametere. Manualen til hovedkortet forklarer alle funksjonene, er du usikker så lar du være å endre noe og velger Auto der dette finnes. Så kan du heller sjekke opp de uklare punktene senere, og se om det er noe å hente på å endre innstillingene.

Ikke glem å aktivere de tilleggsfunksjonene på hovedkortet som du vil bruke! Både FireWire, USB, RAID og nettverk var ikke aktivert i utgangspunktet (default). Dette kan skape hodebry senere når du prøver å installere driverne...

Til slutt installerer du operativsystemet, vi valgte Windows XP Professional, som nå er oppe og kjører etter litt plundring med driverne på CDen som fulgte med hovedkortet.
Mer om dette i selve testen av PCen, artikkelen kommer om et par dager.

Komponentliste:

 • Kabinett: Enlight ATX Minitower
 • Strømforsyning: Enermax EG365AX FE(G).
 • Hovedkort: MSI KT4 ULTRA-BFISR
 • Prosessor: AMD Athlon PX2700+
 • Vifte/kjøler: GlacialTech Igloo Silent Breeze
 • Minne: TwinMOS PC3200 512 MB
 • Skjermkort: Leadtek WinFast A250 LE TD
 • Harddisk: Maxtor DiamondMax Plus 9 120 GB
 • CD-brenner: Asus CRX-5224A 52x/24x/52x
 • DVD-brenner: Pioneer A03
 • Diskettstasjon: Aner ikke

Sjekk din favoritthandler for priser!Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer