Vi trenger en ny generasjon PC-er

KOMMENTAR: Ingen datamaskiner er egentlig bra nok i dag. Det beste fra mobilverdenen og PC-verdenen bør forenes i en ny kategori datamaskiner til privatmarkedet, mener Dinsides dataredaktør.

ØNSKEDRØM?: iPad Pro burde hatt MacBook-innpakning og kommet med 13 og 15-tommer skjerm som kunne snus helt rundt. Den burde kunne styres med pekeplate, og kjøre apper i vinduer.   Foto: APPLE/DINSIDE
ØNSKEDRØM?: iPad Pro burde hatt MacBook-innpakning og kommet med 13 og 15-tommer skjerm som kunne snus helt rundt. Den burde kunne styres med pekeplate, og kjøre apper i vinduer. Foto: APPLE/DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

29. juli er siste dagen du kan oppgradere Windows 7 og 8.1 til 10 uten kostnad. Men i motsetning til når du oppgraderer mobilen din, er de potensielle fallgrubene så mange at du faktisk kan miste garantien på datamaskinen under prosessen. Personlig har jeg støtt på flere av dem, ofte krydret med blåskjermer og uendelige oppstartslooper.

Den jevne PC-bruker står helt hjelpeløs tilbake i slike og lignende tilfeller, og er helt avhengig av å få hjelp fra et supportapparat eller datakyndige venner og familiemedlemmer for å løse flokene. Dette vet jeg dessverre alt om. Bare siste uken har jeg vært på to utrykninger, begge gangene knyttet til søppelprogrammer som tilsynelatende hadde tatt fullstendig over styringen av operativsystemet - fordi noen i et uoppmerksomt øyeblikk hadde trykket på feil lenke på en nedlastingsside for et gratisprogram.

Det er egentlig ikke disse programmene som er det virkelige problemet, men at slike angrep i det hele tatt er mulig - og på så enkelt vis. Er du ukyndig og litt naiv blir selv den kraftigste Windows-PC-en på et øyeblikk like sårbar som en svimeslått spissmus i et ørnerede.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Han har ryddet opp i utallige Windows-installasjoner de siste 20 årene. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Han har ryddet opp i utallige Windows-installasjoner de siste 20 årene. Foto: Per Ervland Vis mer


Hadde det ikke vært for at Microsoft er nødt til å tenke bakoverkompatibilitet, hadde situasjonen helt sikkert vært en helt annen i dag. De nye appene i Windows 10 er nemlig mye sikrere enn klassiske Windows-programmer, men det hjelper lite når svært mange er avhengig av å kunne kjøre gamle programmer, ikke minst i bedriftsmarkedet.

Tro samtidig ikke at Apples Mac-maskiner går fri. Med kraftig økende popularitet de senere årene, har også truslene mot plattformen est stort i omfang.

Moderne mobiler og nettbrett er selvfølgelig heller ikke uten lyter og sikkerhetshull, men systemene er her bygd rundt mer hardføre prinsipper - der tilgangen til de mest grunnleggende instruksjonene normalt er langt bedre beskyttet. Installerer du en app du ikke liker, kan du i de aller fleste tilfellene bare fjerne den - helt uten spor og konsekvenser for de andre appene og innstilingene dine, både på Android og iOS.

Det nærmeste du kommer i PC-verdenen er ChromeBook. I praksis er disse PC-ene kun utstyrt med nettleseren Google Chrome, og alle appene er egentlig bare nettsider med interaktiv spesialfunksjonalitet. Alt av personlige data lagres hos Google eller partnere; det er rett og slett ikke noe å angripe lokalt. Tilbakestilling av en Chromebook tar samtidig bare sekunder - helt i tråd med hva man burde kunne forvente i 2016.

Dessverre har Chromebooks noen leie begrensninger som gjør at de kommer til kort for den store majoriteten av PC-brukere. For det første er de fleste maskinene bygd for svært lett bruk. For det andre er lagringskapasiteten som regel svært lav. For det tredje fungerer de knapt uten at du er koblet til Internett.

Privatmarkedet er overmodent for en ny generasjon PC-er - som henter det beste fra mobil- og nettbrettverden og smelter det sammen med kun det beste fra PC-verdenen. Det forbauser meg at Apple ikke allerede har tatt utfordringen. Det kunne de fint ha gjort med lanseringen av iPad Pro - som etter min mening egentlig bare er en ny generasjon iPad - til langt høyere pris.

IPad Pro burde i stedet kommet som hybrid i MacBook-innpakning, med 13 eller 15-tommer skjerm som kunne snus helt rundt, som på Lenovo Yoga 900S.

Hva mener du?

Kan dette være redningen for PC-en? (Avsluttet)
Absolutt!(42%) 627
Tja, det hadde i hvert fall vært interessant å se responsen(36%) 531
Nei, PC-alderen er forbi(13%) 196
Vet ikke(8%) 123
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Operativsystemet burde vært iOS-basert, med utvidet støtte for fleroppgavekjøring, apper i vinduer og musestyring. Sleng på 4G-støtte, GPS-mottaker, HDMI-utgang og et par USB-C-porter for tilkobling av eksternt utstyr, så vet jeg om mange som hadde stått i kø på lanseringsdagen.

Før den tid eventuelt kommer at vi ser slike produkter, kan i hvert fall Chromebook-eiere snart boltre seg med Android-apper. Denne nyheten kan fort vise seg å være et meget smart trekk fra Google. Det finnes nemlig Android-apper til de aller fleste PC-oppgaver, mange av dem fungerer dessuten helt strøkent med musestyring. Hvis du ikke er bedriftsbruker eller har et vedheng av gamle Windows-programmer du absolutt må kjøre - hva skal du egentlig med Windows da?

Så får vi håpe at Googles initiativ kan fungere som et startskudd til en ny, mer mobil og tryggere generasjon datamaskiner.

Det vil i så fall være på høy tid.

LES OGSÅ:
Stor Windows-oppdatering i august
Nå får du PC-er uten reklame
Si farvel til PC-viftene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer