VIA kjøper Cyrix

Intel er i ferd med å miste sin dominerende posisjon som totalleverandør av de viktigste kretsene i PCen. Nå har VIA, som produserer brikkesett, kjøpt prosessorteknologien til Cyrix fra National Semiconductor. Dette kan få stor betydning for etablering av standarder i PC-verdenen.

VIA kjøper Cyrix
Publisert

Prosessoren - CPU - er bokstavelig talt en sentral del av PCen. Den viktigste byggesteinen etter denne, er brikkesettet, som kommuniserer mellom prosessoren og resten av PCen. Her bestemmes de grunnleggende egenskapene og støtten for de forskjellige typer minne, busser og andre inn/ut-enheter.

Dominans

Intel har hittil i svært stor grad kunnet dominere hvilke egenskaper en PC skal ha. En overveldende del av hovedkortene som tilbys bruker brikkesett fra Intel. Dermed er det lite rom for alternative løsninger, og takten i fremskrittet har blitt styrt av Intel.

Dette har ikke bare vært negativt. Intel har vært en pådriver i mange sammenhenger, og mange av hovedkortprodusentene har vært trege til følge opp. I tillegg har denne situasjonen gjort det enkelt for brukerne. Det er uansett enklere med én standard enn flere, selv om den ikke er optimal på alle områder.

Rambus vs PC133

I det siste har imidlertid Intel vært mindre populær blant mange PC-produsenter. Rambus skulle være oppfølgeren til PC100 SDRAM, som har vært vanlig på alle PCer siden Pentium II 350, og gi vesentlig bedre ytelse. Men det har vært store forsinkelser, og foreløpige tester viser at ytelsen er marginalt bedre enn vanlig PC100 til en langt høyere pris.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.