Video og musikk

Det finnes mange gode alternativer til de store og etablerte alt-i-ett-løsningene vi omtalte på forrige side.

Publisert
Sist oppdatert

Her tar vi for oss de litt mindre, og på sin måte mer spesialiserte løsningene. Vi begynner med applikasjoner som kan spille av en lang rekke video- og musikkformater:

MPlayer
MPlayer er en video/musikkspiller som kan kjøres på så å si alle operativsystemer - stikkordet her er åpen kildekode.

Det kjedelige med MPlayer er å sette det opp. For å kunne bruke programmet trenger du tre ting: selve spilleren, kodeker og skins/front ends. Det gir på en side gode muligheter for de avanserte brukerne, mens det for hvermansen fort blir litt mye knot for mange valg.

Programmet, forklaringer og hjelp finner du på hjemmesiden: www.mplayerhq.hu

VLC Media Player
Dette er greia for deg som synes MPlayer høres ut som mye pes, og det er også derfor vi elsker VLC. Enkel å laste ned, enkel å installere, enkel å bruke, støtter de fleste formater og har avanserte funksjoner som fikser det meste. Og så er det for alle OS. Hva er det vel å ikke like med VLC?

Spilleren laster du ned fra www.videolan.org.


GOM Media Player
I likhet med VLC spiller GOM av det aller, aller meste - er lett å konfigurere for avanserte brukere og har derfor endt opp som en av våre favorittspillere for Windows.

Sjekk ut vår omtale her!

Eneste vi har å klage på er kanskje at den bare finnes for nettopp Windows. Har du det bør du laste den ned fra dens hjemmesider.

The KMPlayer
Denne avspilleren, som ikke må forveksles med Linux' KMplayer, er en ukjent perle. Det skal godt gjøres å finne et format den ikke klarer å tygge - og gjør du det kan den konfigureres med eksterne kodeker. Kort sagt er den allsidig, avansert og anbefalt.

Video og musikkLastes ned her, kun for Windows

QuickTime
Apples QuickTime-format er elsket og hatet, og ikke minst integrert med iTunes. Men selv om denne avspilleren har sine begrensninger så er det en del som sverger til denne. I den gruppen er det mange Mac OS-brukere - og de har gjerne noen triks for å få mest mulig ut av den. Vi nevner Flip4Mac og Perian, som får det aller, aller meste til å kunne spilles av i QuickTime på Mac.

QuickTime finnes for Mac OS og Windows.

Kun musikk

Alle avspillerne vi har nevnt så langt i artikkelen kan altså brukes for å spille av lyd og/eller video. Men for deg som har lyst på en egen avspiller kun for lyd finnes også flere alternativer som fortjener å bli nevnt.

Video og musikk


MediaMonkey
Dette avanserte programmet har blant annet biblioteksfunksjoner, synkronisering mot bærbare mediespillere og støtte for de aller fleste musikkformater. Kort sagt en av de aller beste musikkspillerne for Windows.

Les vår omtale her, eller bare last ned direkte. Men altså kun for Windows.

aTunes
Denne avspilleren har en god del ekstrafunksjonalitet, som integrert Last.fm-støtte, innhenting av tekster til låtene du hører på og informasjon om artisten. I tillegg kommer biblioteksfunksjoner, synkronisering, spillelister og så videre. Les mer om aTunes her.

Tilgjengelig for Linux, Mac OS og Windows, og hentes fra www.atunes.org.

Amarok
Amarok er en komplett avspiller/musikkbibliotek med det aller meste på plass. Det eneste er at du ikke får testet den ut med mindre du kjører Linux som operativsystem...

Men gjør du det må du sjekke den ut.

AIMP2
Hvis du synes programmene over blir litt store og tunge er AIMP2 et glitrende lettvektsalternativ. Vår omtale finner du her.

Video og musikkKun tilgjengelig for Windows, og kan lastes ned fra programmets hjemmesider.

Foobar2000
Spilleren med dette interessante navnet har en stor tilhengerskare, bred støtte for formater og kan utvides med plugins (components).

Kun for Windows, og mer informasjon finner du på www.foobar2000.org.

<<< Klikk her for å gå tilbake til forrige side

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer