Videokonvertering for alle

Har du en film i ett format og trenger den i et annet? Her er fem programmer som kan hjelpe deg.

Publisert
Sist oppdatert

Mengden tilgjengelig videomateriale øker hele tiden; ikke bare snakker vi om en enorm produksjon av filmer og TV-programmer, men digitalisering av eldre materiale, stadig nye videocasts (som KLiKK) og latterlige mengder mer eller mindre god amatørvideo.

Samtidig får ikke akkurat de de travleste av oss mer tid til å tilbringe foran skjermen hjemme, så det blir mye som må gå usett.

>>>Les også: De beste mediespillerne

Men vi har funnet en løsning på dette også - flere og flere har fått seg en mediespiller, mobiltelefon eller en annen håndhold enhet med stor og fin skjerm - egnet til nettbruk, spilling og selvfølgelig video. Da kan vi utnytte tid som ellers ville gått med til, tja... å kjede seg med venting, og i stedet underholde oss selv med for eksempel litt film.

Problemet med digital video er bare at den gjerne er i feil format - du kan ikke uten videre putte en DVD inn på din nye mobiltelefon. Den må konverteres til et format akkurat din dings kan spille av, og til det trenger vi en datamaskin med egnet programvare.

Og siden du sikkert allerede har en datamaskin, her er forslag til programvare.

Super

NoenTM foretrekker å ha så mye kontroll som mulig selv, og er du en av disse brukerne så kommer du til å elske Super. Faktisk er det da en god mulighet for at du bruker dette programmet allerede.

Videokonvertering for alleHer har du kontroll på nokså mye, og alle kodeker følger med.

Men hvis du er nybegynner så skal vi ikke legge skjul på at terskelen for å komme i gang kan være en smule høy, i det minste dersom du er av typen som bare skal ha noe inn på lommespilleren uten å føle deg nødt til å lese deg opp på konteinerformat og bitrate.

Super er kun for Windows og her er hjemmesiden. Lenken til nedlasting er forresten gjemt godt i de ikke akkurat oversiktlige sidene.

MediaCoder

Et annet populært program er MediaCoder, som også kommer ferdig med kodeker og støtter en rekke forskjellige video- og lydformater. Synes du også dette programmet virker litt uoversiktlig, og har en spesiell enhet du ønsker å konvertere til, kan du gjøre det langt enklere for deg selv ved å laste ned laste ned en egen utgave for akkurat din dings - MediaCoder for devices.

Videokonvertering for alleFor øyeblikket finnes det en iPhone/iPod Touch Edition, PSP Edition, MP3/MP4 Player Edition og 3GP Mobile Phone Edition.

Få også med deg vår tidligere omtale.

MediaCoder kommer også i en egen "Audio Edition" for deg som bare trenger å konvertere musikk.

Programmet er opprinnelig for Windows, men kan brukes på Linux og Mac med Wine. Mer info om dette får du på prosjektets hjemmeside.

HandBrake

Dette programmet er ikke en fullverdig mediekonverterer, faktisk kan den kun EN ting: konvertere fra DVD. Eller som utviklerne skriver: HandBrake is an open-source, GPL-licensed, multiplatform, multithreaded DVD to MPEG-4 converter, available for MacOS X, Linux and Windows.

Greia er at den gjør sin ene jobb veldig godt, og derfor har vi også tidligere omtalt HandBrake - for mer informasjon klikk her, eller gå rett til programmets hjemmeside.

Format Factory

Dette programmet har vi nylig oppdaget og er en av våre favoritter når vi egentlig ikke trenger å ha noen kontroll - bare få jobben gjort unna kjapt og enkelt.

Format Factory kan konvertere video, lyd, bilder og rippe fra CD eller DVD. Alt du trenger gjøre er å klikke på ikonet som representerer formatet du ønsker å konvertere til, velge fil du vil konvertere, og så gjør programmet så å si resten av jobben.

Videokonvertering for alleProgrammet støtter alle de vanligste formatene og enhetene. Mer info finner du på Format Factory sine hjemmesider.

Quick Media Converter

Nok et program vi har omtalt før, Quick Media Converter er et nokså enkelt og oversiktlig program, men spesielt "quick" er den ikke ettersom den kun utnytter en prosessorkjerne.

Programmet er også kun for Windows, og kan lastes ned herfra.

Internett?

Er du typen som liker å hente film fra nettvideotjenester finnes det også verktøy som lar deg laste ned og samtidig konvertere til et passende format. Et eksempel på et slikt program er VDownloader, som vi skrev om tidligere i høst - mer info her.

Videokonvertering for alleDessverre er dette kun for Windows, så Linux-brukere må heller sjekke ut xVideoServiceThief.

En annen ting vi nevner er at det også finnes nettbaserte konverteringstjenester (som Zamzar), men det er langt kjappere å gjøre dette lokalt, så det er lite poeng med mindre vi snakker om svært sære formater.

Liten tid?

Glemt å stille klokka til sommertid?
Glemt å stille klokka til sommertid? Vis mer


Videokonvertering kan ta lang tid - avhengig av hva slags datamaskin og fil vi snakker om opp til mange timer. Er du av den utålmodige sorten vil det glede deg at videokonvertering fremover vil kunne få hjelp av grafikkprosessoren.

Men det krever støtte i både program og grafikkort - du kan lese mer om det i denne artikkelen.

Vi har også testet det første programmet som gjør dette - Badaboom. Det er ikke gratis, men har du et nyere grafikkort fra Nvidia kan det være verd prisen hvis du konverterer mye video. Testen finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer