Videokonvertering i warp speed

Endelig en løsning for oss utålmodige

Publisert
Sist oppdatert

Vi som har brukt PCer (og Mac) siden de dukket opp på 80-tallet sitter med en blandet følelse når det gjelder opplevelsen av hastighet på maskinene. I teorien skal dagens flerkjerne-prosessorer være flere tusen ganger raskere enn første generasjon IBM PC på 4,77 MHz. Likevel er det mye av den daglige bruken som virker mye tregere enn i gamle dager. Man snakket om at svartider på mer enn et par sekunder var stressende for saksbehandlere og terminalarbeidere. I dag er vi vant til og aksepterer at ting vi ber PCen om å gjøre kan ta mange sekunder, særlig når man jobber på nett.

Oppgavene og løsningene i dag er teknisk langt mer krevende enn den gang, men likevel - er de virkelig tusener av ganger mer krevende? Eller er det noe grunnleggende galt med systemene som har blitt utviklet? Noen mener det...

Når det gjelder de virkelig tunge oppgavene hvor vi ikke snakker om sekunder, men minutter og timer, oppleves det som om det ikke har skjedd mye. Vi tenker på video, rendring og konvertering mellom formater.

Her har kvalitetskravene og oppløsningen utviklet seg i takt med maskinvaren, slik at vi ofte venter akkurat like lenge som før, om ikke lenger.

Men nå har det skjedd noe

De generelle PC-prosessorene har i mange år hatt regneenheter som håndterer flere dataenheter i samme regneoperasjon. Dette er en typisk del av arkitekturen i digitale signalprosessorer (DSP) beregnet på svært begrensede oppgaver. Media, både lyd og bilde, består nettopp av slike datastrømmer som signalprosessorer er bygget for, derfor har håndtering av lyd og bilde gjort store framskritt i de senere år.

Men det er ikke nok.

Selv kraftige PCer prosesserer video omtrent så raskt som den spilles, altså i sanntid med 25 fps. Flerkjerneprosessorer kan jobbe raskere, men klarer du 2 gangeren er du heldig.

Våre tester og artikler om videoredigering finner du her

Grafikkortet til unnsetning

Grafikkort beregnet på 3D-spill har kraftige prosessorer, og de nyeste generasjonene har svært fleksible parallelle arkitekturer.

Tidligere har datastrømmen i disse kortene vært mer eller mindre enveis og i praksis ikke kunnet brukes til annet enn å prosessere data direkte til skjermen.

Etter at PCI express-standarden ble utviklet og tatt i bruk har dette endret seg totalt, og det er nå mulig å transportere data både til og fra grafikkortet med svært høy båndbredde.

Dermed kan grafikkprosessoren - som består av mange kraftige parallelle regneenheter - brukes til annet enn 3D-spill.

Les mer om hva grafikkortet kan brukes til

Programmet Badaboom er nå ute og tilbyr konvertering av formater med en hastighet vi tidligere ikke kunne drømme om! Selv på rimelige nVidia-kort er gevinstene stor, på de raskeste er vi over i warp 5...

Videokonvertering i warp speed


Badaboom!

Bak dette noe friskuspregete navnet finner vi et svært brukervennlig konverteringsprogram. I normal modus velger du kilde som kan være DVD, innhold i VIDEO_TS mappe (rippet fra DVD eller egenprodusert) eller videofil.

Neste grep er å velge liten filstørrelse eller bedre kvalitet med spaken, og til sist hvilken enhet/filformat du vil konvertere til. Valgene her er iPhone, iPod (Classic/Touch/Nano), Apple TV, Xbox 360, Sony PS3, Sony PSP og Custom MediaCenter.

I "avansert" modus kan du velge litt flere parametre, som oppløsning (max er 1280x720), VBR/CBR, bitrate for lyd etc.

For de fleste vil normalmodus gi et utmerket og tilpasset resultat.

Vi sjekker først konvertering av DVD til iPod Classic på en PC med 8800GTS. Dette tok 23 minutter og 4 sekunder og gikk med 194,7 frames/sek. Det er altså snakk om nesten 8 ganger sanntid, eller en åttendedel av spilletiden.

Konvertering av egne AVCHD-opptak var neste post på sjekklista, men der møtte vi en kald skulder. Det var ikke støttet på denne "gamle" GPUen. G84 eller senere må til.

Videokonvertering i warp speed


Vår guide til AVCHD

På en annen PC med et nyere GTX260-kort var det ingen problemer. Der kvernet den AVCHD-fila på 45 sekunder med 63,9 FPS.

Vi testet også på en PC med et 8600GT, som er et nyere, men langt rimeligere kort. Der tok konverteringen av AVCHD 57 sekunder med 50,5 FPS.

Videokonvertering i warp speed


I software med Pinnacle Studio 12 på en PC med Q6600 prosessor tok konverteringen av samme AVCHD-fil 1 minutt og 31 sekunder.

Og kvaliteten?

Helt topp, bedre enn eller like bra som noen av de programvarebaserte konverteringene vi har sett.

Videokonvertering i warp speed


Videokonvertering i warp speed


Konklusjon

Har du behov for å konvertere videofiler sparer du masse tid på å bruke GPU'en til å ta belastningen.

Ikke minst fordi du kan bruke PCen til andre ting mens den konverterer, uten at det går utover hastigheten eller brukerresponsen.

Og prisen? 23,41 EURO.

Mer info og nedlastning av 30 dager/gangers prøveversjon (etter hva du bruker opp først) finner du på Badabooms nettsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer