Videoredigering: Final Cut Express 4

Høsten 2007 testet vi flere videoredigeringsprogrammer, her følger vi opp med vårt førsteinntrykk av Apples nyeste utgave av Final Cut Express.

Publisert
Sist oppdatert

Apples strategi har utviklet seg til å levere både maskinen, operativsystemet og programvaren, både for brukere uten spesialfelt og for proffer. Fokus er på kreative sysler, som kan fange opp alle fra nybakte foreldre som vil sørge for å ha minnene klare i form av bilder og video, til hobbybrukere med ambisjoner og profesjonelt bruk. Også musikk er tatt vare på, med verktøy for innspilling og redigering på alle nivåer.

iLife er inngangsporten, med enkle programmer for alle. For video, bilder og musikk har vi Final Cut Studio, Aperture og Logic Studio for proffene. For de som er på vei ett eller annet sted mellom amatør og proff tilbyr Apple Express-versjoner av Final Cut Studio og Logic Studio. Dette er programmer med samme grensesnitt og egenskaper som de proffe utgavene, men med redusert funksjonalitet og vesentlig lavere pris.

4 alternativer for video

Da Apple lanserte iMovie '08 i august 2007 var det ikke snakk om en videreutvikling av forgjengeren, men et helt nytt program. Derfor ble begge liggende på maskinen, slik at man kunne velge. Mens iMovie '08 støttet nye filbaserte videoformater (i tillegg til tape-baserte) og la vekt på lynrask og interaktiv redigering for hvermannsen, var forgjengeren mer tradisjonell i håndtering av tidslinje og klipp.

Final Cut Studio er også i utgangspunktet et tradisjonelt videoredigeringsprogram, så linjen går rettere fra den tidligere iMovie HD 6 via Final Cut Express opp til Studio-utgaven, mens dagens iMovie '08 lever litt på siden av Apples hovedsatsing på videoverktøy.

Final Cut Express 4

Dette er en oppgradering av versjon 3.5 og den viktigste nyheten er nok støtte for AVCHD. Det er også støtte for import av iMovie '08, tidslinje i åpent format og en ny samling med effekter og filtre.

AVCHD er et kraftig komprimert format, derfor konverterer Apple videofilene til et mer redigertbart format før selve redigeringen kan gjøres. Dette tar tid og krever en rask Intel-basert Mac både for iMovie '08 og begge Final Cut utgavene.

I iMovie '08 må alt tygges først og du kan/bør gjøre andre ting i mellomtiden, deretter går alt som en lek. Final Cut Express har valgt en litt annen innfallsvinkel med Log og Transfer funksjonen.

Når du har koblet til videokameraet velger du Log og Transfer og får opp et vindu hvor småbilder fra alle filene vises. Derfra kan du dra og slippe dem inn i visningsvinduet, og velge tidsutsnitt (inn og ut-punkter) før de havner i køen.

Videoredigering: Final Cut Express 4


Dermed gjør du en grov-redigering allerede før konverteringen er ferdig, og du kan legge alle de utvalgte klippene dine etter hverandre på tidslinjen.

Du kan holde på med dette mens konverteringen av klippene foregår i bakgrunnen, men du må vente til alt er ferdig før du kan begynne med den egentlige redigeringen.

I tillegg klare vår MacBook Pro ikke å vise videoen på tidslinja i sanntid uten å rendre først, noe som er svært tidskrevende.

Når det gjelder redigeringsmuligheter er de nærmest overveldende for de som kommer fra iMovie. Som alltid er selvkontroll ikke innebygd i noen programvare, det overlates til brukeren. Her er utfordringene store.

Videoredigering: Final Cut Express 4


Import fra iMovie '08

Har du grovredigert AVCHD video i iMovie '08 kan du eksportere til Final Cut Express med XML. Du lagrer - eller "share" som Apple kaller det - filen i iMovie og importerer den som en selvens i Final Cut Express. Ikke alt kommer med, så du kan ikke fortsette med overganger og effekter fra iMovie, disse er ikke kompatible.

Men export/import av rådata var svært raskt og effektivt.

Ikke surround

Final Cut Express støtter ikke surround-lyd, 5.1 lyden fra vårt Sony-kamera ble mikset ned til stereo ved import. Kanskje ikke noe stort savn for målgruppen, er man så ambisiøs på lydfronten er man klar for enda kraftigere verktøy.

Utformater

Det ferdige resultatet kan lagres i et utall formater i QuickTime, fra full HD til iPod-vennlig format.

Oppsummering

Det er ingen tvil om at FinalCut Express er et potent program, med et elegant brukergrensesnitt og verktøy som kan få til det meste.

Likevel er løsningen alt i alt svært resurskrevende når man skal håndtere redigere AVCHD video, med konvertering og rendring som bruker langt mer enn sanntid selv på maskiner i den raskere klassen.

Vi kan ikke dy oss for å sammenligne med Sonys eget Vegas Movie Studio Platinum, som håndterer AVCHD-filformatet lekende lett i forhold på tilsvarende maskinvare.

Sjekk også de andre programmene vi har testet.

Mer info om programmet finner du hos Apple

Prisen er 1 590 kroner og du får en hendig liten pakke levert uten tillegg i posten. Oppdatering fra tidligere versjoner ligger på 790 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer