OpenShot Video Editor

Videoredigering helt gratis

Enkel å bruke og gjør alt det vi trenger - og litt til.

KLASSISK OG ENKELT: OpenShot Video Editor lar deg sette sammen videoklipp, bilder og lyd, og lagre resultatet til én ny videofil som for eksempel kan lastes opp til sosiale medier. Skjermdump: Dinside
KLASSISK OG ENKELT: OpenShot Video Editor lar deg sette sammen videoklipp, bilder og lyd, og lagre resultatet til én ny videofil som for eksempel kan lastes opp til sosiale medier. Skjermdump: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den enkleste formen for videoredigering er å klippe bort uvesentligheter i starten og slutten av et opptak. Slikt gjør du enkelt på hvilken som helst smarttelefon i dag. Nesten like enkelt er det å sette sammen flere opptak til ett.

Og jada - det finnes apper som lar deg legge på bakgrunnsmusikk, kommentarer, tekst og overganger - men så snart det begynner å bli mange elementer å holde styr på, er det redigering på PC-en som gir deg den beste kontrollen.

Gratis = enkelt (stort sett)

Det finnes et utall av løsninger å velge mellom for redigering av video på PC-en. Noen enkle er gratis, for eksempel den som ligger i Bilder-appen i Windows 10. Den lar deg legge flere klipp etter hverandre, du kan krydre med stillbilder, overganger, tekst, bakgrunnsmusikk og diverse effekter.

BILDER-APPEN: Visste du at Windows 10 har innebygd støtte for enkel videoredigering? Har du enkle behov, bør du ta en titt på Bilder-appen. (Skjermdump)
BILDER-APPEN: Visste du at Windows 10 har innebygd støtte for enkel videoredigering? Har du enkle behov, bør du ta en titt på Bilder-appen. (Skjermdump) Vis mer

For mange er dette mer enn nok.

Har du litt flere behov, for eksempel å kunne legge flere lag med grafikk og lyd oppå hverandre, må du velge noe annet. Felles for de fleste PC-apper og programmer i denne kategorien, er at de koster penger. Og spør du oss, har mange av dem vokst seg så store og svulmende at de grunnleggende funksjonene har havnet litt i bakleksa.

Unntaket OpenShot

Heldigvis finnes det noen som både er lettkjørte, oversiktlige og i tillegg gratis. Ikke mange, riktig nok - men OpenShot Video Editor er ett av dem.

Programmet er basert på åpen kildekode. Det betyr at det kan brukes gratis, men utviklerne legger ikke skjul på at de er avhengige av donasjoner fra brukerne for å kunne vedlikeholde og videreutvikle programmet.

Opprinnelig ble det laget for Linux, men nå har det også kommet i versjoner for Mac og Windows. Gledelig for oss norske brukere er at det også kommer i norsk språkdrakt, i hvert fall nesten. Det er ett og annet som fortsatt står på engelsk, men det lever vi greit med.

Slik fungerer det

Når du starter programmet første gang blir du møtt av en hurtigguide som tar for seg det grunnleggende i grensesnittet. Har du bittelitt kjennskap til videoredigering, vil du komme i gang raskt, for her følges den klassiske utformingen:

Videoredigering helt gratis

Øverst til venstre finner du prosjektfilene som du skal bruke - det kan være både lydfiler, bilder og videoklipp. Dra og slipp filer du vil bruke fra Utforsker og inn hit. Til høyre ser du forhåndsvisning av resultatet og nederst finner du tidslinjen - som er det viktigste for alle som videoredigerer.

Du drar ganske enkelt prosjektfilene til denne - enten sekvensielt eller som lag (layers) i flere spor. I eksempelet vårt under, ser du at Dinside-logoen ligger som et grafiske element øverst, rett under kommer et spor der vi har lagt flere videoklipp etter hverandre, og så har vi et lydspor der vi har lagt inn en MP3-fil.

Videoredigering helt gratis

Du kan trimme klippene enkelt ved å plassere musepekeren i starten eller slutten - og dra dem til ønsket start- og sluttposisjon. Hvis klippet er langt, man man for eksempel legge råfila flere ganger på tidslinjen og bruke forskjellige deler i hver sekvens. Kanskje du vil legge dem i forskjellige spor - og legge på en animert overgang mellom dem?

Under prosjektvinduet finner du også valgene Overganger og Effekter. Overganger er animasjoner som du kan bruke mellom klipp (ikke overdriv), mens Effekter gir for eksempel gir deg muligheten til å endre farger, skarphet og piksellering, for å nevne noe.

OVERGANGER: Noen ganger kan det være ønskelig med en animert overgang mellom to klipp, men her er lett å gå bananas. Da blir resultatet ikke alltid like elegant.
OVERGANGER: Noen ganger kan det være ønskelig med en animert overgang mellom to klipp, men her er lett å gå bananas. Da blir resultatet ikke alltid like elegant. Vis mer

Avansert bruk

Høyreklikker du på et element i tidslinjen, får du fram en rekke hurtigvalg. Du kan for eksempel tone inn og ut, fjerne lyd, rotere og endre avspillingshastighet.

HURTIGVALG: Når du høyreklikker et element på tidslinjen, får du fram mange hurtigvalg.
HURTIGVALG: Når du høyreklikker et element på tidslinjen, får du fram mange hurtigvalg. Vis mer

Du kan også velge Properties (egenskaper) og få full kontroll over skalering, start og slutt, lydstyrke, plassering og mye mer.

Har du en ordentlig høyoppløst skjerm, kan vi anbefale Advanced View fra menylinjen - da får du vist både egenskaper og effekter i tillegg til alt det andre, i ett og samme grensesnitt.

Ikke av de raskeste

OpenShot støtter en rekke videoformater - både de du kan importere til prosjektet og formater du kan lagre det redigerte materialet i. Det finnes også en rekke profiler for populære webtjenester som Youtube, Instagram og Vimeo, i tillegg til DVD og Blu-ray.

Vi har vært borti programmer som gjør selve kverningen av det ferdige resultatet raskere, og ikke alle effektene og overgangene er like elegante og polerte som på programmer som koster penger.

Men OpenShot er definitivt verdt en testkjøring - dersom du ønsker litt flere muligheter enn i de enkleste gratisløsningene.

Du finner mer informasjon og kan laste ned OpenShot Video Editor fra denne siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer