Viftestyring og kabinettvifter

Svært mange PCer har vifter som flytter luft gjennom kabinettet. Dette er ofte en støykilde, men med noen relativt enkle grep kan du sikre deg en roligere tilværelse.

Publisert
Sist oppdatert

Vifter til kabinettet er noe som ofte er nødvendig, men den trenger på den annen side som regel ikke å gå på full guffe. Men når du plugger en vanlig vifte rett på hovedkortet ditt eller til en 4-pins strømplugg, gir du den 12 volt og det er akkurat det som skjer. Mange moderne hovedkort har løst dette problemet med prosessor- og til dels grafikkortvifta, som styres av maskin- eller programvare, men tilsvarende løsninger for kabinettvifter er sjelden kost.

Vifter på full fart skaper ofte et tredelt problem:1: Turbulens lager bråk når luften flyttes2: Selve motoren "hviner" ved høy hastighet3: Vibrasjonene forplanter seg til kabinettet og lager resonans

Det er jo selvfølgelig triste greier alt sammen, men det fine er at samtlige problemer KAN la seg løse.

Ned med farten

Det samme virkemiddelet: nemlig en viftestyrer, eller kanskje mer korrekt en såkalt spenningsregulator, kan hjelpe på alle tre faktorer. En slik anretning for en vifte koster omtrent en femtilapp, og lar deg selv bestemme hvor mye strøm vifta får - og dermed styres også tempoet på vifta. Da kan du finne en hastighet som fjerner hvinet, reduserer turbulensen og gjør at vibrasjonene får en frekvens som ikke forsterkes av kabinettet ditt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer