Frankrike:

Vil fjerne Wish

Myndighetene har sett seg lei på falske og farlige produkter og vil gjemme Wish fra søk og appbutikker.

FJERNES: Franske myndigheter har nå bedt app-butikker og søkemotorer om å fjerne referanser til wish.com. Foto: Pål Joakim Pollen
FJERNES: Franske myndigheter har nå bedt app-butikker og søkemotorer om å fjerne referanser til wish.com. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Franske myndigheter har nå bedt søkemotorer og app-butikker som opererer i landet om å fjerne henvisninger til den kinesiske nettmarkedsplassen Wish.

Uttalelsen (på fransk) er signert tre franske ministere og er et resultat av at franske myndigheter i fjor satte i gang en undersøkelse av Wish, fordi de mistenkte at tjenesten lurte brukerne ved å tilby falske produkter som fremstod som ekte merkevarer.

Farlige produkter

I deres siste undersøkelse bestilte de 140 varer fra markedsplassen for å sjekke hvorvidt de var trygge, og funnene var nedslående:

  • 95 prosent av leketøyene tilfredsstilte ikke europeiske krav. 45 prosent av dem ble klassifisert som farlige.
  • 95 prosent av elektronikkproduktene tilfredsstilte ikke europeiske krav, og 90 prosent av dem ble vurdert som farlige.
  • 62 prosent av billigsmykker (typisk til kostymer) ble vurdert til å være farlige.
Disse og flere produkter ble av franske myndigheter vurdert som farlige. Laderen for elektrisk sjokk, smykket for høyt blyinnhold og lekeskilpadden for både kvelning og kjemisk risiko.
Disse og flere produkter ble av franske myndigheter vurdert som farlige. Laderen for elektrisk sjokk, smykket for høyt blyinnhold og lekeskilpadden for både kvelning og kjemisk risiko. Vis mer

Da franske myndigheter så varslet Wish om at de solgte farlige produkter, ble produktene fjernet fra markedsplassen i løpet av 24 timer, men i de fleste tilfeller er de likevel tilgjengelige under andre navn og til og med fra samme selger. Ifølge undersøkelsen blir Wish-kunder informert om at de har kjøpt et farlig produkt, men får ingen beskrivelse av hvorfor det tilbakekalles.

Kan fortsatt besøkes

Wish fikk to måneder på seg til å rette opp i dette, men franske myndigheter har ikke sett noen bedring og bruker nå sterkere lut - riktignok ikke av alvorligste grad, der de kan blokkere tilgangen fullstendig for franske borgere, men der de altså nå ber søkemotorer og app-butikker om å fjerne henvisninger til Wish slik at ikke folk ledes dit.

Franskmenn kan fortsatt besøke nettstedet og bruke appen om de allerede har lastet den ned, men man vil altså ikke henvises dit når de rette instansene (i hovedsak Google og Apple) har fulgt opp.

– Vi har i dag har tatt en sterk og enestående beslutning. Det er ikke akseptabelt for en nettplattform å selge produkter som ikke er i samsvar med den europeiske standarden, og ikke å samarbeide med myndighetene når det gjelder å beskytte forbrukerne, erklærer Cédric O, statssekretær for digital og elektronisk kommunikasjon (vår oversettelse).

POPULÆR: Også mange nordmenn handler produkter på Wish, ofte til en svært billig penge sammenlignet med hva du må betale i Norge. Foto: Kristin Sørdal
POPULÆR: Også mange nordmenn handler produkter på Wish, ofte til en svært billig penge sammenlignet med hva du må betale i Norge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Wish: – Ingen juridisk forpliktelse

I en uttalelse til Techcrunch har en talsperson for selskapet sagt følgende:

– Hos Wish er vi dedikerte til å gi en positiv brukeropplevelse, og en stor del av det innebærer å gjøre kvalitetsprodukter tilgjengelige for brukerne våre. Selv om vi som markedsplass-plattform ikke har noen juridisk forpliktelse å sjekke de 150 millioner produktene som tilbys for salg på plattformen, investerer vi i et bredt spekter av programmer som tiltrekker seg og belønner selgere som tilbyr kvalitetsvarer, og begrenser eksponeringen for dem som tilbyr varer av lavere kvalitet.

Blant annet hevder Wish å ha mekanismer som oppdager og fjerner produkter som bryter med lokalt lovverk og sikkerhetsstandarder, og via Wish Standards-programmet får selgere med lav andel refusjoner og god kvalitiet på produktene rabatt på kommisjonen og bedre eksponering i Wish-appen. De har også forpliktet seg til å fjerne produkter innen 48 timer dersom de får beskjed om det fra myndigheter i Europa.

Selskapet er derfor forundret over reaksjonen fra franske myndigheter og hevder gjentatte ganger å ha vært konstruktive overfor dem.

– Vi jobber nå aktivt med å gå til rettslig skritt for å utfordre det vi ser som ulovlige og uforholdsmessige handlinger utført av DGCCRF (Generaldirektoratet for konkurranse, forbrukersaker og svindelkontroll i Frankrike), heter det seg i uttalelsen.

– Bare en del av problemet

DinSide har forhørt seg med norske forbrukermyndigheter om lignende tiltak kan være aktuelt i Norge, men det ser ikke ut til å være aktuelt med det første.

– Vårt primære mål er en regulering på EU-nivå der Wish og andre nettbaserte portaler holdes ansvarlig for produktene som selges. Virkemidlene foreslått i Frankrike har vi ikke vurdert, men vi tror effekten vil være begrenset da de på ulike måter kan omgås og at dette problemet er større en bare Wish, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Indrefjord, i en epost til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer