Innhenting av brukerdata på Facebook

Vil ha slutt på Facebook-praksis: - Norge bør følge etter

Facebook ilegges begrensninger i hvordan de samler og bruker data av tyske konkurransemyndigheter.

BEGRENSES: En kjennelse fra det tyske konkurransetilsynet gir Facebook omfattende begrensinger i hvordan de samler og benytter brukerdata. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix.
BEGRENSES: En kjennelse fra det tyske konkurransetilsynet gir Facebook omfattende begrensinger i hvordan de samler og benytter brukerdata. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tyske konkurransemyndigheter har nå pålagt Facebook omfattende begrensninger i hvordan de samler og benytter brukerdata. Dette er en viktig avgjørelse for å sikre personvernet og økt konkurranse, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Det betyr at Facebook kan ikke lenger å høste og sammenstille brukerdata fra andre tjenester og nettsider, uten samtykke fra brukerne, forklarer hun.

Tyskland vil ha slutt på at Facebook overvåker personer på nett som ikke har Facebook-profil, men som har benyttet apper som WhatsApp og Instagram og hjemmesider der Facebook-programvare er installert. Dersom tyske myndigheter får det som de vil, må Facebook eksplisitt spørre sine brukere om tillatelse til å samle data fra andre Facebook-eide kilder eller Facebook-tilknyttede nettsider.

Ifølge Forbrukerrådet er dette nok et tilbakeslag for Facebooks forretningsmodell, hvor de uhemmet samler inn persondata. Selskapet ble i fjor også dømt i Belgia for å spore personer utenfor Facebooks egne tjenester.

Gir forbrukerne mer makt på Facebook

Du kan lese kjennelsen i en pressemelding på Bundeskartellamtets nettside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer