CES 2020

Vil ha slutt på USB-kaoset

Endelig skal det bli mye enklere for deg å skjønne noe som helst av alle USB-standardene.

USB4: Snart kommer en ny USB-standard, og da skal alt bli så mye enklere, lover organisasjonen bak USB. Foto: Bjørn Eirik Loftås
USB4: Snart kommer en ny USB-standard, og da skal alt bli så mye enklere, lover organisasjonen bak USB. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS, DINSIDE: USB A, USB C, Full Speed, High Speed, USB 2.0, 3.0, 3.1 gen1 og gen2, USB 3.2 ...

Det er lett å bli fullstendig satt ut av alle de forskjellige USB-klassifikasjonene og begrepene, og kritikken har haglet mot USB Impements Forum (USB IF) gjennom årene, organisasjonen som er ansvarlig for det hele.

Og mye tyder på at de endelig har lyttet til kritikken. I forbindelse med lanseringen av spesifikasjonene til nok en ny USB-standard i høst, USB4, lovet organisasjonen at det heretter skulle bli mye enklere for deg og meg å forstå seg på USB.

- Vi har dessuten ingen planer om å lansere versjon 4.0, 4.1, 4.2 og så videre. Vi vil gjøre ting så enkelt som mulig heretter, uttalte Brad Saunders, som er en av lederne i USB IF, til Tom's Hardware, da spesifikasjonene ble klare.

USB IF slår dermed følge med WiFi-alliansen som har jobbet med å gjøre WiFi-merkingen mer forståelig for brukerne.

Slik forberedes verdens største teknomesse i Las Vegas med over 4400 utstillere fra hele verden. Vis mer

Dette er USB4

Det viktigste først: Den nye USB4-standarden vil KUN bruke de nye USB-kablene, du vet dem som kan snus begge veier i kontakten og som heter USB-C.

Den største tekniske endringen er at USB4 vil støtte hastigheter på inntil10, 20 eller hele 40 Gigabit per sekund (Gbps). Sistnevnte er dobbelt så raskt som USB 3.2, og mer enn nok til å drive to 4K-skjermer og overføre filer til eksterne disker i et forrykende tempo - samtidig.

USB4 er også bakoverkompatibel med eldre USB-standarder, i tillegg til høyhastighetsprotokollen Thunderbolt 3 fra Intel.

USB-C: Slik ser de nye USB-pluggene ut. Foto: Kirsti Østvang
USB-C: Slik ser de nye USB-pluggene ut. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Som et ledd i forenklingen, lovet USB IF at det skal komme ny merking av kabler og kontakter, for å gjøre det hele langt mindre kryptisk enn i dagens situasjon. Nå hevder amerikanske PC World at de har fått tilgang hvordan denne merkingen blir.

Kjøper du en USB4-sertifisert USB-C-kabel, vil den være merket med hastigheten, eksempelvis Certified USB 20Gbps eller USB 40Gbps, hevder PC Word. Dette indikerer ganske enkelt hva som vil være maksimal overføringshastighet med den aktuelle kabelen. Kommer det raskere hastigheter etter hvert, vil disse bli merket på tilsvarende måte, bare med et høyere tall. Det vil fortsatt være USB4.

MERKING: Slik blir angivelig merkingen på pakken når du kjøper en USB4-sertifisert kabel.
MERKING: Slik blir angivelig merkingen på pakken når du kjøper en USB4-sertifisert kabel. Vis mer

Og så er tanken at også USB-kontakter og ladeporter skal merkes med tallet 20 eller 40 avhengig av kapasiteten. Putter du inn en 20-kabel, kan du altså ikke regne med å få overføringshastigheter på mer enn 20 Gbps, uansett om kontakten støtter det dobbelte.

USB4-kabler og utstyr er ventet på markedet i løpet av 2020.

Dette skjer med klassisk USB

Også klassisk USB A (kablene som kun passer én vei i kontakten) skal vi få ny merking, hevder PC World. Disse vil bli merket med 5, 10 og 20, som indikerer om hastigheten er maks 5, 10 eller 20 Gbps.

Det samme vil gjelde for klassiske kontakter og ladeporter. Disse vil også merkes med 5, 10 eller 20, avhengig av hvor rask overføring de maksimalt kan greie. Det ligger imidlertid i kortene at disse kablene og kontaktene vil gå over i historiebøkene på sikt. Da trenger du en overgang fra USB-C til USB-A for fortsatt å kunne bruke eldre utstyr.

Dinside er til stede på CES 2020, og skal forsøke å få mer informasjon om utrullingen av den nye merkingen. Enn så lenge er det (i skrivende stund) kun PCWorld som har publisert detaljer (engelsk).

Flere ferske nyheter fra CES 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer