Datatilsynet:

Vil ikke bruke Facebook

Datatilsynet har gjort en egen risikovurdering av Facebook med tanke på å opprette en egen side til bruk i kommunikasjonsarbeid.

FACEBOOK: Datatilsynet velger å ikke benytte Facebook i eget kommunikasjonsarbeid.. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo/File Photo
FACEBOOK: Datatilsynet velger å ikke benytte Facebook i eget kommunikasjonsarbeid.. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Datatilsynet har valgt å ikke benytte Facebook i eget kommunikasjonsarbeid. Det kommer fram i en pressemelding.

- Vi har valgt å ikke gå inn på Facebook, fordi vi mener at behandlingen av personopplysninger medfører en for høy risiko for brukernes rettigheter og friheter, forklarer direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Vil ikke oppfylle alle vilkår

Datatilsynet har vurdert at de ved en eventuell tilstedeværelse på Facebook ikke ville ha oppfylt alle vilkårene i personvernforordningen (GDPR) om felles behandlingsansvar, da de vurderer avtalen mellom dem og Facebook som mangelfull.

- Vi tror at de som hadde ønsket å besøke Datatilsynets side på Facebook, ville hatt en forventning om at vi visste hva som ble lagret dersom de for eksempel klikket «liker» på vår side, eller hva slags opplysninger som ble registrert bare ved å besøke siden vår. Og det kan vi rett og slett ikke svare på – heller ikke etter gjennomgangen, sier Thon og fortsetter.

- Vår tilnærming er bare én måte å gjøre det på. Alle vurderinger og bidrag på dette feltet er velkomne, og regelverket gir rom for stor fleksibilitet i metode, gjennomføring og ressursbruk. Men vi ønsker særlig å starte en debatt om det offentliges bruk av sosiale medier.

Må etterleve pliktene

Alle som behandler personopplysninger må selv sørge for å etterleve pliktene i personvernforordningen (GDPR). Pliktene vil også gjelde når en virksomhet tar i bruk sosiale medier, for eksempel ved å opprette en egen Facebook-side.

Et viktig verktøy for å sikre at personvernet til brukerne ivaretas, er å gjennomføre risikovurderinger og av hvilke konsekvenser det vil få for personvernet.

- Et tydelig signal

Teknologirådet, som gir råd til Stortinget og regjeringen om ny teknologi, mener Datatilsynets vurdering vil føre til at flere offentlige aktører kommer til å legge ned sine Facebook-sider, skriver NRK.

– Vurderingen er et veldig tydelig signal og en vekker, spesielt for det offentlige, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.

Rådet har allerede startet prosessen med å vurdere om de skal legge ned sin egen Facebook-side, oppgir han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer