Vil temme teknologigigantenes innsamling av data om deg

På begge sider av Atlanteren arbeider lovgivere intenst med å begrense den uhemmede innsamlingen av personlige data i regi av Facebook, Apple og Google.

UTFORDRER TEKNOLOGIGIGANTENE: Apple er blant selskapene EU følger nøye med på. Foto: NTB / Nicholas Kamm / AFP)
UTFORDRER TEKNOLOGIGIGANTENE: Apple er blant selskapene EU følger nøye med på. Foto: NTB / Nicholas Kamm / AFP) Vis mer
Publisert

Både EU, Kongressen i Washington og flere enkeltland utfordrer selve hjertet i teknologigigantenes forretningsmodell.

De vil skjerme barn fra avhengighetsskapende atferd på nettet, åpne monopoler opp for konkurranse og ansvarliggjøre selskapene for spredningen av hatefulle ytringer og oppfordringer til vold.

EU nærmer seg

Det er EU som ligger fremst i løypa i å gå etter storselskapenes monopoler. EU-domstolen bekreftet onsdag boten på over 20 milliarder kroner som EU-kommisjonen ila Google i 2017.

Domstolen sa seg enig i kommisjonens vurdering av at tjenesten Google Shopping fikk en alt for dominerende posisjon. Brukerne av Google Shopping kan sammenligne priser på ulike tjenester i ulike nettbutikker.

Men EU stopper ikke der. I EU-parlamentet arbeides det intenst for å samle de 27 EU-landene bak to lovforslag som kan bli vedtatt når Frankrike overtar formannskapet etter Slovenia i januar.

– Vi er godt i rute, men det gjenstår fortsatt en del åpne spørsmål, sier en diplomat til AFP om lovreguleringen som kan gi EU makt til å splitte opp selskaper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.