Starlink:

Vil tilby nordmenn raskt internett via satellitt

SpaceX, med Elon Musk i spissen, vil tapetsere atmosfæren med satellitter.

INTERNETT FRA OVEN: Starlink er en satellittbasert internettløsning som også kommer til Norge i 2022. Foto: Starlink
INTERNETT FRA OVEN: Starlink er en satellittbasert internettløsning som også kommer til Norge i 2022. Foto: Starlink Vis mer
Publisert

Ikke alle bor på steder der det er gravd fiberkabler i bakken, og nettopp dem er det Tesla-gründer Elon Musk sitt selskap, SpaceX, henvender seg til med Starlink, som vil gi tilgang til internett over hele kloden via satellitt.

Allerede er det over 10.000 brukere som er med på å betateste Starlink, hovedsakelig i USA og Storbritannia. Alt man trenger for å koble seg til tjenesten er en satellittmottaker, som kan monteres på hustaket eller i stativ på bakken, samt en ruter.

Utstyret, inkludert bakkestativ, koster 499 dollar eller drøye 4 000 kroner. Takfeste må eventuelt kjøpes ved siden av.

Vil doble hastigheten

Per i dag har Starlink drøye 1200 satellitter som går i bane rundt jorden, og som dekker et begrenset område med tanke på breddegrader, men med stadig flere satellitter som sendes opp er målet at hele kloden er dekket i løpet av 2022, med ambisjoner om rundt 12 000 satellitter totalt.

I betaperioden opplever brukerne stort sett mellom 50-150 Mbps hastighet og mellom 20-40 ms svartid (ping), som er veldig raskt til satellittbredbånd å være, der tidligere løsninger spesielt har hatt langt høyere responstid. I 2013 skrev vi for eksempel om Tooway, som hadde responstid på nesten 800 ms.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.