Vinneren i formatkrigen: DVD

Blu-ray har kanskje slått knock out på HD DVD, men veien fram til å bli DVDens arvtaker er lang og kronglete.

Publisert
Sist oppdatert
Trekker man fra antallet Playstation 3-konsoller er salget beskjedent.


I følge Nielsen VideoScan First Alert var kun 15% av HD-filmene som ble solgt i USA i forrige uke i HD DVD-format, mens 85% var i Blu-ray-format. Uka før var tallet 60/40, fordel Blu-ray.

Salgsresultatet ses i direkte sammenheng med at gigantiske Warner med sine underselskaper besluttet å kun støtte Blu-ray fra mai i år.

Den mest solgte Blu-ray-filmen den aktuelle uken var westernfilmen 3:10 to Yuma. Den solgte ti ganger mer enn den mest solgte HD DVD-filmen, The Kingdom.

Mange vil hevde at Blu-ray har hatt et overtak lenge, og at avgjørelsen fra Warner også må ses i lys av at Blu-ray eide 90% av det japanske HD-spillermarkedet gjennom hele siste kvartal i 2007, til tross for at disse var til dels vesentlig dyrere enn HD DVD-spillerne.

Her er alt du trenger å vite om de to formatene

Halverer prisene

Den desidert mest solgte Blu-ray-spilleren er kanskje først og fremst en spillkonsoll.
Den desidert mest solgte Blu-ray-spilleren er kanskje først og fremst en spillkonsoll. Vis mer


Foreløpig er det imidlertid ikke kommet klare signaler i retning av at HD DVD-leiren legger inn årene. Toshiba melder at de senker prisene på alle sine spillere, og nettbutikken Amazon halverer prisen på alle HD DVD-titlene i butikken. Bransjen og publikum venter nå spent på neste trekk fra de to største HD DVD-supporterne, Toshiba og Microsoft. Priskutt alene er neppe nok for å få formatet tilbake på sporet igjen.

DVD er godt nok?

Selv om det skulle gå mot en seier for Blu-ray-leiren, stiller mange skeptikere spørsmål om det store publikum i det hele tatt er moden for HD-alderen. Til forskjell fra overgangen fra VHS til DVD, der "alle" så store fordeler - med menyer, ingen spoling, enklere håndtering og vesentlig bedre bilde- og lydkvalitet, er fordelene ved å gå over til HD-format ulne for mange. Nye, billige DVD-spillere oppskalerer bildet og gjør det skarpere, noe svært mange synes er "godt nok", i følge rapporter.

- Forskjellene er nesten ikke synlige på TVer mindre enn 37 tommer, sier TV-tester i Dingz.no, Øyvind Paulsen i en kommentar.

Det vil dessuten ta tid før priser og tilgjengelighet på spillere og filmer vil være i nærheten av hva vi ser på DVD-fronten. Før det skjer vil salget være beskjedent. Den mest solgte HD-filmen så langt er kjempesuksessen Transformers, men sammenlignet med DVD er salgstallene likevel som lommerusk å regne. Den første uken etter lanseringen ble det nemlig solgt 43 ganger flere DVD-utgaver av filmen, i følge Betanews.

Nye formater til tross, salget av tradisjonelle DVD-spillere er fortsatt svært høyt, og lite tyder på at det vil endre seg med det første. I følge nettstedet Release.no blir det estimert et totalsalg på rundt 4 millioner HD-avspillere (inkludert PS3) i USA i 2007. Trekker man fra antallet Playstation 3-konsoller , 2.5 millioner, er salget beskjedent. I samme land ble det til sammenligning solgt 600.000 DVD-spillere på én dag, Black Friday, årets største handledag i USA.

Den foreløpige vinneren i formatkrigen er med andre ord DVD - med god margin.

Fortsatt lang vei å gå

For Blu-ray er naturligvis de siste ukers vendinger positive, men det er fortsatt mange skjær i sjøen. For eksempel er ikke formatet ferdig definert, slik tilfellet er med HD DVD. En konsekvens er for eksempel at alle som har kjøpt førstegenerasjons spillere ikke får fullt utbytte av nye funksjoner og ekstramateriale som bakes inn i kommende filmtitler. Den eneste spilleren som foreløpig lar seg oppgradere til det som går under navnet Blu-ray 2.0, er også den klart mest solgte spilleren, nemlig Sonys Playstation 3.

Mange vil uansett fortsatt sitte på gjerdet. Og da dukker et nytt betimelig spørsmål opp: Om ikke nye distribusjonsformer for film, først og fremst via nettet, vil føre til at platealderen er over før Blu-ray - eller HD DVD - får ordentlig fotfeste.

Kilder:
Betanews, AV Zombie, XitLabs, ITavisen, Release.no

Les også:
Vi som kjøpte HD DVD

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer