Visker bort skillet mellom stasjonær og bærbar grafikkytelse

Nvidia setter nok en spiker i kista for stasjonære PC-er.

RÅSKINN: Asus er en av PC-produsentene som kommer med en modell med GTX 980. Det skjer i løpet av høsten. Foto: ASUS/Dinside
RÅSKINN: Asus er en av PC-produsentene som kommer med en modell med GTX 980. Det skjer i løpet av høsten. Foto: ASUS/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av hovedårsakene til at mange fortsatt sverger til stasjonære PC-er på hjemmefronten, er spillytelse. Grafikkortene i stasjonære PC-er tar stor plass, og krever normalt mer strøm og kjøling enn hva som har vært mulig i bærbare PC-er.

De kraftigste grafikkortene til bærbare PC-er har defor ligget en god del bak i ytelse i forhold til de stasjonære monstrene, men nå er dette i ferd med å bli historie, ifølge Nvidia.

Les også: Test av tre heftige gaming-PC-er

Ikke nedskalert versjon

Selskapet har nemlig nettopp lansert en spesialversjon av toppkortet GeForce GTX 980 til bærbare PC-er, men i motsetning til tidligere, er det ikke snakk om en nedskalert M-versjon (M for Mobile), men et kort med grafikkbrikke som er tilnærmet identisk med desktop-versjonen.

Dermed vil du kunne oppnå en spillytelse som ligger helt på nivå med hva du kan oppnå på en stasjonær PC, lover produsenten.

Ytelsen skal være rundt 35 prosent høyere enn GTX 980M, som hittil har vært det raskeste grafikkortet på bærbare PC-er.

Ifølge Nvidia skal PC-er med dette kortet kunne spille alle topptitlene med en oppfriskningshastighet på over 60 bilder i sekundet (fps) i høyeste oppløsning og detaljnivå:

Visker bort skillet mellom stasjonær og bærbar grafikkytelse


Det skal også være det første grafikkortet for bærbare PC-er som fullt ut støtter de mye omtalte Virtual Reality-brillene Oculus Rift, som er ventet på markedet i nær fremtid.

Les også: Dinside tester bærbare PC-er

Full kontroll

Spesialversjonen er utstyrt med raskere minne enn M-versjonen, og benytter flere teknikker for å holde temperaturen nede og lede varmen effektivt bort fra grafikkbrikken.

Brukeren skal også kunne ha kontroll over ytelse (inkludert overklokking) og vifteaktivitet:

Visker bort skillet mellom stasjonær og bærbar grafikkytelse


Høy prisklasse

De første bærbare PC-ene med GTX 980-kortet vil dukke opp i butikkene senere i høst, men vær obs på at dette i første omgang er store maskiner som ligger langt unna budsjettklassen, slik det alltid er når banebrytende ny teknologi lanseres.

Visker bort skillet mellom stasjonær og bærbar grafikkytelse


Asus og MSI har annonsert modeller som ventes å koste fra godt over 20.000 kroner, og her hjemme vil også Multicom ha tre modeller klare fra midten av november. Her starter prisene på 23.995 kroner. Da er det imidlertid ikke spart noe på de øvrige spesifikasjonene.

Les også: Den smarteste PC-oppgraderingen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer