Vistas ukjente gullkorn

Shadow Copy-funksjonen er offisielt ikke tilgjengelig på "hjemmeversjonene" av Vista, men ikke la det stoppe deg.

Publisert
Sist oppdatert

I Microsofts både godt likte og mye hatede operativsystem Windows Vista finnes det en rekke finesser og mye ny funksjonalitet å sette seg inn i.

Vista har en kanskje litt lite kjent funksjonalitet som heter Shadow Copy - eller skyggekopier på norsk - som på en måte kan beskrives som interne sikkerhetskopier, eller en slags "tidsmaskin" for mapper og filer.

Shadow Copy (også kjent som Volume Shadow Copy Service) er nemlig egentlig kun tilgjengelig for Ultimate- og Business-versjonen av Vista, og for hjemmebrukerne har det derfor heller ikke blitt spesielt mye pratet om. Men det interessante er at Home Basic og Premium faktisk har samme funksjonalitet. Microsoft har på disse hjemmeversjonene kun fjernet den vanlige muligheten for å hente fram skyggekopiene, men du trenger ikke la deg stoppe av slike små detaljer.

Skyggekopier?

Før vi ser på hvilke muligheter du har som hjemmebruker skal vi se litt nærmere på skyggekopier og hvordan det egentlig fungerer.

Shadow Copy ble faktisk introdusert til Windows før Vista, og for alle praktiske hensyn er det Windows Server 2003 som var første operativsystem med dette implementert. Men siden dette er et OS de færreste privatpersoner kjører er det altså først på Vista det ble alminnelig tilgjengelig - og da offisielt kun på de dyrere versjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer