VLC er mye mer enn en mediespiller

Her er noen smarte, godt skjulte funksjoner.

Her spiller vi av  en video i Windows Media Player som vi har rippet fra DVD ved hjelp av VLC.
Her spiller vi av en video i Windows Media Player som vi har rippet fra DVD ved hjelp av VLC. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VLC - eller "VideoLan Client", er en av de mest populære mediespillerne til Windows, Mac og Linux. Den spiller de aller fleste musikk- og videoformater, og har alle kodekene innebygd.

Men visste du at VLC også er en videoopptaker, radio og DVD-ripper? Ikke det nei. I denne artikkelen viser vi deg noen av ekstrafunksjonene i dette ypperlige gratisprogrammet. Men vi har ikke oversikt over alt, og kjenner du til andre hemmeligheter er du hjertelig velkommen til å dele dem med andre lesere i debatten nederst.

Har du ikke VLC sier du? Da kan du laste det ned fra www.videolan.org/vlc/. Programmet er basert på åpen kildekode, og er helt gratis.

1. DVD-ripper:

VLC er mye mer enn en mediespiller


Ikke av de mest funksjonsrike, riktignok, men du kan faktisk konvertere DVD-filmer til et format som egner seg for PC- elle nettbrettlagring, rett fra VLC. Velg Media fra menylinjen, Gjør om/Lagre, velg Disk, DVD og om du vil ha med menyer eller ikke. Du kan også velge bestemte titler, kaptiler, lydspor og undertekster, men brukervennligheten er her så som så. Når du trykker Gjør om/Lagre-knappen, kan du velge mellom en rekke forskjellige formater og andre innstilinger.

2. Videoopptak:

VLC er mye mer enn en mediespiller


Streamer du video fra nettet, kan du lagre videoen på PC-en din. Opptaks-knappen er i utgangspunktet skjult, men du kan hente den fram ved å trykke Vis på menyen, og velge Avanserte kontroller.

3. Spill ISO og RAR-filer:

VLC er mye mer enn en mediespiller


Speilbilder av DVD- og Blu-ray-filmer i ISO-format kan spilles av direkte. Da får du også med eventuelle menyer som ligger innbakt. Også filmer som er pakket i RAR-format, kan spilles direkte, uten behov for utpakking i forkant. RAR-filene kan godt være pakket i flere arkiver (typisk .part001.rar, .part002.rar osv).

4. Spill av i ASCII-modus:

VLC er mye mer enn en mediespiller


Sannsynligvis den mest nerdete av funksjonene vi presenterer i dag, men ikke mindre morsom av den grunn. Velg Verktøy og Innstillinger. Under seksjonen Video. I Output-feltet velger du Color ASCII art video output. Deretter åpner du videoen du vil se, og voila!

5. Spill av online media:

VLC er mye mer enn en mediespiller


VLC har innebygd støtte for radio- og TV-stasjoner som streamer innhold via Internett, og hundrevis av stasjoner ligger allerede forhåndslagret. Du henter fram listen ved å klikke på Spilleliste-ikonet (se ring i bildet under), og til venstre under Media Browser skal du bla deg ned til Internett.

6. Konvertere mellom lyd- og videoformater:

VLC er mye mer enn en mediespiller


Fra menyen velger du Media og Gjør om/Lagre. På arkfanen merket Fil kan du legge til både video- og lydfiler. Undertekster kan bakes inn i videofilene. Når du trykker på Gjør om/Lagre-knappen kan du velge mellom en rekke ut-formater.

7. Lagre YouTube-videoer:

VLC er mye mer enn en mediespiller


Først besøker du videoen du vil laste ned i en nettleser, og kopierer hele adressen til uklippstavla. I VLC velger du deretter Media fra menyen, og Åpne nettverkskringkasting, lim inn adressen, og i stedet for å trykke på Spill av-knappen skal du heller trykke på den lille trekanten til høyre for den. Der velger du i stedet Gjør om, og velger et passende ut-format.

(Kilde: Instantfundas.com).

Vet du om andre spesielle ting VLC kan som vi ikke har nevnt? Bruk debatten under!

Les også: Dette er et meget godt alternativ til VLC og Windows Media Player

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer