VR er for kult til å floppe

KOMMENTAR: En halvtime med HTC Vive var alt som skulle til for å få meg frelst.

VIRKELIGHETSNÆRT: Snart kommer inntoget av VR-løsninger. Vi gleder oss. Foto: HANNA SIKKELAND
VIRKELIGHETSNÆRT: Snart kommer inntoget av VR-løsninger. Vi gleder oss. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Barcelona) For snart seks år siden skrev undertegnede kommentaren «3D or not 3D?», der jeg selv som sterkt teknologiinteressert måtte erkjenne at jeg ikke syntes 3D-briller var kommet for å bli.

Og nå, seks år senere, er det svært lite snakk om 3DTV lenger. Det ble aldri den store hiten TV-produsentene hadde håpet på, og så sent som i forrige uke ble det klart at ingen av årets nye Samsung-TV-er har 3D-støtte.

Nå vil bransjen igjen at du skal ha briller på hodet. Denne gangen er det ikke for å se på TV, men for å oppleve en virtuell virkelighet.

LES OGSÅ: Nå kan du bestille Oculus Rift

2016 blir nemlig året der VR (Virtual Reality, eller virtuell virkelighet) kommer til å ta av for fullt. På mobilmessen i Barcelona så vi VR-briller overalt.

Se hvordan det gikk da vi prøvde VR under:

Vi ga VR en halvtime og ble helt frelst. Les vår kommentar: http://www.dinside.no/936074/vr-er-for-kult-til-aa-floppe

Posted by DinSide.no on 24. februar 2016

Ikke bare hos de som har laget dem - for eksempel brukte Ford-standen VR-briller i noen av sine presentasjoner, og til og med hos mobiloperatøren T-mobile kunne man dra på seg brillene for å oppleve en virtuell virkelighet.

Jeg husker mitt første møte med VR. Det var på en tur til London på midten av 90-tallet, der jeg betalte dyrt for å prøve i fem minutter. Grafikken var svært primitiv, og jeg hadde en diger hjelm på hodet. Det var kabler overalt, og jeg måtte stå inngjerdet i en liten sirkel.

Det siste året har jeg prøvd langt nettere løsninger, som Cardboard og Samsung Gear VR, og mens de begge klarer å gi en illusjon av at du er på et annet sted, er de fortsatt begrenset til at du titter deg rundt og bruker knapper på siden av hodet for å utføre handlinger.

EN AV FLERE Vive fra HTC og Valve er en av flere som skal kjempe om VR-tronen. Foto: HTC
EN AV FLERE Vive fra HTC og Valve er en av flere som skal kjempe om VR-tronen. Foto: HTC Vis mer

Jeg vil påstå at min halvtime med HTC Vive i går er et av mine mest spennende øyeblikk som teknologijournalist.

Her er du nemlig ikke lenger begrenset til et par med briller. Jeg fikk også utdelt en kontroll til hver hånd som gjør at det føles langt mer naturlig å interagere med den virtuelle verdenen. Alle enhetene blir sporet av to «kameraer» festet på veggen, slik at både posisjon og rotasjon gjenskapes perfekt. Dermed kan man også «se» hendene sine i simuleringen og bevege seg rundt fysisk.

Etter et lite introduksjonskurs havnet jeg på havets bunn, stående fremst på et sunket skip. Jeg kan titte meg rundt og se fiskene, og til og med gå rundt. Når jeg beveger på hodet er responsen umiddelbar. Illusjonen av at det kommer en stor hval i min retning er svært overbevisende. Jeg strekker armene ut for å ta på den, men står for langt unna. Så jeg tar et skritt fremover. Helt til kanten. Men fortsatt for langt unna.

Dernest havner jeg i et kontorlandskap. Jeg blir bedt om å lage meg en kaffekopp. Jeg tar opp koppen fra brettet, snur meg rundt, går bort til kaffemaskinen og setter den under. Trykker på knappen, og så kommer det kaffe ut. Jeg blir bedt om å drikke den.

Jeg løfter den til munnen, heller på koppen ...

Og gaper opp.

Så sterk er illusjonen.

VR TIL ALLE: En fiffig vri på Samsungs S7-pressekonferanse var at alle som møtte opp så deler av presentasjonen via Gear VR. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VR TIL ALLE: En fiffig vri på Samsungs S7-pressekonferanse var at alle som møtte opp så deler av presentasjonen via Gear VR. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Men det var først i neste runde jeg skjønte at dette er spillernes våte drøm. Stående på et romskip i verdensrommet, armert med pistol og skjold, skulle jeg skyte små romskip som skjøt mot meg. Jeg brukte skjoldet for å beskytte meg, samtidig som jeg prøvde så godt jeg kunne å treffe de små krabatene. Alt føltes så ekte. Jeg beskyttet meg ikke bare med skjoldet, men med hele kroppen, der jeg prøvde å gjemme meg bak skjoldet og vri meg unna kulene.

Skjønt, VR handler ikke bare om spill. Da vi var på Samsungs S7-pressekonferanse, lå det Gear VR-briller på alle plassene, og produktpresentasjonen ble derfor noe utover det vanlige.

Og mens vi satt og så på film tatt med det nye Gear 360-kameraet (som kan filme i 360 grader), spaserte Facebook-sjef Mark Zuckerberg i ro og mak opp på scenen. Overraskelsen var mildt sagt stor da vi tok av brillene igjen.

Zuckerberg sa noe som jeg har tenkt over etterpå (fritt etter minnet), og som kanskje er nøkkelen til at dette kan bli en suksess:

Den dagen han begynte å gå, noterte foreldrene datoen i en bok.

Hans kusine ble foreviget med et bilde.

Men den dagen hans egen datter begynner å gå, skal det filmes med et 360-kamera slik at både han og de nærmeste kan oppleve øyeblikket flere ganger senere, og det på en helt annen måte.

Er VR noe for deg?

(Avsluttet)
Ja, absolutt!(65%) 1913
Kanskje, jeg må prøve det først.(29%) 865
Nei takk, virkeligheten er mer enn godt nok for meg.(6%) 187
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

For mulighetene er mange. Allerede har vi sett eiendomsmeglere bruke VR i presentasjonen av boliger, der du fritt kan titte rundt i leiligheten du vurderer å kjøpe. Og du kan orientere deg i nabolaget dit du skal på ferie ved å bruke Google Street View kombinert med et par VR-briller.

Et par VR-briller gjør deg i stand til å være på andre steder; også i sanntid. Tenk deg et barn innlagt på sykehus som allikevel kan spise middag «hjemme» med foreldrene, der alt man trenger er et 360-kamera, et par VR-briller og en god nettlinje.

Kanskje blir VR det levende video ble i forhold til stillbilder: En enda bedre gjenskapelse av virkeligheten.

Denne gangen tar jeg gladelig briller på.

LES OGSÅ: Kan man bruke VR-briller med vanlige briller?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer