Vurderinger

De enkelte bærbare har naturlig nok sine særegenheter, styrker og svakheter.

Publisert
Sist oppdatert

Av de tre maskinene i denne sammenligningen er ikke alle fremmede. Multicom Compal JFT00 har vi jo testet før, om enn ikke med denne konfigurasjonen - her har vi nå fått den siste 45nm prosessoren fra Intel (Penryn).

Og når det gjelder HP Pavilion tx2020 slekter denne helt klart på tx1020, som vi også har kjørt en test på tidligere.

Det er strengt tatt bare Satellite U300 som er helt ny for oss, selv om det også skal sies at de fleste nåværende Toshibamodeller ligner en del på hverandre.

Tre modeller fra tre produsenter, og utvendig riktig så forskjellige. Men tar vi en titt under skallet er det selvfølgelig også en rekke likhetstrekk. Alle modellene er relativt godt utstyrt med blåtann, webkamera, 802.11/n trådløst nettverk, DVD-brenner, minnekortleser og ExpressCard kortplass.


Litt forskjell er det likevel, som at Toshibaen ikke har gigabit kablet nettverk. Den har på den annen side FireWire - noe de to andre ikke har.

Og som vi også så av ytelsestestene på forrige side gjør prosessoren også sitt i å skille de fra hverandre.

Det er likevel grunn til å se nærmere på det ytre, ettersom dette gir grensesnittet mot brukeren. Skjerm, tastatur, touchpad, lyd, støy - alt spiller inn på våre sanser og avgjør hvordan PCen er å faktisk bruke.

Og her er det til dels store forskjeller.

JFT00 - her med stort batteri.
JFT00 - her med stort batteri.
Vis mer


La oss først si at vi med alle modellene er relativt fornøyd med byggekvaliteten. Vi har ikke stort å utsette stivhet i chassis og lokk - de er på ingen måte "rugged" bygd, men vi ser heller ikke noe problem i å daglig dra noen av disse med oss i veska. Men siden de alle har en fin og blank finish (HPen kommer faktisk med pusseklut) vil vi likevel anbefale et softcover dersom du vil unngå riper i lakken.

Når det gjelder vekt ligger de som ventet på omtrent samme nivå. Toshibaen og Multicom JFT00 (med stort 6-cellers batteri) ligger begge på 2,1 kilo. Med HPen varierer vekten mellom 1950 og 2300 gram avhengig av hva du trenger av batteri (den kommer jo med ett lite og ett stort) og optisk drev - DVD-brenneren kan nemlig fjernes og erstattes med en dummy i plast dersom du ønsker å spare 180 gram på vekta.

I tillegg til å kunne flikke litt på vekta har HP tx2020 flere mer eller mindre elegante løsninger. Med noen små forandringer er maskinen i hovedsak lik forgjengeren tx1020, men tastaturet er nytt og denne gangen i sølv.

VurderingerOk, så er jeg kanskje bedre på tastatur likevel...

Det spesielle med HPen er at den i tillegg til å fungere som en helt vanlig bærbar datamaskin også har en berøringsfølsom skjerm - det betyr at interaktivitet med maskinen ikke begrenses til tastatur og muspeker. Ved å vri skjermen og lukke lokket med billedsiden opp over tastaturet forvandles den også til en ren Tablet-PC. Mer om dette kan du lese om i testen av tx1020.

En annen test vi må referere til er den av Multicom Compal JFT00, siden det meste om hva som står der også gjelder for den nåværende modellen.

Ser vi nærmere på Toshiba Satellite U300 er dette en ganske så tradisjonell bærbar PC uten de helt store overraskelsene. Tastaturet har litt svikt, men er likevel behagelig i bruk og layouten er god. Touchpad og knapper holder også mål.

VurderingerToshiba Satellite U300 - høyre side.

Plasseringen av kontakter og ledninger er relativt fornuftig med strøminntaket bak mens LAN og VGA er plassert langt bak på hver side. Minnekortleser og FireWire-kontakt i front.

VurderingerToshiba Satellite U300 - venstre side.

Kombinert med ytelsen vi så på forrige side taler egentlig alt for Toshibaen, men det er ett stort skjær i sjøen - mer om det lenger ned på siden.

Skjermene

De tre maskinene har alle en bredskjerm med oppløsning på 1280 x 800 punkter - og Toshibaen virker naturligvis med sine 13,3 tommer litt større enn de to andre på 12,1.

HP Pavilion tx2020 har langt bedre skjerm enn forgjengeren.
HP Pavilion tx2020 har langt bedre skjerm enn forgjengeren. Vis mer


Skjermen som naturligvis skiller seg ut her er berøringsskjermen til HPs tx2020; dersom du sjekker ut testen av forgjengeren ser du at skjermen var dennes store svakhet. Slike berøringsskjermer krever naturlig nok eksta belegg for å tåle slitasjen av å bli streket og tappet på.

Likevel må vi si at tx2020s skjerm er langt bedre enn hva var tilfelle med tx1020. Lysstyrke, farger og kontrast er langt på vei forbedret på den nye modellen og så å si på høyde med "vanlige" skjermer. Men den har altså dette ekstra belegget som gir en nokså spesiell effekt - noe folk reagerer forskjellig på. Spørsmålet blir derfor hvordan dette vil virke for akkurat deg. Derfor anbefaler vi potensielle kjøpere å ta en tur i butikken for å kikke og gjøre seg opp en mening om den saken først.

HPens skjerm er også langt bedre med hensyn til følsomhet enn vi fant på den gamle modellen. Dette har også til dels med den medfølgende pennen å gjøre, som er av en ny type med knapp (opprinnelig for høyreklikk) og "viskelær" på baksiden.

Støy

La oss først minne om at (u)lyd er subjektivt, og at våre inntrykk ikke vil være gospel for alle - folk reagerer altså forskjellig på hvor mye de synes en bærbar PC støyer.

Ta også høyde for hvilket miljø du hovedsaklig har tenkt å bruke maskinen i. På steder med mye bakgrunnsstøy vil en mer stillegående datamaskin være mindre viktig enn i stua en rolig ettermiddag.

Men la oss komme til saken. På HP Pavilon tx2020 går vifta jevnt og trutt enten du jobber med den eller ikke, men den holder likevel et relativt lavt støynivå så lenge du ikke belaster den hardt. Selv om vi gjerne kunne ønsket oss en enda litt mer stillegående maskin på svak belstning er ikke dette for galt, det jevne suset gjør om ikke annet at det med unntak av stille rom gjerne blir borte i bakgrunnsstøyen.

Det samme gjelder for så vidt for Multicom JFT00. Denne kan også ha enda roligerere perioder, men selv om den ikke har noe spesielt å jobbe med vil vifta spinne opp innimellom. Når den gjør det har den også en smule hissigere lydsignatur enn HPen, men det er ikke mye som skiller her. Likevel, når vi ser an temperaturen på lufta som kommer ut er det en del å gå på, så vi kan håpe at en fremtidig BIOS-oppdatering vil øke lengden på de helt rolige periodene

Toshiba Satellite U300-144 imponerer dessverre ikke støymessig.
Toshiba Satellite U300-144 imponerer dessverre ikke støymessig. Vis mer


Til slutt: Toshiba Satellite U300-144. La det ikke være noen tvil om at denne maskinen har den aller, aller mest plagsomme viftelyden av disse tre bærbare. For det første er vifta nervøs og svært ujevn, altså går den opp og ned i fart som en jo-jo. Det andre som irriterer er selve lydsignaturen - i desibel er ikke lyden høyere enn på de andre, men den har en litt hylende eller plystrende undertone. Sånt legger man dessverre meget godt merke til.

Så på tross av at Toshibaen gjerne holder seg stille og rolig når den her helt uvirksom er den også den som irriterer mest når vifta spinner opp og ned - og når den først blir varm skjer dette ved den minste belastning. Enkle operasjoner som å spille av musikk eller surfe på nettet får vifta i gang - og den fremtredende lydsignaturen gjør at du legger merke til dette selv på steder med en del bakgrunnsstøy.

For HPen og Multicoms JFT00 er altså viftelyden mer nøytral og lettere å ignorere.

Til konklusjonen! >>>

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer