Vurderinger

Vi ser nærmere på de enkelte bærbare og finner styrker og svakheter.

Publisert
Sist oppdatert

Som nevnt i begynnelsen av artikkelen er det en rekke felles trekk ved disse bærbare PCene. Dobbeltkjerne-prosessorer fra Intel, 2 GB minne, 15,4 tommers bredskjerm med 1280 x 800 piksler, blåtann, webkamera, gigabit nettverk, DVD-brenner, minnekortleser og ExpressCard/54 kortplass. Blant annet.

Men med et kjapt blikk på de forskjellige modellene skjønner du også at det er visse fundamentale forskjeller. Acer Aspire 5920G er for eksempel unektelig rettet mot privatmarkedet med den samme Gemstone-designen og blanke lokket vi fant på Aspire 5720ZG. Med unntak at den har enda mer som lyser - knapperaden til høyre for tastaturet, sirkelen rundt på-knappen og linjen til venstre for denne lyser blått og friskt enten du vil eller ikke.


Multicom og Fujitsu Siemens-modellene er på sin side langt mer trauste - noe sikkert også noen vil sette pris på. For akkurat sistnevnte hadde vi heller ikke forventet noen overraskelser - dette er tross alt en modell som hovedsaklig er rettet mot bedriftsmarkedet. At Multicom S96S var såpass grå og anonym ble vi derimot faktisk ørlite overrasket over. Vi pleier på ingen måte å henge oss opp i utseende - forskjellige folk liker jo forskjellige ting - men her er designprisen langt unna.

Vurderinger


Kvaliteter og kontakter

Går vi tilbake til Aceren har altså denne en design vi kjenner fra før. Solid bygget, stor og fin touchpad og et tastatur vi trives godt med.

Kontaktene rundt på maskinen er ikke optimalt plassert - utganger til audio, video og internett kunne vi ønsket oss bak på maskinen for eksempel - men det relativt store batteriet setter jo sine begrensninger. Det merkes også på vekten, Aspire 5920G ble veid inn på 3,2 kilo og er tyngst i dette selskapet.

Vi er likevel glad for at Acer har puttet inn såpass mange kontakter som de har gjort. 4 x USB, FireWire, S-Video, VGA og som eneste i dette selskapet digital videoutgang i form av en HDMI-kontakt.

Netshops FS-modell er altså opprinnelig ment for businessmarkedet, og da er det greit å ha noe enkelt og funksjonelt. Det er et image som Esprimo Mobile V5545 oppfyller til det fulle. Den er også solid bygget, selv om i det minste vårt eksemplar skjemmes noe av at panelet under på venstre side sitter litt løst.

VurderingerDen har et stille og behagelig tastatur med litt svikt og en layout der vi ikke finner noe å klage på. Touchpaden er stor og god med markante knapper under. Det ryddige og minimalistiske inntrykket forsterkes av at utgangene for video (VGA og S-Video) er plassert på baksiden sammen med nettverkskontakten. Med en matchvekt på 2,8 kilo er den også lettest å dra med seg. I forhold til sine to rivaler manlger den på den annen side FireWire.

Vurderinger


Da er vi til slutt tilbake hos Multicom-modellen. Også her finner vi lydkontakter i front, men strøminntaket er i det minste plassert bak på maskinen som på Aceren. Ellers har den de fleste utganger plassert på høyre side, noe som er verd å merke seg dersom du er høyrehendt - kobler du til VGA-kabelen kan dette for eksempel komme litt i veien for en mus. Men dette er altså et spesielt tilfelle. S96S har også kontakt for dokkingstasjon.

Når det gjelder byggekvalitet er vi fornøyd - chassiset er uten svake punkter. Touchpad med tilhørende knapper liker vi også, men dessverre er ikke det samme tilfelle for tastaturet. For det første har det litt for mye svikt, noe som fører til at det "skrangler" dersom vi taster litt hardt. Vi nevner også vår kjepphest at av Ctrl- og Fn-tasten skal førstnevnte være til venstre for Fn. Det er ikke tilfelle hos S96S' tastatur.

Vekten er på tre kilo blank - altså midt mellom de to andre modellene.

Skjermene

Alle kandidatene i denne testen har en 15,4 tommers bredskjerm med 1280 x 800 punkter. De to modellene som er ment for privatmarkedet - altså Aspire 5920G tilhørende Datakjedens tilbud og S96S fra Multicom - har skjermer med kontrastbelegg, mens Netshops Fujitsu Siemens kommer med skjerm av den matte typen. Er du var for reflekser i skjermen bør du ta dette til etteretning.

Kontrastbelegg eller ikke - for hverdagsbruk mener vi at farger og kontrast er mer enn gode nok for alle de tre kandidatene. Vi merket små forskjeller i fargegjengivelse, men ikke mer enn at dette bare merkes når vi setter skjermene opp mot hverandre.

Støy

Vi vet godt at lyd er målbart, men lydsignaturer er også forskjellige - altså det at lyd av likt volum kan være mer eller mindre irriterende. Alle maskinene har derfor blitt lyttet på både under hard belastning og under lett bruk.

Vi følge vår - høyst subjektive - oppfatning er det Multicom S96S som har den mest distinkte og merkbare viftelyden, uansett hastighet og belastning. Når maskinen først blir varm går også vifta kontinuerlig. I tillegg har den en lav, men hørbar høyfrekvent piping som vi vet irriterer noen, men her skal Multicom ha skryt for å ta dette på alvor - en fiks for dette kommer i neste BIOS-versjon (vi har testet betaen og kan bekrefte dette).

Å skille mellom Aceren og Fujitsu Siemens er ikke lett. Under hard last stiller de mer eller mindre likt i våre ører. Under lett bruk spinner viftene opp av og til, og det faktum at utluftingen er plassert bak på 5920G og på siden av V5545 gjør også at det er liten forskjell i praksis selv om Aceren blåser litt kraftigere.

En annen ting er at vifta på Aceren også er minst på under lett bruk - altså at den sjeldnere spinner opp og er på i kortere perioder.

Til konklusjonen! >>>

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer