Webkameraet kan overvåke deg

Derfor kan det være lurt å teipe over kameraet på PC-en.

EKKELT: Mange får frysninger av tanken om å bli overvåket - enten det skjer gjennom stuevinduet eller webkameraet. Foto: AKSEL RYNNING
EKKELT: Mange får frysninger av tanken om å bli overvåket - enten det skjer gjennom stuevinduet eller webkameraet. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ting er mer ubehagelig enn å føle seg beglodd eller overvåket innenfor hjemmets fire vegger.

Og der det før var godt nok å trekke for gardinene for å få ro i sjelen, vil ikke det stoppe de mer «driftige kikkerne» i dag.

Med riktig spionprogramvare kan de nemlig overta og fjernstyre webkameraet på den bærbare PC-en eller Mac-en din. Du er med andre ord ikke paranoid dersom du insisterer på å legge en teipbit foran linsen.

- Webkamera-overvåking har vi sett relativt mange eksempler på, sier seniorrådgiver i Norsis Vidar Sandland til Dinside.

LES OGSÅ: Se hvordan dingsene dine kan ligge åpne på nettet

TRE TIÅR: Vidar Sandland har jobbet med IT- og informasjonssikkerhet siden 1987. Foto: NORSIS
TRE TIÅR: Vidar Sandland har jobbet med IT- og informasjonssikkerhet siden 1987. Foto: NORSIS Vis mer


Personer du stoler på

For å tilgang til web-kameraet ditt må kikkerne på en eller annen måte få deg til å installere disse overvåkingsprogrammene. Selv om det er mulig å bli infisert av slik programvare ved å følge lugubre lenker i e-poster og på nettet, vil ofte antivirus-programmene fange dette opp.

Sikkerhetsekspert Sandland mener derfor at det oftere vil være personer man stoler på som driver med slik overvåking.

- De kan for eksempel si «sjekk dette programmet», skru av antivirusen din og fysisk installere en bakdør eller et fjernstyringsprogram. Det kan gi dem mulighet til å overvåke alt på PC-en din; kamera, mikrofon eller hva du skriver på tastaturet, sier han.

- Dette foregår typisk hos barn og ungdommer. Andre ganger kan sjalu ektefeller med fysisk tilgang til PC-en installere det mens den andre ikke er der.

LES OGSÅ: Slik sikrer du hjemmet ditt

KAN ENDE OPP HER: Nakenbilder kan både deles eller selges videre på internett. (Bildene i denne skjermdumpen er ikke fra slik webkamera-overvåking)
KAN ENDE OPP HER: Nakenbilder kan både deles eller selges videre på internett. (Bildene i denne skjermdumpen er ikke fra slik webkamera-overvåking) Vis mer


Slu PC-reparatør lurte kunder

I 2011 ble en amerikansk PC-reparatør avslørt for å installere slike spionprogrammer på flere maskiner han skulle reparere. Fra sitt eget hjem lastet han ned bilder av delvis avkledde eller nakne, uvitende kunder.

Ifølge LA Times skal han ha sikret seg ekstra pikante bilder ved å plante en feilmelding som sa:

«Du bør snart fikse den interne sensoren. Hvis du er usikker på hva du må gjøre, kan du rense sensoren ved å legge maskinen i nærheten av varm damp i flere minutter.»

Det førte da til at flere tok med seg PC-en inn på badet og ble fotografert mens de dusjet. Slike bilder kan brukes både til egen forlystelse eller til utpressing.

- Noen gjør det nok bare for «gøy», og synes det er morsomt å kikke på andre. Men andre ganger kan slike bilder brukes til å presse deg for penger eller tjenester. Avhengig av hvilket bildemateriale de får tak i, så kan det også selges videre til andre. Nakenbilder er jo en salgsvare, spesielt hvis det er av yngre gutter eller jenter, forteller Sandland.

LES OGSÅ: Norske nakenbilder spres på nett

Har du dekket til webkameraet ditt? (Avsluttet)
Nei(51%) 11854
Ja(39%) 9127
Har ikke fastmontert webkamera(10%) 2367
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Se etter lyset

De fleste bærbare maskiner er i dag utstyrt med et lys som viser om webkameraet er påslått. Selv om hackere kan klare å deaktivere lyset, er det likevel et godt hint om at noe skjer.

- Dersom det plutselig begynner å lyse på PC-en din, så indikerer det at kameraet er påslått, og da bør man naturligvis være skeptisk, mener Sandland.

Han mener at du uansett ikke trenger å bli hysterisk, og forteller at problemet nå har blitt mindre, siden antivirus-programmene stadig blir bedre og mer obs på slik spionprogramvare.

Hva med teipen?

- Det viktigste man gjør for å sikre seg mot slik overvåking er å holde operativsystemet og programmene sine oppdatert, sier Sandland og fortsetter:

IKKE SÅ DUMT: Å legge et plaster eller en teipbit over kameralinsen gjør overvåking vanskeligere. Foto: SHUTTERSTOCK
IKKE SÅ DUMT: Å legge et plaster eller en teipbit over kameralinsen gjør overvåking vanskeligere. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


- Det andre er å skru på «den sosiale brannmuren». Du må være kritisk til hva du klikker på, installerer og deaktiverer. Sikkerhetsproduktene er der og kan håndtere en del ting, men til slutt er det du som bruker som er det siste hinderet mot å bli hacket.

- Hva med å legge en teipbit foran linsen?

- Det skader jo ikke, for å si det sånn. Det er et ekstra tiltak som hindrer at noen kan nyttegjøre seg av kameraet ditt hvis datamaskinen din har blitt tatt over av uvedkommende.

LES OGSÅ: Her er de beste antivirus-programmene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer