Webkameraet kan overvåke deg

Derfor kan det være lurt å teipe over kameraet på PC-en.

EKKELT: Mange får frysninger av tanken om å bli overvåket - enten det skjer gjennom stuevinduet eller webkameraet. Foto: AKSEL RYNNING
EKKELT: Mange får frysninger av tanken om å bli overvåket - enten det skjer gjennom stuevinduet eller webkameraet. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ting er mer ubehagelig enn å føle seg beglodd eller overvåket innenfor hjemmets fire vegger.

Og der det før var godt nok å trekke for gardinene for å få ro i sjelen, vil ikke det stoppe de mer «driftige kikkerne» i dag.

Med riktig spionprogramvare kan de nemlig overta og fjernstyre webkameraet på den bærbare PC-en eller Mac-en din. Du er med andre ord ikke paranoid dersom du insisterer på å legge en teipbit foran linsen.

- Webkamera-overvåking har vi sett relativt mange eksempler på, sier seniorrådgiver i Norsis Vidar Sandland til Dinside.

LES OGSÅ: Se hvordan dingsene dine kan ligge åpne på nettet

Personer du stoler på

For å tilgang til web-kameraet ditt må kikkerne på en eller annen måte få deg til å installere disse overvåkingsprogrammene. Selv om det er mulig å bli infisert av slik programvare ved å følge lugubre lenker i e-poster og på nettet, vil ofte antivirus-programmene fange dette opp.

Sikkerhetsekspert Sandland mener derfor at det oftere vil være personer man stoler på som driver med slik overvåking.

- De kan for eksempel si «sjekk dette programmet», skru av antivirusen din og fysisk installere en bakdør eller et fjernstyringsprogram. Det kan gi dem mulighet til å overvåke alt på PC-en din; kamera, mikrofon eller hva du skriver på tastaturet, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer