Webkameraet kan overvåke deg

Derfor kan det være lurt å teipe over kameraet på PC-en.

EKKELT: Mange får frysninger av tanken om å bli overvåket - enten det skjer gjennom stuevinduet eller webkameraet. Foto: AKSEL RYNNING
EKKELT: Mange får frysninger av tanken om å bli overvåket - enten det skjer gjennom stuevinduet eller webkameraet. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ting er mer ubehagelig enn å føle seg beglodd eller overvåket innenfor hjemmets fire vegger.

Og der det før var godt nok å trekke for gardinene for å få ro i sjelen, vil ikke det stoppe de mer «driftige kikkerne» i dag.

Med riktig spionprogramvare kan de nemlig overta og fjernstyre webkameraet på den bærbare PC-en eller Mac-en din. Du er med andre ord ikke paranoid dersom du insisterer på å legge en teipbit foran linsen.

- Webkamera-overvåking har vi sett relativt mange eksempler på, sier seniorrådgiver i Norsis Vidar Sandland til Dinside.

LES OGSÅ: Se hvordan dingsene dine kan ligge åpne på nettet

Personer du stoler på

For å tilgang til web-kameraet ditt må kikkerne på en eller annen måte få deg til å installere disse overvåkingsprogrammene. Selv om det er mulig å bli infisert av slik programvare ved å følge lugubre lenker i e-poster og på nettet, vil ofte antivirus-programmene fange dette opp.

Sikkerhetsekspert Sandland mener derfor at det oftere vil være personer man stoler på som driver med slik overvåking.

- De kan for eksempel si «sjekk dette programmet», skru av antivirusen din og fysisk installere en bakdør eller et fjernstyringsprogram. Det kan gi dem mulighet til å overvåke alt på PC-en din; kamera, mikrofon eller hva du skriver på tastaturet, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.