WEP eller WPA?

Her får du vite mer om de to mest utbredte krypteringsteknikkene for trådløst nettverk. Av Fredrik Bølstad

WEP eller WPA?

Å sikre tilgang til trådløst nettverk er viktig for å unngå ubudne gjester. Her får du vite mer om de to mest brukte metodene, WEP- og WPA-kryptering.

WEPWEP er en standard fra 1999 og står for ”Wire Equivalent Privacy”. Målet var å lage en trådløs kryptering som skulle være like sikker som om du brukte kabel. Slik gikk det derimot ikke. Selv etter noen runder med oppgraderinger og lapping av diverse slag, har krypteringen rett og slett blir erklært dårlig, og burde kastes på dynga så fort som mulig. Forenklet sagt får alle datamaskiner (klienter) utdelt samme autentiseringsnøkkel når de kobler til nettverket med riktig passord - og som de senere må bevise at de kjenner ved stort sett all kommunikasjon med aksesspunktet. Trafikken sendes naturligvis trådløst, og det er ingen problemer å fange den opp. Algoritmen til WEP er knekt for lenge siden, og da er det bare et tidsspørsmål før man har nok informasjon til å finne det opprinnelige passordet. Litt avhengig av datagrunnlaget og lengden på passordet, kan selve crackingen ta alt fra bare noen få sekunder til et par minutter, før man får passordet presentert i klartekst på skjermen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer