Western Digital WD2000JB

200 GB kapasitet på en helt vanlig 3,5-tommers harddisk er formidabelt. Med hastigheter som matcher har vi en vinnerdisk.

Publisert
Western Digital WD2000JB
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Å beskrive hva du kan lagre på 200 GB blir gjerne den vanlige oppramsingen av et sinnsykt antall MP3-låter, et latterlig antall DivX-filmer, eller et helt vanvittig antall tekstsider.

For mange entusiastiske brukere innebærer denne høye kapasiteten at det tar noen måneder lenger før disken er full av alt mulig tull og tøys som du ikke trenger, og at det er enda mer jobb å rydde.

For de som trenger langringsplass til råmateriale i produksjon av video, bilder og lyd er det snakk om mer plass til å boltre seg kreativt på, og det er vel disse som har den største nytten av denne gigantiske disken.

Ikke for stor

Disken vi testet var den mest avanserte utgaven, med 8 MB hurtigbuffer. Testet er gjort på en moderne PC med et Asus P4S8X hovedkort utstyrt med SiS 648 brikkesett, og en innebygget Promise Raid-kontroller. Prosessoren er en 2,53 GHz Pentium 4 på 533 MHz FSB.

Vi koblet disken til Raid-kontrolleren, og satte den opp som ”striping” med én disk. Det betyr at den står som en vanlig harddisk på et ATA-133 grensesnitt.

Disken ble gjenkjent, og det var ingen problemer med å håndtere kapasiteten.

Vi formatterte disken i NTFS under Windows XP, oppdelt i fire partisjoner for å måle ytelsen over en større del av platene.

Har du et eldre hovedkort, bør du sjekke om hovedkortet ditt håndterer så store disker, og eventuelt laste ned en oppdatering av BIOS. Ellers må du kjøpe en separat PCI-diskkontroller.

Imponerende ytelse

Klikk på bildet for å se målingene i full størrelse
Klikk på bildet for å se målingene i full størrelse Vis mer

HD Tach målte en leseytelse som klarte 57 774 KB/sekund ytterst på disken, og reduserte gradvis til 20 618 innerst. Gjennomsnittet lå på 46 445,5 KB/sekund

Skriveytelsen lå på 39 804 KB/sekund ytterst og 14 926 KB/sekund innerst, med et gjennomsnitt på 26 159 KB/sekund.

Aksesstiden lå på 15,7 millisekunder.

Western Digital WD2000JB


Vårt eget testprogram ga oss tilsvarende tall, med en skriveytelse som gikk fra 53 037 KB/sekund i begynnelsen på første partisjon til 37 062 KB/sekund i begynnelsen på siste partisjon.

Western Digital WD2000JB


Leseytelsen målte vi tilsvarende til 55 632 KB/sekund på første partisjon, og 40 150 KB/sekund på siste partisjon.

Med vårt testprogram måler vi bare de 4 første GB i partisjonen.

Aksesstiden var ikke så imponerende, 15,4 milliskunder. Dette er resultatet av den teknikken som brukes, med normal rotasjonshastighet, få plater/lesehoder og svært høy tetthet på diskene. Da blir det med jobbing for mekanismen ved tilfeldig lesing.

Den raskeste aksessen finner du på disker som roterer dobbelt så hurtig, med langt lavere kapasitet og langt mindre fysisk søkeområde. Slike disker er beregnet på helt spesielle oppgaver, som for eksempel ved krav til ekstremt raske oppslag i servere som kjører databaser.

Konklusjon

Disken er enorm, den raskeste vi har målt på lesing og skriving, uansett type disker og er moderat både med hensyn til støy og varmeutvikling.

Vi har derfor ingen betenkeligheter med å utrope Western Digital WD2000 til Best i test.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer