WiDi - TV som trådløs skjerm

Grensene mellom PC og TV flytter seg stadig.

Foto: Intel
Foto: Intel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av TV og PC er i stadig endring. Mye som ligger på nett hadde vært bedre å se på TV, og mye av det man ser på TV vil man kunne finne ut mer om på nett.

Noen liker å koble TV-en til en stue-PC, og sitter med tastatur og mus i sofaen. Andre sitter med nettbrett eller bærbar og ser på TV og sjekker på nett underveis i sendingen.

Samtidig skjer det en stadig større overlapping mellom de tradisjonelle brunevarene (radio og TV) og datautstyret. Brunevarene er ikke lenger brune, men stort sett i sort og/eller sølv, og datamaskiner kommer ikke lenger bare i IBM-grått.

Men det viktigste skjer på innsiden, i form av nye teknologier og standarder.

WiDi - Wireless Display

Intel har utviklet en løsning som knyter sammen bærbare PC-er med utvalgte Intel-prosessorer og TV-er som har støtte for dette innebygd eller via en ekstern boks.

Idéen går ut på at du kan sitte i sofaen og surfe på nett eller i egne filer på maskin eller hjemmenett. Hvis du finner noe du heller ville ha sett på TV-skjermen i stedet for den lille skjermen på den bærbare, er det bare å velge visning på TV fra den bærbare. Så dukker innholdet opp på TV-skjermen, enten i det samme formatet som på f.eks. nettsiden eller i fullskjerm hvis du ønsker dette.

Foto: Intel
Foto: Intel Vis mer


Bilder, video og musikk kan overføres, og dette skjer via husets trådløse nettverk. For å få tjenesten opp å kjøre etableres et PAN (Personal Area Network) i det trådløse hjemmenettet, og dette gjøres bare én gang ved installasjon.

De eksterne boksene er utstyrt med HDMI og A/V for tilkobling til TV-apparatet.

Fakta og begrensninger:


 • HD støttes med opptil 30 bilder/sek.
 • Oppløsningen er 1280 x 800/768/720 (- altså ikke full HD, men 720p.)
 • Det trådløse nettverket må kjøre på 2,4 GHz
 • Avstand mellom PC og TV må ikke være over 6 meter
 • Noe forsinkelse vil kunne oppstå, med bufring avhengig av signalkvaliteten, og interaktive programmer osv. vil kunne lag'e
 • Legg også merke til at det er bare PC-er med de aller nyeste prosessorene ("Sandy Bridge") fra Intel som støtter denne nye standarden, altså de som er i ferd med å komme inn på markedet nå i begynnelsen av 2011.

  Av TV-apparater og eksterne tilkoblingsenheter er det foreløpig svært få som er i salg, modeller fra Toshiba og Netgear har blitt brukt i foreløpige demonstrasjoner.

  Foto: Intel
  Foto: Intel Vis mer


  Mer om denne standarden finner du hos intel

  Alternativer?

  For de som har en PC koblet til TV-en er jo forskjellen ikke annet enn at det går raskere å velge visning fra den bærbare enn å slå på stuePC-en og koble seg opp mot samme innholdet derfra.

  Med Apple TV kan du også streame innhold fra iPad, iPhone eller iPhone Touch over hjemmenettverket med AirPlay. Dette kom i iOS 4.2 og ble utvidet i iOS 4.3

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer