WiGLE.net - her er nettverkene

Hos WiGLE.net har de lagret data om mer enn 40 millioner trådløse nettverk - kanskje også ditt?

Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere omtalt NetStumbler, programmet som gjør det langt enklere å oppdage alle de trådløse nettverkene innen rekkevidde.

En av funksjonene i NetStumbler vi ikke nevnte var hvilke muligheter som åpner seg dersom du også har en GPS-mottaker koblet til eller innebygd i enheten som kjører NetStumbler.

Posisjonsdata og data om nettverkene kan nemlig logges samtidig av dette programmet - og det er da vi virkelig kan prate om å kartlegge nettverk.

Flickr-bruker thms.nl bruker iStumbler for å finne nettverk.
Flickr-bruker thms.nl bruker iStumbler for å finne nettverk. Vis mer


Har du for eksempel en bærbar PC med god WiFi-antenne og GPS-mottaker er det mulig å få oversikt over større områder. Dette kan gjøres enkelt ved å kjøre rundt med utstyret, og har for øvrig gitt navn til denne noe spesielle aktiviteten: wardriving. (Merk at wardriving kun går ut på å lokalisere nettene, ikke gå inn eller forsøke å bryte seg inn på dem.)

Uttrykket wardriving har forresten utviklet seg fra ordet wardialing, en forhistorisk aktivitet som gikk ut på å "kartlegge" datamaskiner koblet opp mot telefonnettet via modem ved å ringe tilfeldige (eller lister med) telefonnumre. Wardialing har igjen sitt opphav i filmen WarGames, som jo er førsteklassepensum for alle nerder.

For de mer miljøbevisste av dere er det kanskje greit å vite at bil ikke er påkrevet - warwalking eller warbiking er også fullt lov.

Wardrivere - foren dere

En oversikt over trådløse nett og hvor de er blir selvfølgelig først interessant når noen setter dette i system - altså lager en større og lett tilgjengelig database. Det er her WiGLE.net kommer inn.

WiGLE står for Wireless Geographic Logging Engine, og i bunnen ligger nettopp en kjempedatabase med i skrivende stund over 40 milloner punkter, hvorav et punkt altså representerer et trådløst nettverk. Nye punkter blir stadig lagt til av frivillige wardrivere, ganske enkelt privatpersoner som deg og meg med interesse for teknologi.

Du kan se disse dataene på flere forskjellige måter. Det enkleste er kanskje å bruke det interaktive kartet på www.wigle.net, men du kan også laste ned en klient som lar deg få tilgang uten å gå veien om nettleseren.

WiGLE.net - her er nettverkene


Oversikten er verdensomspennende, men ikke overraskende er det de tettest befolkede delene av Nord-Amerika og den nordvestlige delen av Europa som er best representert. Det er altså her vi finner tilgjengelig teknologi og utstyr - og mengder av private trådløse nett.

WiGLE + Google Earth

Et problem med WiGLE er kartene de bruker - dette er langt fra Google Maps. Faktisk er det kun USA som har søkbare adresser, eller inntegnede gater i det hele tatt. Det betyr at dersom du for eksempel zoomer inn på Oslo vil du se alle de kartlagte nettene, men i bunn og grunn er det vanskelig å vite akkurat hvor de er.

WiGLE.net - her er nettverkeneOslo sett med WiGLEs online karttjeneste. Det er hovedsaklig områdene i nærheten av veier som er kartlagt, altså ingen tvil om at wardrivere har vært på ferde her...

Så for å få full glede av WiGLE må det altså kombineres med et noenlunde oppdatert kart. Dette kan lett bli litt teknisk, men en måte å gjøre det på er via en liten applikasjon kalt IGiGLE, som laster ned alle nettverkene for et gitt koordinat og konverterer de til et format som Google Earth forstår.

Da vil plutselig Oslo se slik ut:

WiGLE.net - her er nettverkeneUtsnitt med Stortinget midt på. Blå nettverk er sikrede, mens det er en god sjanse for at mange hvite nettverk er åpne. Det er forresten fullt mulig å filtrere slik at man bare får opp den ene typen.

Ditt nettverk - andres business

Det er dog flere enn din lokale WiFi-nerd som kan ha interesse av å vite akkurat hvor ditt trådløse nettverk er posisjonert. Er du for eksempel en avansert Apple iPhone eller iTouch-bruker vil du kanskje kjenne til Navizon, en tjeneste som bruker informasjon fra nærliggende trådløse nettverk til å bestemme din posisjon.

I urbane strøk får du ofte din posisjon med forbløffende nøyaktighet, og det kan faktisk fungere som et anstendig alternativ til GPS. Men det er altså ditt nettverk de ønsker å tjene penger på.

Men hvorfor...

WiGLE.net - her er nettverkene


Før vi får kjeft fordi vi "oppfordrer til lovbrudd" minner vi om at dette er informasjon som altså ligger fritt tilgjengelig, og vår intensjon er ikke at du nå skal løpe rundt og snylte på andres usikrede nettverk - folk med denne tilbøyeligheten har nok uansett allerede gjort dette en stund uten vår hjelp. Og når det er sagt er det faktisk en del nettverk som med vilje holdes åpne i en slags filantropisk ånd.

Vi ønsker kun å gjøre deg oppmerksom på at teknologien og verktøyene eksisterer, og forhåpentligvis fører dette til at deg som ennå ikke har sikret nettverket - og egentlig ønsker å gjøre det - nå blir litt motivert til å få det gjort.

En annen ting vi vil peke på er hvordan noen gir fra seg personlig informasjon i sine SSIDer.

Vi nevner til slutt at det er mulig å skrive til WiGLE og be om å få sitt nett fjernet fra databasen dersom du nå plutselig skulle føle deg uthengt.

(Artikkelen ble publisert første gang februar 2008).


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer