Windows 10 får hologrammer

Samhandlingen med Xbox og mobil bli mye bedre.

HOLOGRAM: Microsoft viste hvordan man kan bygge et holografisk helikopter ved hjelp av Windows 10 og HoloLens. Foto: MICROSOFT
HOLOGRAM: Microsoft viste hvordan man kan bygge et holografisk helikopter ved hjelp av Windows 10 og HoloLens. Foto: MICROSOFT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det som kanskje noen forventet skulle være en nøktern presentasjon av de siste oppdateringene i et operativsystem som har vært kjent en stund, endte opp med å bli noe helt annet.

For på onsdagskveldens presentasjon av Windows 10 ble det vist fram mer spektakulær teknologi, enn kontorprogrammer og praktisk løsninger for daglige, kjedelige gjøremål.

Møt HoloLens, Microsofts nye måte å se verden på:

Kort sagt er det en krysning mellom Googles hi tech-brille Google Glass, 3D-film og hologrammer av den typen som har vært med oss helt siden slutten av 1940-tallet.

Se også Pressfire: Bruk stua som byggeplass i Minecraft.

Bygde holografisk helikopter

BYGGESETT: Bare fantasien setter grenser for hva du kan bygge med Microsofts nye teknologi. Foto: MICROSOFT
BYGGESETT: Bare fantasien setter grenser for hva du kan bygge med Microsofts nye teknologi. Foto: MICROSOFT Vis mer
BRILLER: Du må ha på deg disse for å få hologram-effekten. Foto: MICROSOFT
BRILLER: Du må ha på deg disse for å få hologram-effekten. Foto: MICROSOFT Vis mer

I en imponerende presentasjon viste en Microsoft-ansatt hvordan hun kunne bygge et virtuelt hologram-helikopter ved å sette sammen deler fra et digitalt byggesett. Ja, hun bygde faktisk med hendene, akkurat som man gjør når man lager virkelige lekefly som ligger pakket i deler i en eske.


Det er nok først og fremst spillverdenen Microsoft tenker på med denne teknologien. men de viste også hvordan den kan brukes i arbeidslivet og som visuelt krydder i Skype-samtaler.

Bedre samarbeid mellom Xbox og PC - og mobil!

Spill var det andre store som sto i fokus denne kvelden.

Microsoft har lenge snakket om at de skal koble sammen Xbox og Windows. men først nå ser det ut som de gjør alvor av det.

PÅ BEGGE: Fable Legends kan spilles både på PC og Xbox One. På kryss, og sammen. Foto: MICROSOFT
PÅ BEGGE: Fable Legends kan spilles både på PC og Xbox One. På kryss, og sammen. Foto: MICROSOFT Vis mer

Spillopplevelsen blir tilnærmet lik, og spill som spilles på den ene plattformen kan enkelt flyttes over på den andre.

Og det gjelder også over på mobil:

For det tredje store beinet Microsoft skal stå på med overgangen til Windows 10, er sømløst samarbeid mellom dingsen du har i lomma og PC-en din.

Universelle apper

Flere standardprogrammer (blant annet i Office-familien) blir nå universelle.

Dermed kan du for eksempel fortsette arbeidet med presentasjonen på bussholdeplassen, om du ikke rakk å gjøre den ferdig på kontoret.

SAMHANDLING Windows 10 er det mest samarbeidsvennlige operativystemet noensinne, mener Microsofts toppsjef Satya Nadella. Foto: MICROSOFT
SAMHANDLING Windows 10 er det mest samarbeidsvennlige operativystemet noensinne, mener Microsofts toppsjef Satya Nadella. Foto: MICROSOFT Vis mer

- Dette er den mest samarbeidsorienterte utgivelsen av Windows noensinne, sa Microsoft-sjefen Satya Nadella på pressekonferansen.

Og hva med selve Windows 10?

Mye ble bekreftet

Her var det mye vi visste fra før, men som nå ble offisielt.

Snakke-søket Cortana (Microsofts svar på Apples Siri, og som allerede finnes i Windows Phone 8.1) kommer som ventet til Windows 10.

Det var heller ingen overraskelse at de presenterte Spartan (som bare er et foreløpig prosjektnavn), den nye nettleseren som bestreber seg på å være like enkel i bruk som erkekonkurrenten Google Chrome.

Tegn i nettleseren

Sistnevnte kan du faktisk tegne i, om du gjerne vil understreke et avsnitt i en artikkel du skal dele via Facebook eller bare liker å tegne barter på politikere du ikke synes noe om.

Den spillrelaterte maskinvarestandaren DirectX 12 kommer nå til mobil, og bruker mindre strøm enn versjon 11. Og PC-versjonen dobler ytelsen fra forgjengeren.

Gratis i ett år

Vi fikk vite at oppgraderingen blir gratis i ett år framover for alle Windows 8.1 og Windows 7-brukere.

Tilbudet gjelder også de som har telefon med Windows 8.1 på.

- Hva hender etter det første året med gratis oppgradering? ville The Verge vite.

- Vi har ikke detaljene klare ennå. Men målet er å få folk til å oppgradere til Windows 10, svarte Natella.

Den neste Technical Preview-versjonen av Windows 10 vil være klar allerede neste uke. Mens mobilversjonen kommer i løpet av februar, opplyser Microsoft i en pressemelding.

De endelige versjonene er ikke ventet før til høsten, og med dagens nyheter tror vi det er mange som gleder seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer