Windows 10 foreslår svindelsider til Chrome-nedlastere

Kriminelle kjøper annonser for å lure deg. - Og folk går på, mener Norsis.

STEMMER IKKE: Her er det første som dukker opp når vi søker opp Chrome på vår nye Windows 10-installasjon. Men det er ikke  her man skal laste ned programmet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STEMMER IKKE: Her er det første som dukker opp når vi søker opp Chrome på vår nye Windows 10-installasjon. Men det er ikke her man skal laste ned programmet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter det første døgnet skal ferske Windows 10 ha blitt installert på 14 millioner PC-er verden over. Og hver dag gjør tusenvis av nye PC-brukere det samme.

Mange velger en «ren installasjon», og neste skritt for mange blir da å laste ned favoritt-nettleseren.

For 46 prosent av Dinsides Windows-brukere er dette Googles Chrome.

Dette gjør man ved å søke etter Chrome i nettleseren som følger med, Edge, som igjen bruker Microsofts egen søkemotor Bing. Og du får mange resultater.

Problemet er bare at de tre første resultatene prøver å lokke deg til farlige nettsider som sier de bare vil gi deg en gratis Chrome-nedlasting, men egentlig har helt andre hensikter.

- Det er en kjent problemstilling, ofte kalt «malvertising», forteller administrerende direktør Roger Johnsen i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Dinside.

LES OGSÅ: 11 ting vi elsker ved Windows 10

Misbruker annonsesystemet

Som navnet tilsier, dreier det seg om skadelig markedsføring (malicious advertising). Fenomenet er gammelt, og vi skrev om nøyaktig samme problemstilling, da hos Google, for noen år tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.