Konvertere mål og vekt

Windows 10-kalkulatoren inneholder mange godt skjulte hemmeligheter

Det er mye spennende som kan skjules bak et enkelt og uskyldig ytre.

YPPERLIG VERKTØYKASSE: Kalkulatoren i Windows 10 kan langt mer enn du først skulle tro. Foto: Bjørn Eirik Loftås
YPPERLIG VERKTØYKASSE: Kalkulatoren i Windows 10 kan langt mer enn du først skulle tro. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du jobber på et kontor, er student eller ganske enkelt har behov for litt matematisk bistand til det du holder på med, er det kjekt å vite at det finnes gode og kjappe hjelpemidler på nettet.

Ønsker du for eksempel å vite hvor mye 79,99 dollar er i norske kroner, skriver du det i Google-søkefeltet, trykker enter - og vips:

Windows 10-kalkulatoren inneholder mange godt skjulte hemmeligheter

Du kan også konvertere mellom forskjellige mål ved hjelp av Google, for eksempel slik:

Windows 10-kalkulatoren inneholder mange godt skjulte hemmeligheter

Trenger du å regne prosenter, kan det være slitsomt å huske alle reglene du lærte på ungdomsskolen, men takket være tjenester som prosent.no, slipper du å huske (eller vite) noe som helst om utregningen.

Og så var det dette med ukenumre, da. Hvem går rundt og husker slikt i hodet? Heldigvis finner du kalendre, helligdager og ukenumre for hundrevis av år framover, på norskkalender.no.

Ved å trykke på de tre strekene, for å få frem alle de forskjellige kalkulatorene.
Ved å trykke på de tre strekene, for å få frem alle de forskjellige kalkulatorene. Vis mer

Men visste du at den innebygde kalkulatoren i Windows også har en rekke smarte verktøy for datoberegning og konvertering mellom ulike mål og formater?

Da vet du det i hvert fall nå.

Godt skjulte ekstrafunksjoner

Til venstre for teksten STANDARD i Windows 10, finner du tre streker - en såkalt hamburgermeny. Trykker du på den, vil du se at du kan bytte ut den simple kalkulatoren med en langt mer avansert, vitenskapelig kalkulator, og en kalkulator som er spesialsydd for programmering, der du kan skrive lange uttrykk med blant annet AND, OR og NOT.

I tillegg finner du en kalkulator for datoberegning her. Denne kan enkelt regne ut for deg hvor lang tid det er mellom to forskjellige datoer, og beregne hvilken dato vi lander på om vi legger til eller trekker fra x antall år, måneder og dager.

Alle tenkelige og utenkelige måleenheter

Mest spennende er imidlertid de mange konverteringskalkulatorene som ligger nederst på hamburgermenyen. Her kan du konvertere mellom ulike måleenheter for volum, lengde, vekt og mengde, temperatur, energi, areal, hastighet, tid, effekt, data, trykk og vinkel. En ganske imponerende liste, og den fungerer helt uavhengig av om du er på nett eller ikke.

Datakalkulator
Datakalkulator Vis mer

Velger du for eksempel DATA, kan du endelig finne ut hvor mange megabytes du kan overføre i sekundet dersom bredbåndet ditt har en hastighet på 75 megabit.

Og velger du TID, kan du endelig få fastslått hvor mange minutter og millisekunder det er i ett år.

Prøv selv!

Kalkulatoren i Windows 10 er rett og slett en ypperlig verktøykasse, bare du kjenner til den. Også kalkulatoren i eldre Windows-versjoner har mange av disse verktøyene.

Tidkalkulator
Tidkalkulator Vis mer

Ta en titt på kalkulatorene (du finner den på startmenyen), og prøv gjerne å dra kalkulatorvinduet større, slik vi har gjort i bildet øverst. Da kan det hende du får enda mer informasjon om de forskjellige utregningene.

Takk til Bjarne Mjelde for tipset om kalkulatoren i Windows 10

Les også:
31 år gamle batterier virker fortsatt
Slik bruker du iPhone-kalkulatoren effektivt


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer