Ransomware i Windows 10

Windows 10 kan få vaksine mot løsepengevirus

Ny funksjon kommer sannsynligvis til høsten.

BER OM LØSEPENGER: Løsepengevirus, eller ransomware som det kalles internasjonalt, har blitt et stort problem for mange den siste tiden. Nå kan det snart bli slutt på truslene, i hvert fall for Windows 10-brukere. Foto: Rob Engelaar/ANP
BER OM LØSEPENGER: Løsepengevirus, eller ransomware som det kalles internasjonalt, har blitt et stort problem for mange den siste tiden. Nå kan det snart bli slutt på truslene, i hvert fall for Windows 10-brukere. Foto: Rob Engelaar/ANP Vis mer
Publisert

I motsetning til tidligere Windows-versjoner, kommer Windows 10 med jevne mellomrom med store oppdateringer som introduserer både ny funksjonalitet i tillegg til å rette feil og svakheter. Til høsten er det ventet en ny, stor oppdatering, som introduserer en rekke nyheter. Denne vil være gratis for alle som eier en Windows 10-lisens allerede.

Les om de store nyhetene her.

Løsepengevirus-beskyttelse

Fram til lanseringen dukker det stadig opp betautgaver som blir tilgjengelig for testere, og i den siste betautgaven dukker det opp en sikkerhetsinnstilling som tar sikte på å hindre de mange løsepengevirusene (ransomware) som har vært i omløp den siste tiden.

Dette er virus som krypterer innholdet på SSD-en eller harddisken din, og ber om løsepenger for å dekryptere dataene igjen. Hvis ikke du responderer innen en viss tid, vil alle filene dine gå tapt.

Så sent som i uken som gikk, ble en rekke bedrifter og institusjoner verden over rammet av et slikt virus, som potensielt kan gjøre svært stor og til dels uopprettelig skade.

Beskytter standard- og spesifiserte mapper og filer

Den nye funksjonen er bakt inn i sikkerhetsprogrammet Defender, som er standard i operativsystemet. Funksjonen har fått navnet «Controlled folder access», og sørger rett og slett for at uhumske programmer ikke får tilgang til å gjøre noe som helst med innholdet i de mappene du spesifiserer.

WINDOWS DEFENDER: Den nye funksjonen blir en del av det innebygde sikkerhetsprogrammet Defender i Windows 10. Skjermdum: Microsoft
WINDOWS DEFENDER: Den nye funksjonen blir en del av det innebygde sikkerhetsprogrammet Defender i Windows 10. Skjermdum: Microsoft Vis mer

Standardmappene Skrivebord, Dokumenter, Bilder og Videoer, vil alltid være beskyttet når du aktiverer funksjonen, men du kan fritt legge til flere, skriver Microsoft i en blogg.

Brukeren vil få en advarsel så snart et program prøver å gjøre noe med innholdet i mappen, og stenge all tilgang til du eventuelt godkjenner slik tilgang.

Den nye funksjonen vil med all sannsynlighet først bli tilgjengelig i Windows 10 Fall Creator's Update, som kommer til høsten.

Vi har tidligere også skrevet om CryptoDrop, et verktøy som også kan beskytte eldre Windows-utgaver mot løsepengevirus.

Kilder: Microsoft, Engadget

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer