Ransomware i Windows 10

Windows 10 kan få vaksine mot løsepengevirus

Ny funksjon kommer sannsynligvis til høsten.

BER OM LØSEPENGER: Løsepengevirus, eller ransomware som det kalles internasjonalt, har blitt et stort problem for mange den siste tiden. Nå kan det snart bli slutt på truslene, i hvert fall for Windows 10-brukere. Foto: Rob Engelaar/ANP
BER OM LØSEPENGER: Løsepengevirus, eller ransomware som det kalles internasjonalt, har blitt et stort problem for mange den siste tiden. Nå kan det snart bli slutt på truslene, i hvert fall for Windows 10-brukere. Foto: Rob Engelaar/ANP Vis mer
Publisert

I motsetning til tidligere Windows-versjoner, kommer Windows 10 med jevne mellomrom med store oppdateringer som introduserer både ny funksjonalitet i tillegg til å rette feil og svakheter. Til høsten er det ventet en ny, stor oppdatering, som introduserer en rekke nyheter. Denne vil være gratis for alle som eier en Windows 10-lisens allerede.

Les om de store nyhetene her.

Løsepengevirus-beskyttelse

Fram til lanseringen dukker det stadig opp betautgaver som blir tilgjengelig for testere, og i den siste betautgaven dukker det opp en sikkerhetsinnstilling som tar sikte på å hindre de mange løsepengevirusene (ransomware) som har vært i omløp den siste tiden.

Dette er virus som krypterer innholdet på SSD-en eller harddisken din, og ber om løsepenger for å dekryptere dataene igjen. Hvis ikke du responderer innen en viss tid, vil alle filene dine gå tapt.

Så sent som i uken som gikk, ble en rekke bedrifter og institusjoner verden over rammet av et slikt virus, som potensielt kan gjøre svært stor og til dels uopprettelig skade.

Beskytter standard- og spesifiserte mapper og filer

Den nye funksjonen er bakt inn i sikkerhetsprogrammet Defender, som er standard i operativsystemet. Funksjonen har fått navnet «Controlled folder access», og sørger rett og slett for at uhumske programmer ikke får tilgang til å gjøre noe som helst med innholdet i de mappene du spesifiserer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer