Frigjøre plass på SSD

Windows 10 kan frigjøre plass på disken din - helt automatisk

Du må bare aktivere funksjonen først.

TRANGT: Med bare 9 GB ledig lagringsplass, kan det være greit å få slettet litt rusk og rask fra disken. Nå kan Windows 10 automatisk gjøre det for deg. Skjermdump: Dinside
TRANGT: Med bare 9 GB ledig lagringsplass, kan det være greit å få slettet litt rusk og rask fra disken. Nå kan Windows 10 automatisk gjøre det for deg. Skjermdump: Dinside Vis mer
Publisert

Mange av oss har opplevd å få mindre lagringsplass på den nye PC-en enn den gamle. Dette skyldes oftest at den gamle var utstyrt med tradisjonell harddisk, mens den nye er utstyrt med SSD.

Det var for eksempel vanlig for fem år siden at selv rimelige bærbare PC-er ble levert med 500 GB harddisk, mens selv dyre PC-er leveres med halvparten så store SSD-er i dag. Forklaringen er ganske enkelt at SSD-er fortsatt er vesentlig dyrere enn harddisker med samme kapasitet.

Mindre behov for lokal lagring

Mye annet har også endret seg de siste årene. Store musikk- og videosamlinger har gjerne forsvunnet fra PC-en, og lever nå videre i nettskyen eller er byttet ut med en eller flere strømmetjenester. Det gjør at mange opplever mindre behov for mye lokal lagringsplass nå enn for noen år siden.

Men ikke alle er like glade i å overlate ansvaret for mediefilene til andre, og liker best å ha ting lagret lokalt. Da kan det fort bli trangt på en SSD med kapasitet på 128 eller 256 GB.

Det kan fort bli nødvendig å ta en opprenskning i ny og ne - og fjerne unødige filer for å frigjøre plass.

Lagringssensor fikser biffen

Har du en PC med en oppdatert utgave av Windows 10, kan denne opprenskningen skje automatisk, takket være funksjonen Lagringssensor, men du må skru funksjonen på for at den skal fungere. Den er nemlig avskrudd som standard.

Lagringssensor overvåker apper og programmer, og holder også øye med hva programmene dine produserer av midlertidige filer. Ikke alle programmene er like flinke til å rydde etter seg, men det er her Lagringssensor slår til.

Når det begynner å bli lite plass igjen på SSD-en/harddisken, sørger den for å slette alle disse midlertidige filene - som ikke er til noen nytte likevel. I tillegg sørger den for å slette filer som har ligget i papirkurven i mer enn 30 dager. Plutselig kan du få gjenopprettet mange dyrebare gigabytes med ledig lagringsplass!

Du kan også sette i gang en opprydning manuelt, selv om du ikke har plassmangel. Du kan imidlertid ikke gjøre store tilpasninger i funksjonen, men du kan deaktivere enten sletting av midlertidige filer eller sletting av mer enn 30 dager gammelt slettet materiale, hvis du bare ønsker å benytte deg av én av delene.

Slik aktiverer du funksjonen

Lagringssensor finner du ved å trykke på Start - Innstillinger - System og deretter trykke på Lagring i venstremenyen.

Bruk gjerne debatten knyttet til denne artikkelen til å fortelle om dine erfaringer med Lagringssensor.

Få også med deg denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer