Windows 7-lisenser med en del attåt

Det er stort sett bare advokater som leser programvare-lisenser. Kanskje du bør vite hva Microsoft skriver i sine avtaler?

IKKE SÅ HEMMELIG: Men å finne fram til hva som betyr hva i en lisensavtale for for eksempel Windows er ikke den hyggeligste ettermiddagsaktiviteten som finnes.
IKKE HEMMELIG: Men å finne fram til hva som betyr hva i en lisensavtale for for eksempel Windows er ikke den hyggeligste ettermiddagsaktiviteten som finnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes bare én tekst som er mer kjedelig å lese for en vanlig norsk forbruker enn Norsk sløyd gjennom 100 år: Lisensavtalene som følger med programvare.

Her finnes en uendelig rekke juridiske grensesettinger, spissfindigheter og tillatelser, der utgivere som Microsoft, Adobe og Apple forteller deg, forbrukeren, hvordan du er ment å bruke programvaren - og hvordan den ikke skal brukes.

Du kan for eksempel ikke uten videre installere et program på flere maskiner samtidig hvis dette begrenses i lisensavtalen, og du kan i del tilfeller heller ikke selge programmer videre til andre personer samtidig som disse beholder samme rettighetene som du hadde.

Innsamlingsaksjon

Den amerikanske teknologijournalisten Ed Bott hos ZDNet har i en omfattende artikkel gått gjennom lisensavtalene som følger med de ulike versjonene av nylig lanserte Windows 7, og blant annet funnet fram til en rekke spissfindige formuleringer som regulerer hva forbrukeren har krav på ved for eksempel oppgradering og re-installering av systemprogramvaren.

Ettersom Microsoft ikke har samlet informasjonen som ledsager hver enkelt Windows-utgave på ett sted, fordi lisensavatalen som følger med Windows 7 som er inkludert med en maskin du kjøper i butikken er annerledes enn den som følger med en selvstendig Windows 7-kopi, har Bott gjort en imponerende samlejobb i et forsøk på å oppsummere det som er Microsofts ulike lisensstrategier - og hvilke konsekvenser det har for brukeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer