Windows Home Server - innføring

Microsofts server for heimen har fått en stille og rolig start. Vi har sett nærmere på hva "Home Server" egentlig innebærer.

Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som mener at servere på ingen måte har noe i private hus å gjøre? Vel, da tilhører du nok majoriteten av norges befolkning - men vi snakker også om en stadig krympende majoritet.

Antall datamaskiner per husstand øker stadig, og på tross av våre mest innstendige forsøk vet vi godt at folk flest er nokså sløve når det gjelder backup.

Og det er blant annet her Microsoft mener de kan rydde opp litt med sin Windows Home Server (WHS). Målgruppen er enkelt og greit husholdninger med to eller flere datamaskiner i et nettverk med delt internettoppkobling.

En annen ting med målgruppen er at behovet for ekspertbrukere er utelatt - noe som blant annet gir seg utslag i at Windows Home Server hovedsakelig er ment å kjøpes ferdig installert på en liten serverboks. Et slikt eksempel er HP MediaSmart Server som skal lanseres her i løpet av våren. (Og vi selvfølgelig skal teste.)

Men også en gjennomsnittlig nerd kan putte WHS i sin hjemmesnekrede maskin. Av den grunn er også programvaren å få tak i hos velassorterte forhandlere, i nettbutikkene ligger prisen på litt over en tusenlapp.

Men hva GJØR nå egentlig en slik hjemmeserver?

- Ikke rør!

Windows Home Server - innføring


Home Server er bygd på Windows Server 2003, men i forhold til denne kommer den med en rekke begrensninger. Den er også adskillig enklere i bruk - etter å ha gått gjennom installasjonen (en tidkrevende prosess der det meste heldigvis går nokså automatisk) er du faktisk frarådet i å gjøre noe direkte på serveren i det hele tatt, og i stedet administrere den fra en annen PC på nettverket.

Programvaren til WHS er altså todelt, eller egentlig tredelt. I tillegg til selve serveren er det også en klientprogramvare som skal installeres på de andre maskinene (i det minste de som kjører Windows XP eller Vista) i nettverket. Denne programvaren (Windows Home Server Console) hjelper til med backup, mappetilgang og lar deg til slutt administrere serveren om du da har passordet for det.

Til slutt har vi programvaren Home PC Restore CD, som enkelt og greit lar deg gjenopprette fra en backup til en av dine datamaskiner. Mer om dette litt senere.

Dupliserte mapper

En ting som har gjort at WHS er uglesett blant en del entusiaster er måten den organiserer diskene på, eller for å si det slik: hva som kan oppfattes som mangelen på organisering i det hele tatt.

Microsoft ønsket nemlig ikke å skremme bort Hvermansen ved å innføre RAID, og i det hele tatt kuttet ut stasjonsbokstaver for å være sikre på at det å utvide serveren med flere disker ikke skal by på hodebry. Kort sagt betyr det at all lagringsplassen fra alle serverens disker legges sammen i en "pott", der du egentlig ikke har noe kontroll over hva som lagres hvor.

Windows Home Server - innføringDet er enkelt å legge til en ny disk, men merk at alle data slettes. Har du data på disken du vil legge til må de først overføres til en av de eksisterende mappene. Denne veiviseren kan også brukes for å fjerne en harddisk, for eksempel dersom du slipper opp for plass og vil bytte ut den minste disken med en større.

Alt dette høres naturlig ut som starten på en katastrofe, tross alt KAN det jo hende at en harddisk skulle ryke. Microsoft har til en viss grad løst dette ved å la deg - dersom du har mer enn en harddisk i serveren - velge å "duplisere" en mappe. Da vil i så fall innholdet i den mappa speiles slik at du har dette lagret på to fysiske disker.

Merk at dette er forskjellig fra RAID 1 på flere måter. For det første er det enkeltmapper det er snakk om, ikke en hel disk. Dette kan egentlig spare deg for en del diskplass - du kan altså velge å duplisere mappa med dine personlige bilder, mens du kanskje ikke trenger samme tryggheten for mappa med alle de rippede DVDene.

Den andre måten det skiller seg er at dupliserte mapper ikke speiles i sanntid. Serveren vil først ta imot filer til hoveddisken og duplisere/distribuere disse til de andre diskene når det passer med hensyn til belastning og kapasitet. Av den grunn forsøker som regel WHS å sette den største harddisken som system- og hoveddisk når du installerer. Ønsker du å omgå dette kan det være smart å først installere med kun en disk koblet til og legge til de andre i ettertid.

Vi nevner også at filsystemet er NTFS, det betyr at du kan hente filene fra disken direkte ved å koble den til en datamaskin som kan lese dette filsystemet (filene er skjulte). Greit å vite dersom hoveddisken skulle ta kvelden.

Deling og brukere

WHS kommer med en rekke ferdigdefinerte mapper som Musikk, Foto, Video og så videre. Disse mappene er ment for delt innhold, slik at du for eksempel ikke trenger ha musikk- eller videosamlingen liggende på flere PCer. I tillegg opprettes en privat mappe for hver enkelte bruker, og du kan selvfølgelig enkelt opprette flere mapper ved behov.

Windows Home Server - innføring


Når det gjelder brukere har WHS en grense på 10, noe som burde holde for en vanlig husholdning. For enkelhets skyld kan brukerne settes opp med samme brukernavn og passord som på sin lokale maskin, da slipper de å skrive inn dette når de skal inn på serveren.

For hver enkelt mappe på serveren kan de enkelte brukerne settes til å få full tilgang (lese og skrive), kun lesetilgang eller nektes tilgang overhodet.

Backup

Mye av poenget med WHS at den skal enkelt skal kunne hjelpe til med backup, en oppgave den til en viss grad også innfrir så lenge du har Windows XP SP2 eller Vista 32-bit på den aktuelle maskinen. Da er oppsettet nemlig svært enkelt - du installerer bare den nevnte klientprogramvaren. Da får du tilgang på mappene dine, og PCen blir tatt backup av automatisk en gang i døgnet.

Windows Home Server - innføring


Du kan selvfølgelig også gjøre dette manuelt, eller holde datamaskinen utenfor rutinene. En annen ting å merke seg er at backup som standard er satt til gjøres om natten, men WHS mangler "Wake on LAN"-funksjonalitet. Med mindre du lar PCen stå på døgnet rundt kan det derfor være lurt å endre på dette tidspunktet eller se på andre måter å vekke maskinen på.

Når det gjelder backup så lagrer ikke WHS en fil mer enn en gang dersom den samme fila ligger på flere maskiner i nettverket - noe som betyr at mange PCer ikke nødvendigvis betyr at mye plass går med til sikkerhetskopier. Merk også at etter den første backupen er tatt blir denne deretter bare oppdatert med nye eller forandrede filer, noe som sparer både tid og nettverkstrafikk.

Må du gjenopprette data kan du gjøre dette med enkeltfiler eller gjøre en total gjenoppretting (som også sletter alle gamle data). Som tidligere nevnt kommer også WHS med en Home PC Restore CD. Denne kan brukes for å gjenopprette en maskin fra en backup dersom du må begynne helt fra begynnelsen, for eksempel med en tom harddisk.

Hvis du har Mac eller Linux kan du fremdeles kjøre manuell backup som til en vanlig nettverkstasjon, men noe mer hjelp til det får du ikke av Microsoft. For dere med MacOS Leopard skulle Apples "Time Machine" opprinnelig også fungere glatt med WHS, men her er det mange brukere med problemer - det kan derfor være smart å vente litt med denne.

Tilgang overalt

Hittil har vi tatt for oss backup og filer, og det er heller ikke mer enn hva en gjennomsnittlig NAS-boks klarer. Men det er da faktisk mer til WHS enn som så.

Du har for eksempel muligheten til å registrere ditt eget underdomene på homeserver.com, og siden WHS tross alt er en server kan du da bruke den som din egen webserver. Altså kan du ha hjemmesidene dine eh... hjemme i stedet for på et obskurt webhotell.

Brukere med tilgang kan også logge seg på serveren over Internett og få tilgang til de samme filene de vanligvis ville hatt. Det betyr at du kan redde en fest med god musikk uansett hvor du er - alt du trenger er Internett og hukommelse nok til å huske passordet ditt. Trenger du å dele filer med en kompis? Gi ham sin egen bruker med lesetilgang på den aktuelle mappa...

Add-ins ftw

Det kanskje mest geniale er likevel Microsofts avgjørelse om å slippe en SDK (Software Development Kit - altså utviklingsverktøy) for WHS. For den vanlige brukeren betyr ikke dette så mye, men for noen få entusiastiske programmerere har dette vært gull.

Vi kan faktisk se resultatet av dette som en rekke såkalte Add-ins, eller små tilleggsmoduler for serveren. Her har det altså ikke vært nødvendig å vente på at Microsoft-teamet skal videreutvikle WHS med ønsket tilleggsfunksjonalitet.

Windows Home Server - innføringEn Add-in kalt Duplication Info gir deg - om ikke annet - illusjonen av kontroll... du kan altså se hvilke disker filene ligger på, men ikke gjøre noe med det.

Vi anbefaler deg å sjekke ut lista med Add-ins på We Got Served, men nevner likevel noen få eksempler:
Duplication Info viser deg hvilke filer som er duplisert og på hvilke harddisker de ligger.
LobsterTunes streamer musikk til en Windows Mobile-enhet over WiFi eller 3G.
PowerSwitch lar deg sette serveren i dvale og vekke den opp igjen til bestemte tider.
Recorded TV Manager flytter automatisk TV-opptak gjort med Media Center til serveren.
µTorrent er en enkel torrent-klient integrert med WHS-konsollen.

Problemer og løsninger

Windows Home Server - innføring


Mens Add-ins kan være vel og bra for å løse de små problemene, er det likevel noen store problemer som gjenstår. Blant annet var det allerede før nyttår kjent at Home Server i visse tilfeller kunne ødelegge filer dersom de ble lagret rett på serveren fra visse program. Listen over programmer dette kan skje med har stadig blitt større, og du finner den her. Microsoft har altså ennå ikke kommet med en fiks til dette.

Andre ting som er verd å merke seg er manglende integrasjon med for eksempel Windows Media Center. Innhold fra WHS skal også kunne streames til Xbox 360 og PS3, men spesielt blant brukere av sistnevnte konsoll er det problemer.

Mangelen på klientprogramvare for 64-bit Vista er også noe som irriterer mange, og det er heller ikke noen mulighet for automatisk backup av selve serveren.

Home Server-teamet hos Microsoft ligger likevel ikke på latsiden. Løsningen på noen av disse problemene (og noe av funksjonaliteten som nå kan legges til med Add-ins), vil komme nå før sommeren i den såkalte Power Pack 1 (PP1).

PP1 vil legge til blant annet støtte for 64-bit Vista, vekking av datamaskiner på nettverket og backup av serveren til en intern eller ekstern harddisk.

Egentlig virker WHS som et spennende produkt, men enn så lenge er den ikke problemfri. I motsetning til en del egnede Linux-distroer koster den også penger. Det blir derfor interessant å se på stabilitet og totalinntrykk når filkorrumpsjonsfeilen rettes og PP1 er på plass.

Vi skal uansett beholde WHS på serveren og snart komme tilbake med en artikkel der vi ser nærmere på hvordan den er i praktisk bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer