Windows Live Movie Maker 14

MINITEST: Enkel videoredigering i bredt format og HD-oppløsning

Windows Live Movie Maker 14
Publisert
Sist oppdatert

Windows Movie Maker er et enkelt videoredigeringsprogram som har fulgt med Microsofts operativsystemer siden Windows Me. Nå er det imidlertid "løftet ut" og blitt en del av Live-satsningen til selskapet, sammen med blant annet Windows Fotogalleri, Messenger og Mail.

Windows 7, som lanseres senere i år, kommer uten noen av disse programmene, men alle programmene i Live-pakka kan imidlertid lastes ned gratis fra Microsoft.

Dette er Windows Live

I går slapp Microsoft en oppdatert utgave av noen av programmene, deriblant en ny Movie Maker-versjon, nå kalt Windows Live Movie Maker 14. Programmet er betydelig endret i forhold til versjonen som fulgte med Windows Vista, med et helt nytt og forenklet brukergrensesnitt og nye funksjoner og muligheter.

Endelig full HD

Her finnes nå en rekke nye overganger og fargefiltre, du kan rotere videoer og bilder, men de mest påfallende endringene er støtte for direkte opplasting av redigert video til blant annet YouTube og Facebook, samt støtte for både 4:3 og 16-9-format, og HD-video i 720P og 1080P-oppløsninger.

Windows Live Movie Maker 14


I tillegg er tidslinjen vesentlig endret, og en markør viser enkelt hvor man befinner seg i klippene.

Redigert materiale kan brennes direkte til DVD hvis du skulle ønske dette, du behøver med andre ord ikke lenger gå via eksterne programmer.

Nytt er også muligheten til å lage en video med et enkelt klikk, kalt Automovie:

Windows Live Movie Maker 14


Programmet vil da legge til overganger mellom klippene automatisk, og legge på åpnings- og avslutningsbilde med rulletekst, der du selv i etterkant kan legge på ønsket tekst.

Enkel slideshow

Lavoppløslig eksempelvideo (wmv 20 598 kB)

Sistnevnte er en smart løsning dersom du ønsker å lage et slideshow av bilder du har liggende på datamaskinen. Du bare drar bildene over til innholdsvinduet, finner en passende MP3-fil som bakgrunnsmusikk, og så vil Movie Maker automatisk tilpasse lengden på slideshowet til musikken, med overganger, panoreringer og zooming som skaper liv i presentasjonen.


Det er også fullt mulig å lage HD-filmer av materiale av lavere oppløsning, og kombinere dette med klipp som allerede er i HD-oppløsning. Vi synes resultatet av oppskaleringen ble overraskende bra, men litt mer kontroll over skarping og lignende hadde vært fint. Det er imidlertid ikke den mest avanserte bruken Microsoft sikter seg inn mot med Windows Live Movie Maker 14, og til ordinære jobber fungerer løsningen meget bra.

Tidkrevende

I vår test tok det 3,5 minutter å rendre flere videoklipp fra forskjellige formater og oppløsning, til en ferdig WMV HD-video (1080P) - avspillingstid 1 minutt og 37 sekunder. Filstørrelsen ble imidlertid hele 73 MB, men du kan velge forskjellige profiler avhengig av bruksområder.

PC-en vi brukte var utstyrt med en Intel Core 2 Duo 8200E-prosessor, 4 GB minne og Windows 7 Ultimate.

Du kan laste ned Windows Live Movie Maker 14 fra download.live.com/moviemaker. NB! Den nye versjonen fungerer kun i Windows Vista og Windows 7.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer