Windows og Linux hånd i hånd

Den nye versjonen av Ubuntu Linux gjør det enklere å ha Windows og Linux på samme PC.

Publisert
Sist oppdatert
Installasjonen av Ubuntu skjer i sin helhet fra Windows, og Ubuntu blir deretter lagt til som oppstartsalternativ i Windows sin egen oppstartsmeny.


Ubuntu Linux er et gratis alternativ til Windows, som blant annet inneholder en komplett suite med programmer for en fullverdig PC-opplevelse. Ubuntu har lenge vært blant de aller mest brukte Linux-distribusjonene, og er også ansett for å være blant de mest brukervennlige.

Omtrent en gang hvert halvår kommer Ubuntu i ny utgave, og den 24. april ventes den åttende utgaven, kalt Hardy Heron (8.04). En av de store nyhetene i denne versjonen er en langt enklere installasjonsmetode for brukere som allerede har Windows installert på PCen sin, og ønsker å ha Linux på den samme harddisken samtidig.

(Skjermbilde fra wiki.ubuntu.com)
(Skjermbilde fra wiki.ubuntu.com) Vis mer


Installéres i Windows

Tidligere innebar dette at Ubuntu måtte ha egne Linux-partisjoner på harddisken. De færreste har ledig plass til slikt, og dermed måtte harddisken repartisjoneres. Selv om Ubuntu som regel har håndtert dette greit, kan repartisjonering ses på som en risikoidrett, spesielt hvis harddisken inneholder mye verdifull data fra før.

Den nye installasjonsmetoden muliggjør å installere Ubuntu Linux til en vanlig filmappe på en Windows-partisjon, for eksempel C:\Ubuntu. I denne mappen opprettes virtuelle Linux-partisjoner, i stedenfor fysiske partisjoner som var nødvendig tidligere.

Installasjonen av Ubuntu skjer i sin helhet fra Windows, og Ubuntu blir deretter lagt til som oppstartsalternativ i Windows sin egen oppstartsmeny. Det betyr altså at det ikke er snakk om å kjøre operativsystemet virtuelt, bare platelageret.

Verre enn dette er det ikke å installere Ubuntu Hardy Heron. Merk at installasjonsstørrelsen angir hvor mye som skal settes av til de virtuelle partisjonene. Velger du 15 GB, vil disse filene alltid oppta 15 GB av harddiskplassen, selv om den reelle datamengden er mindre.
Verre enn dette er det ikke å installere Ubuntu Hardy Heron. Merk at installasjonsstørrelsen angir hvor mye som skal settes av til de virtuelle partisjonene. Velger du 15 GB, vil disse filene alltid oppta 15 GB av harddiskplassen, selv om den reelle datamengden er mindre. Vis mer


Fjernes på en-to-tre

Ubuntu legges også til listen over installerte Windows-programmer, og kan avinstalleres enkelt fra Legg til eller fjern programmer på Kontrollpanelet. Tidligere kunne en avinstallasjon av Ubuntu Linux være en utfordring, blant annet fordi operativsystemet opprettet sin egen oppstartslaster som ble lagt til MBR-området på harddisken.

Siden virtuelle partisjoner ikke er like kjappe med hensyn til lesing og skriving som fysiske partisjoner, vil ytelsen i Ubuntu ikke være optimal, men i vår lille test merket vi lite til dette. Først under arbeid med store filer kan den nedsatte ytelsen bli en flaskehals. Bortsett fra dette fungerer en slik metode nøyaktig som en "normal" installasjon.

Videoen under viser noen av 3D-effektene i Hardy Heron:


Tilgjengelig allerede

Den endelige versjonen av Ubuntu Linux Hardy Heron 8.04 er altså ventet 24. april, men en "alpha-6"-versjon er tilgjengelig allerede nå. Som navnet antyder er det på langt nær snakk om noen endelig versjon, men hvis du ønsker å prøve ut den nye installasjonsmetoden, er den absolutt verdt en nærmere titt.

Du kan i så fall laste den ned fra denne siden (ca 700 MB). Ønsker du å lese mer om de andre nyhetene i Hardy Heron, er dette en fin side.

Du kan også se vår minitest av forrige versjon, og lese om vår favoritt-Linux, Mint.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer