Windows på iPhone

Joda, det er mulig. På en måte...

Publisert
Sist oppdatert


En iPhone kan brukes til så mangt, og mulighetene øker dag for dag. Vi har tidligere omtalt 12 gratis iPhones-applikasjoner som du bør laste ned fra App Store, men i det siste har vi fått oss nok annen favoritt: VNC Lite.

VNC får kanskje bjellene til å ringe hos noen, dette er en fjernstyringsløsning for Mac, Windows og Linux som gjør det mulig å styre andres datamaskiner via lokalnett og Internett. VNC kommer i mange forskjellige varianter, de fleste er gratis.

Les også: Slik fjernstyrer du PCen

Full kontroll fra sofakroken

Undertegnede bruker en bærbar PC til musikkavspilling og nettradio i stuen, og har savnet muligheten til å få full kontroll over funksjonene fra sofakroken. Med VNC Lite ble det blant annet plutselig mulig å styre mitt favorittmusikkprogram MediaMonkey, ved at skjermbildet fra den bærbare PCen dukket opp på iPhonene. Trådløst vi WLANet, naturligvis.


Oppløsningen på iPhone 3G-skjermen er 480 x 320 piksler, mens oppløsningen på den bærbare er 1400 x 1050. Det er fullt mulig å vise hele skjermbildet ved å bruke peke- og tommelfinger og de vanlige krympebevegelsene, men det blir veldig smått.

Det er heller ikke særlig enkelt å treffe med "museklikk" med pekefingeren. Med zoome-bevegelser kan du velge å vise deler av bildet, og med en rask pekefingerbevegelse over skjermen kan du skrolle deg dit du vil på et øyeblikk.

Vista i fullskjerm på iPhonen!
Vista i fullskjerm på iPhonen! Vis mer


Slik gjør du det

Først må du installere en eller annen VNC-server på PCen du ønsker å fjernstyre. Vi bruker UltaVNC, som er enkel å sette opp.

Les også: Fjernstyr PCen via Internett

VNC-serveren kjører fint i bakgrunnen i Windows Vista på vår stue-PC. Det finnes VNC-servere for både Linux og MacOS også, dersom du ønsker å fjernstyre maskiner med disse operativsystemene. Bruk Google.

Deretter leter du opp VNC Lite fra App Store på din iPhone (bruk søk);

Windows på iPhone


Når applikasjonen er lastet ned og installert, er det bare å trykke på den store start-knappen.

Windows på iPhone


Ved første gangs kjøring blir du spurt om IP-adressen til maskinen du vil fjernstyre. Hvis du er i tvil om denne, er det bare å sjekke status-feltet på VNC-serveren, i vårt tilfelle var den 192.168.1.8.

Og vips, så kjører vi tilsynelatende Windows Vista på iPhone!

Her har vi koblet oss på. Så mye (lite) av bildet vises piksel mot piksel.
Her har vi koblet oss på. Så mye (lite) av bildet vises piksel mot piksel. Vis mer


Bruksområder

Dette er naturligvis ikke noen løsning for produktivitet (selv om vi har skrevet i Word via iPhonen), men for å starte og stoppe funksjoner i programmer, styre bittorrent-deling og lignende, er metoden ypperlig.

Joda, det går an å skrive dokumenter i Word, men vi vil ikke direkte anbefale det.
Joda, det går an å skrive dokumenter i Word, men vi vil ikke direkte anbefale det. Vis mer


Og så er det ikke til å stikke under stolen at det har en viss imponator-effekt også :-)

Les også: Stor test av iPhone 3G

Flere ferske datasaker på DinSides dataforside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer