Windows på Mac? Slik gjør du

Savner du noen Windows-programmer er det ingen problem å installere Windows på Mac.

Med Parallels kan du kjøre Windows-programmene direkte i OSX.
Med Parallels kan du kjøre Windows-programmene direkte i OSX. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden lanseringen av OSX Leopard (altså den forrige versjonen av Apples operativsystem for datamaskiner) har det vært mulig for Mac-eiere å installere Windows ved siden av OSX.

Dette kan være kjekt dersom man har enkelte favorittprogrammer man ikke klarer å leve foruten, eller dersom det er enkelte løsninger på arbeidsplassen som kun fungerer på Windows.

Du kan velge å løse dette på flere måter. Dersom du vil velge operativsystem når du slår på maskinen, kan du bruke OSX innebygde Boot Camp-programvare som hjelper deg med å partisjonere harddisken og deretter lar deg installere Windows fra en DVD-plate. Når den prosessen er ferdig, holder du bare nede alt-knappen når du slår på maskinen for å velge om du vil boote i Windows eller OSX.

Andre muligheter er å bruke programvare som lager en virtuell maskin slik at du kan kjøre Windows direkte i OSX (uten å starte maskinen på ny), og også enkeltprogrammer direkte akkurat som om du ville ha kjørt en OSX-applikasjon.

De to mest populære løsningene her er VMware Fusion ($80) og Parallels Desktop (¤80).


Begge disse programmene kan opprette en virtuell Windows-maskin fra en eventuell Boot Camp-installasjon, så om du velger å få for Boot Camp kan du allikevel bruke disse programmene senere.

PS! Gratisprogrammet Virtualbox kan også lage virtuelle Windows-installasjoner slik at du kan kjøre Windows via OSX uten å starte maskinen på nytt.

Slik bruker du Boot Camp

Å installere Windows på Mac via Boot Camp er ikke vanskelig. Du trenger følgende:

  • En Intel-basert Mac (altså en med Intel-prosessor, som er å finne på alle maskiner produsert fra og med 2006) med OSX 10.5 (Leopard) eller høyere
  • OSX Leopard eller Snow Leopard-installasjonsplate
  • Windows-installasjonsplate (XP/Vista/7, men ikke Windows 7 basic)
  • Gyldig Windows-lisens
Du begynner med å starte Boot camp assistant-applikasjonen som du finner under programmer=>verktøy.

Dernest blir du spurt om hvor mye av den ledige diskplassen du vil gi Windows. Avhengig av versjon varierer kravet til diskplass noe, men som du ser foreslår Boot camp 32GB. I vårt tilfelle satte vi opp 50GB (vi installerte 64-bitversjonen av Windows 7 ultimate, som klokker inn på rundt 20GB):

Windows på Mac? Slik gjør du


Nå partisjoneres disken din, og harddisken "deles i to". Merk altså at plassen du gir til Windows-partisjonen forsvinner som ledig plass i OSX.

Når partisjoneringen er ferdig blir du bedt om å sette i Windows-installasjonsplata:

Windows på Mac? Slik gjør du


Da er det bare å putte den inn og trykke på knappen. Maskinen stater så på nytt direkte fra installasjonsplata, og så er det bare å følge instruksene for å installere Windows.

Når du blir bedt om hvilken partisjon du vil installere Windows til, velger du den som heter BOOTCAMP. Merk at de nyere versjonene av Windows krever at filsystemet er NTFS og at partisjonen i så fall må formatteres. Merker du partisjonen og trykker på "advanced options" får du en mulighet til å formattere partisjonen:

Windows på Mac? Slik gjør du


NB! Pass på å velge den rette partisjonen!

Dernest følger installasjonen. Maskinen starter om i løpet av denne prosessen, og etter hvert blir du bedt om å oppgi språk, tastaturspråk, lisensnøkkel etc.

Les også: Derfor fremstår MacOS som bedre enn Windows

OSX-plata har driverne

Når du er ferdig med å installere Windows og ser skrivebordet for første gang, vil du kjapt merke at ikke alt er som det skal. Muligens får du ikke valgt full oppløsning, høyreklikk fungerer ikke, webkameraet fungerer ikke etc.

Det er her installasjonsplata for OSX Leopard/Snow Leopard kommer inn i bildet. Denne inneholder driverne du trenger, og når du setter den inn blir du spurt om du vil kjøre setup.exe. Det vil du. Driverne for maskinen din installeres så, og Windows må atter en gang starte på ny. PS! Sørg for å holde alt-knappen nede når den starter om så du får valgt Windows, ellers starter maskinen i OSX.

Når du så er inne i Windows igjen, blir alt brått så meget bedre. Du kan konfigurere styreflaten via boot camp-programmet i kontrollpanelet dersom du ønsker å kunne klikke ved å prikke på styreflaten, høyreklikke ved å prikke med to fingre etc.

Verre var det ikke!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer